Η συμβολή των γυναικών στην εδραίωση και εξέλιξη της Επανάστασης του ’21 αναδείχτηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Χαλανδρίου, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων εθνικής ανεξαρτησίας και με την ευκαιρία της έκδοσης έρευνας με θέμα «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση».
Καθώς «η ιστορία είναι γραμμένη από άντρες για τους άντρες», η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαριλένα Κατσίμη και η συντονίστρια Χριστίνα Μαχαίρα, μέλος της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου, μίλησαν για την ανάγκη να ερευνηθεί περισσότερο το θέμα αυτό.
Ο ιστορικός – συγγραφέας Λευτέρης Παπακώστας αναφέρθηκε στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που διαμόρφωσαν την ομόθυμη απόφαση των γυναικών να αγωνιστούν μαζί με τους άνδρες, αλλά και την ατομική τους συνείδηση και αποφασιστικότητα να θυσιαστούν για την ελευθερία.
Η Ευγενία Κατούφα ερευνήτρια και επιμελήτρια των κειμένων του βιβλίου – πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο των γυναικών στην εδραίωση και εξέλιξη της Επανάστασης μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Χαρακτηριστικά είπε ότι αν και οι γυναίκες ήταν πάντα στα μετόπισθεν, επέδειξαν αξιοθαύμαστο ηρωισμό και πολλές πράξεις τους είχαν καθοριστικό αποτέλεσμα για την Επανάσταση. Οι μητέρες μεγάλωναν τα παιδιά τους με την εντολή να πολεμήσουν για να ελευθερωθούν, διατήρησαν τη γλώσσα, τα έθιμα, την πίστη και κυρίως τη συνείδηση ότι η δουλεία δεν είναι πεπρωμένο. Όταν άρχισε η Επανάσταση εργάστηκαν για τον εφοδιασμό των αγωνιστών με τροφές, νερό και πυρομαχικά, οργάνωσαν εράνους ή πρόσφεραν χρήματα και κοσμήματα για να αγοραστεί οπλισμός. Στρατολόγησαν και συντήρησαν σώματα ενόπλων, περιέθαλψαν πρόσφυγες και τραυματίες, άσκησαν ρόλο κατασκόπου και διαπραγματευτή και πολλές σήκωσαν τα όπλα κατά του εχθρού συμβάλλοντας ουσιαστικά στη νίκη.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου απηύθυνε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Αθανασάτου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ουσιαστική και συμβολική σημασία του ότι η πρώτη εκδήλωση της νεοσύστατης ΔΕΠΙΣ ήταν αφιερωμένη στη συμβολή των γυναικών στην Επανάσταση. Τόνισε επίσης ότι η εν λόγω έρευνα κάνει ορατή τη δράση των γυναικών στην ιστορία και μάλιστα στο κορυφαίο γεγονός του Αγώνα του ‘21 και καταδεικνύει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι οι γυναίκες της εποχής είχαν έρθει σε επαφή με τι νεωτερικές ιδέες του Διαφωτισμού.
Η εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα σε όσους/όσες την παρακολούθησαν να διαπιστώσουν αυτό που τόσο περιγραφικά σημειώνει η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου στον πρόλογο του βιβλίου: «οι γυναίκες επιστράτευσαν την αντοχή, την αξιοπρέπεια, την περηφάνεια, την καρτερία, την εφευρετικότητα, το πείσμα και τη γενναιότητά τους σε κάθε περίσταση και στιγμή, αλλά τα έργα τους παρέμειναν σιωπηλά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξ αυτού συχνά μη καταγεγραμμένα… το άλλο μισό του ουρανού περιμένει πάντα από μας να το κατανοήσουμε και να το ανιχνεύσουμε».