Εκπόνησε ο δήμος Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς
Έναν οδικό χάρτη εθελοντισμού και αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες έστησε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ενώνοντας φορείς, Κοινωνία των Πολιτών, δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες, εκπροσώπων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και της Αστυνομίας σε μία προσπάθεια οργανωμένης, συνεχούς και ταυτόχρονα ρεαλιστικής στήριξης των προσφυγικών καταυλισμών που λειτουργούν στην Αττική.
Έτσι σε μία ανοικτή και δημόσια συνεδρίαση παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, κ. Καραμέρου, αλλά και του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνη Αυγερινού, αποφασίστηκαν σε πρώτη φάση οι εξής ενέργειες:
Παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής των μαγειρείων των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γευμάτων που θα σιτίζουν τους πρόσφυγες.
Υπολογίζεται πως, από την συγκεκριμένη δράση, θα παράγονται τουλάχιστον 600 μερίδες φαγητού την ημέρα.
Συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και εξοπλισμού για τους καταυλισμούς
Διάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας για εβδομαδιαίο καθαρισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού που θα υποδειχθεί από την Περιφέρεια.
Διάθεση των Δημοτικών Ιατρείων της πόλης και προγραμμάτων δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης για την ψυχαγωγία των μικρών προσφύγων.
Δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής, προκειμένου οι πολίτες να πληροφορούνται για τους τρόπους συνδρομής.
Σύσταση ολιγάριθμης και ευέλικτης Συντονιστικής Επιτροπής για την οργανωμένη προώθηση όλων των παραπάνω.
Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν και αντικείμενο τυπικής έγκρισης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Παρασκευή 11/3/2016 στις 17:15.
Οι δηλώσεις των παριστάμενων
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε σχετικά:
«Το αντικειμενικό γεγονός ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε στο Ηράκλειο Αττικής χώρους φιλοξενίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανακούφιση των προσφύγων. Το αντίθετο. Το Ηράκλειο Αττικής, ένας Δήμος που θα μπορούσε να κωφεύει στο πρόβλημα, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε πλειοδοσία ευαισθησίας, ούτε πρόχειρες και μεμονωμένες κινήσεις. Δημιουργήσαμε έναν Οδικό Χάρτη αλληλεγγύης όχι για να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι».
«Με χαρά βλέπουμε ότι η ανταπόκριση του Δήμου είναι θετική. Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας σε παροχή υλικών και υποδομών», τόνισε στο μήνυμά του ο Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος χαιρέτισε την προσφορά των μαγειρείων των δημοτικών παιδικών σταθμών για τις ανάγκες του συσσιτίου των προσφύγων.
«Χρειαζόμαστε πραγματικούς εθελοντές. Έχουμε ανάγκη από την προσέλευση νέων ανθρώπων που θέλουν να συμμετέχουν με μόνο αντάλλαγμα την προσφορά», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.
Τα αποτελέσματα της σύσκεψης αρχίζουν να υλοποιούνται άμεσα, με πρώτο βήμα την άμεση σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ώστε οι προτάσεις να πάρουν τη μορφή επίσημων αποφάσεων του Δήμου.
Στο συμβούλιο αναμένεται να οριστεί η λειτουργία σχετικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την οργάνωση των δράσεων στήριξης των προσφύγων.
Παράλληλα, θα ανακοινωθεί ο ειδικός τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο οι πολίτες του Ηρακλείου θα μπορούν να απευθύνονται για τις προσφορές τους, καθώς και ο χώρος συγκέντρωσης.
Ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ο Γιώργος Οικονομίδης, έθεσε στη διάθεση της πρωτοβουλίας για την στήριξη των προσφύγων τις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. «Ήμασταν από τους πρώτους που στήριξαν τους προσφυγικούς καταυλισμούς με την εκκίνηση του προβλήματος. Και πάλι βγαίνουμε μπροστά για να προσφέρουμε», σχολίασε.
Η Μαριάννα Ζούρου, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αιτιολόγησε την αδυναμία του Δήμου να προσφέρει χώρο φιλοξενίας: «Ο Δήμος μας έχει τη διάθεση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Είναι όμως δύσκολη η δημιουργία χώρου φιλοξενίας εξαιτίας της πυκνής δομής τους αστικού ιστού της πόλης και της έλλειψης ελεύθερων χώρων».
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είναι έτοιμη να βοηθήσει στο κομμάτι που τις αναλογεί, δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ηλίας Μοσχονάς, ενώ τόσο η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ, Γιάννης Φίλανδρος, προσέφεραν τα προγράμματα δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης για την ψυχαγωγία των προσφύγων.
Η κ. Αϊβατζίδου, ανέλαβε, επιπλέον, τον συντονισμό της σχολικής κοινότητας της πόλης για την συμμετοχή των μαθητών στην δράση συγκέντρωσης αγαθών.
Από τη μεριά των δημοτικών παρατάξεων, ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ, Παντελής Βλασσόπουλος, συμφώνησε με τις προτεινόμενες δράσεις, εφόσον, όπως διαπίστωσε, είναι στο πλαίσιο του εφικτού. «Ως συνδυασμός είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε όποια δράση», τόνισε.
Από το Δίκτυο Πολιτών, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, σχολίασε: «πρέπει να χαιρετήσουμε τα μαθήματα αλληλεγγύης που δίνει ο ελληνικός λαός στην, κατά τα άλλα, πολιτισμένη Ευρώπη. Περιμένω τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις. Πρέπει να εμπλακούν όλοι οι φορείς, να φύγουμε από τα στενά πλαίσια του Δήμου με τη συμμετοχή εθελοντών και φορέων».
Κεντρικές δράσεις, αφιερωμένες στη συγκέντρωση τροφίμων και εξοπλισμού για τους καταυλισμούς, ζήτησε ο επικεφαλής της Πνοής, Κυριάκος Κουτρούλης, ώστε, όπως είπε «να γίνουν κοινωνοί όλοι οι πολίτες και οι φορείς του Ηρακλείου».
«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά, πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να σταματήσει ο πόλεμος. Να βρούμε τρόπους ώστε η πόλη να γίνει τόπος που πραγματικά θα δοθούν βοήθειες», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός της Ρήξη και Ανατροπή, Δημήτρης Ταβουλάρης.