Πανελλαδικές εξετάσεις στην εποχή του κορωνοϊού
Ας γυρίσουμε νοερά, ο καθένας και η καθεμιά μας, πολλά ή λίγα χρόνια πίσω, τότε που καθισμένοι με αλφαβητική σειρά στα θρανία του λυκείου, με τρεμάμενα χέρια, ανοίγαμε τα απαντητικά φύλλα των πανελλαδικών.
Σίγουρα το άγχος, η αμηχανία μπροστά στα θέματα που έπρεπε να απαντηθούν σωστά, η ένταση στην εκπνοή του χρόνου της εξέτασης, η απογοήτευση ή η ανακούφιση ανάλογα με το αν γράψαμε καλά, δεν διαγράφονται ποτέ από τη μνήμη κι εύκολα ανασύρονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, στις αρχές του Ιουνίου.
Αξέχαστα και τα ξενύχτια της προετοιμασίας, η απίστευτη κούραση αλλά και η υποστήριξη με όλους τους τρόπους από τους γονείς και τους καθηγητές μας.
Όσοι γίναμε στην πορεία οι ίδιοι εκπαιδευτικοί τα ξαναζούμε όλα αυτά δίπλα στους μαθητές μας, αλλά και οι νέοι γονείς μαζί με τα παιδιά τους όταν έρθει εκείνη η ώρα.
Ας προσπαθήσουμε, τώρα, να μπούμε για λίγο στη θέση των φετινών υποψηφίων, των πανελλαδικών του 2021:
Ας φανταστούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της μακράς, επίπονης και αγχώδους προετοιμασίας για τις εξετάσεις και συν τοις άλλοις, μετά από ενάμιση χρόνο υγειονομικής κρίσης, που συνεπαγόταν ακόμα πιο δύσκολη καθημερινότητα, αποκλεισμό από κάθε κοινωνική δραστηριότητα κι ως εκ τούτου ελάχιστη -έως καθόλου- εκτόνωση της όλης πίεσης και, βέβαια, πολύμηνη τηλεκπαίδευση. Τηλεκπαίδευση χωρίς καμία σοβαρή υποδομή, πρόχειρα οργανωμένη, με την ύλη να μην μπορεί να αφομοιωθεί, που ταλαιπώρησε αφάνταστα μαθητές κι εκπαιδευτικούς και όξυνε ακόμα περισσότερο τις υπάρχουσες ανισότητες στην εκπαίδευση.
Μέσα στο όλο «πακέτο», λοιπόν, προστίθενται φέτος τα οικονομικά, ψυχολογικά και πάσης φύσεως προβλήματα που ανέκυψαν σε κάθε λαϊκή οικογένεια αυτό τον ενάμιση χρόνο, αλλά και αυτή καθαυτή η διαδικασία των πανελληνίων που φέτος είναι ακόμα πιο επώδυνη, με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα. Μπείτε στη θέση αυτών των χιλιάδων παιδιών που πηγαίνοντας να γράψουν, εκτός από το άγχος τους, κουβαλούν τη βεβαίωση του αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) και που αναγκάζονται, καθ’όλη τη διάρκεια της εξέτασης, να φορούν, εκτός από το ρολόι που τους ορίζει τον διαθέσιμο για να απαντήσουν χρόνο, τις μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό.
Ας πάμε λίγο τώρα και στα τοπικά μας: Στον Δήμο μας Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας τα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές είναι τρία. Το ένα εξ αυτών, το 3ο Γενικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας, χρησιμοποίησε σαν στούντιο γυρισμάτων η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τον Μάρτη του 2020, όταν η χώρα έμπαινε για πρώτη φορά σε lockdown, για να παρουσιάσει στα κανάλια την «πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας».
Αν ήμασταν εκ των μαθητών που δίνουν εξετάσεις σε αυτό το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο θα είχαμε επιπλέον των προαναφερθέντων και το άγχος για το αν θα μας φέρνει εγκαίρως το περιπολικό της ελληνικής αστυνομίας κάθε φορά τα θέματα (και βέβαια τις όποιες διευκρινίσεις, επισημάνσεις κλπ προκύπτουν), καθώς τυγχάνει το σχολείο να μην είναι συνδεδεμένο με το πολυδιαφημισμένο – από την ίδια Υπουργό και από τα ίδια κανάλια -, «υπερσύγχρονο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις»!
Υπάρχει και χειρότερο: Όταν θίξαμε με τον Αλέκο Γούλα, ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της Ένωσης Γονέων της πόλης μας, το συγκεκριμένο ζήτημα δημοσίως, τονίζοντας πως έπρεπε να πιέσουμε κι ως Δήμος προκειμένου να εξασφαλιστούν, έστω και την τελευταία στιγμή, ίσοι όροι για την συμμετοχή όλων των μαθητών στις εξετάσεις, και σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης της Ένωσης Γονέων, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας μάς έκανε επίθεση γιατί δήθεν με την δημοσιοποίηση θα αναστατωθούν τα παιδιά, ενώ με το δικό του/τους κουκούλωμα του θέματος «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Και χαρακτήρισε το θέμα ως υπηρεσιακό και εκτός αρμοδιότητάς μας και «δεν μας πέφτει και λόγος»!
Φαντάζομαι πως, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, δεν μας πέφτει λόγος ούτε και για το νέο σύστημα-λαιμητόμο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψήφισε εν μέσω πανδημίας, κατά τη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς με τα κλειστά σχολεία και την τηλεκπαίδευση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, δείχνοντας απόλυτη ταξική αναλγησία, καθώς με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και με εργαλείο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν πάνω από 20.000 υποψήφιοι από τα δημόσια πανεπιστήμια, αυξάνοντας, φυσικά, τη δεξαμενή πελατών για τα πάσης φύσεως ιδιωτικά κολλέγια.
Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης που δεν είμαστε υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές (!) κι ευχόμαστε τα παιδιά μας που δοκιμάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, να έχουν όσο το δυνατόν πιο καθαρό μυαλό και περισσότερες δυνάμεις για να κατακτήσουν τους στόχους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, τόσο στις εξετάσεις όσο και μετά από αυτές.
*Ευτυχία Παπαλουκά, ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, πρ. Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας