Τις προτάσεις του αντιδήμαρχου παιδείας στη σύσκεψη στο δήμο Ν. Ιωνίας παρουσιάζει και ταυτόχρονα σχολιάζει με νεότερη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης “Γ. Σεφέρης”.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Πρόσφατα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15/7/2019 στο δημαρχείο της Ν. Ιωνίας με θέμα τη στέγαση των προνηπίων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όπως φάνηκε από την εισήγηση του απερχόμενου αντιδημάρχου Παιδείας κ. Χατζηϊωάννου, έγινε καθαρό ότι είναι αδύνατο να προστεθούν ή να βρεθούν 10 αίθουσες στον χώρο των 10 αντίστοιχων νηπιαγωγείων που παρουσιάζεται αυτή η ανάγκη, με βάση τις εγγραφές των νηπίων σ’ αυτά.
Έτσι η Δημοτική Αρχή στην προσπάθεια της να περιορίσει όσο γίνεται την τοποθέτηση αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ ελαφρού τύπου, που παραπέμπει σε κοντέινερ και όχι βαρέως τύπου που οι προδιαγραφές τους είναι τελείως διαφορετικές, αναζήτησε αίθουσες μακριά από τα νηπιαγωγεία που πρέπει να φοιτήσουν τα νήπια, σε παραρτήματα που ιδρύονται με απόφαση της Β΄Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας. Όσο για τη μετακίνηση των παιδιών η κ. Παπαγιάννη, αναπληρώτρια δ/ντρια της Β΄ Δ/σης, ενημέρωσε ότι αν η απόσταση ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και το παράρτημά του υπερβαίνει τα 1500 μέτρα τότε θα διατεθεί μεταφορικό μέσο το οποίο θα μεταφέρει τα παιδιά, αλλιώς θα πρέπει να τα πηγαίνουν οι γονείς…
Ο κ. Χατζηϊωάννου εντόπισε το πρόβλημα κυρίως στις περιοχές Περισσού, Νεάπολης και Σαφράμπολης και στη συνέχεια προχώρησε σε σχετικές ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
• Στο 2ο και το 13ο Νηπιαγωγείο στην οδό Αγ. Λαύρας, στη Νεάπολη προστίθεται ένα επιπλέον τμήμα όπως και ένα επιπλέον τμήμα στο 23ο Ν/γείο. Αυτά και τα δύο θα στεγαστούν ως παραρτήματα στον 5ο παιδικό σταθμό (Νικηταρά), που έχει κριθεί ακατάλληλος για τη φιλοξενία βρεφών επειδή δεν πληρoί τις προδιαγραφές.
• Στα συστεγαζόμενα 3ο -19ο και 22ο Μουταλάσκη – Καλογρέζα προστίθεται ακόμα ένα τμήμα. Προτείνεται: Το γραφείο των Νηπιαγωγών που είναι πολύ μεγάλο να γίνει Αίθουσα διδασκαλίας και να καταργηθεί το τμήμα ένταξης για να γίνει το γραφείο των Νηπιαγωγών, ώστε να μην μπει Κοντέινερ στο προαύλιο. (Να πώς εφαρμόζεται η τελευταία νομοθετική ρύθμιση Γαβρόγλου για την ίδρυση ή όχι τμήματος ένταξης με απόφαση του Δήμου!). Όσο για το διάλειμμα των παιδιών να γίνεται σε αυλή που υπάρχει στο πίσω μέρος του σχολείου.
• Στο 5ο και 15ο Ν/γείο (οδός Φερτεκίου 1 και το 14ο οδός Τυρολόης 2) ιδρύεται ακόμα ένα τμήμα όπως και στο 14ο (Ομορφοκκλησιάς ) με πρόταση και τα δύο αυτά τμήματα να λειτουργήσουν στο 10ο Δ.Σ της Αλσούπολης ως παραρτήματα των παραπάνω νηπιαγωγείων.
• Στο 6ο Ν/γείο στην οδό Δέρκων ιδρύεται ένα επιπλέον τμήμα. Η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι: Να γίνει αίθουσα το Γραφείο των Δασκάλων για να μπουν 16 παιδιά και οι Δάσκαλοι να πάνε σε Κοντέινερ που θα τοποθετηθεί στην αυλή.
• Επειδή στο 7ο Ν/γείο που στεγάζεται στην οδό Τ. Σινοπούλου ιδρύεται και εκεί ένα επιπλέον τμήμα, προτείνονται: α) ή να γίνει ότι γίνεται χρόνια τώρα με τη μεταφορά παιδιών στο 9ο Ν/γείο, και με τη χρησιμοποίηση της αίθουσας υποδοχής στον 3ο βρεφονηπιακό σταθμό στην οδό Καππαδοκίας ή β) με την ενοικίαση, απέναντι από το 19ο Δ.Σχ. μονοκατοικίας με αυλή που μπορεί να επισκευασθεί και να λειτουργήσει εκεί.
• Στο 8ο Ν/γείο, (Κιλκίς 1) ιδρύεται ακόμα ένα τμήμα με 16 παιδιά και όπως είπε και ο κ. Χατζηϊωάννου μπορεί να γίνει χρήση της αίθουσας υποδοχής ή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και το πρόβλημα λύθηκε!
• Ίδρυση ενός ακόμη τμήματος προβλέπεται και στο 9ο Ν /γείο (Πρόνοιας 2). Το παράρτημα του 9ου Ν/γείου να φιλοξενηθεί και αυτό στον 3ο Βρεφονηπιακό σταθμό.
• Τέλος για το 11ο Ν/γείο (Ρήγα Φεραίου 5 ) που ιδρύεται ακόμη ένα τμήμα, πρότεινε να δοθεί μία αίθουσα από το 3ο Δ.Σχ. σε χώρο που θα αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί.
• Πέρα από όλα αυτά που πρότεινε, είπε ότι η ΕΡΙΟΤΕΚ κι ένα οικόπεδο κοντά στο 14ο Δ.Σχ στην Καλογρέζα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σχετικά άμεσα για να κτιστεί ένα νέο νηπιαγωγείο.
• Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων πρότεινε να τοποθετηθούν 5 ΠΡΟΚΑΤ κατασκευές με προδιαγραφές στον ελεύθερο χώρο του γηπέδου, αρκεί να μην μπουν σε προαύλια.
Για να υλοποιηθούν βέβαια όλα τα παραπάνω πρέπει να επικυρωθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση για τα λειτουργικά έξοδα, ώστε να επιχορηγηθεί ο Δήμος. Φυσικά δε συζητάνε για βοηθητικό προσωπικό, τραπεζαρίες κλπ. Οι θέσεις δε των εκπαιδευτικών θα καλυφθούν πάλι από αναπληρωτές.