Την Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 18:00 η Περιφέρεια Αττικής και η Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν webinar με θέμα «Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού: Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων», το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Το webinar υλοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαδικτυακών παρεμβάσεων της Δράσης «Ψυχοεκπαίδευση ιατρών, ασθενών και οικείων φροντιστών» του ευρύτερου Προγράμματος «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς» που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ το διαδικτυακό σεμινάριο θα συντονίσει η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α., Μαρίνα Οικονόμου.
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται προεγγραφή. Ο σύνδεσμος Webex είναι: https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m1e54f8b32c1b3a06e28feb69bcea2af1
Για όσους συμμετέχοντες επιθυμούν θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνολικό Πρόγραμμα και την παρακολούθηση των διαδικτυακών δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα, μπορείτε να ενημερώνεστε ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://atticaspirit.gr/ στον οποίο βρίσκεται αναρτημένο όλο το υλικό (e-Ημερίδες, e-Σεμινάρια, Βιβλία, Επιστημονικές δημοσιεύσεις), υλικό που εμπλουτίζεται συνεχώς.
Να σημειωθεί ότι το ευρύτερο Πρόγραμμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς» αναπτύσσεται γύρω από δέκα διαφορετικές θεματικές προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, διαταραχές πρόσληψης τροφής, νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) και συναφείς διαταραχές, οξεία φάση σοβαρών ψυχικών διαταραχών και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ). Παράλληλα, ερευνά ζητήματα βιοηθικής, αναπτύσσει δράσεις ψυχοεκπαίδευσης ιατρών, ασθενών και οικείων φροντιστών με έμφαση στα θέματα ψυχικής υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, εξετάζει ενδελεχώς τη διαταραχή μετατραυματικού στρες οφειλόμενη σε φυσικές καταστροφές (Μάτι, Μάνδρα), ενώ τέλος υλοποιεί μελέτες και παρεμβάσεις σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα.
Από την έναρξη της υλοποίησής του μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 23 Ημερίδες, 32 διαδικτυακά σεμινάρια, έχουν εκδοθεί 3 βιβλία, ενώ μέλη της επιστημονικής ομάδας που το απαρτίζουν έχουν δημοσιεύσει 4 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν συμμετάσχει σε 1 διεθνές συνέδριο.
Με αφορμή το σεμινάριο με τίτλο: «Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού: Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων» ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει: «Στον ένα χρόνο πανδημίας οι συνέπειες, τόσο στο πεδίο του ψυχισμού, όσο και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, είναι τεράστιες. Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά συνεργαζόμαστε στενά με την επιστημονική κοινότητα για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στη ζωή και την υγεία των πολιτών. Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας ξεκίνησε και υλοποιεί μια σειρά από παρεμβάσεις και δράσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και η συνεργασία μας με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια συνεργασία η οποία αφορά στο σύνολο της την προαγωγή ψυχικής υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς. Χάρις στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, στον ένα χρόνο συνεργασίας μας έχουν υπάρξει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α. και συντονίστρια του σεμιναρίου Μαρίνα Οικονόμου δήλωσε ότι: «Η θεματολογία του συγκεκριμένου webinar και οι έρευνες που θα παρουσιαστούν θα αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια σύνθεση των Ελληνικών ερευνητικών ευρημάτων και ταυτόχρονα ένας γόνιμος επιστημονικός διάλογος σε σχέση με τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας, ένα θέμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αποτελεί πρόκληση για αντίστοιχες παρεμβάσεις».