Έγινε ο πρώτος Δήμος στη χώρα μας που πιστοποιήθηκε με το πρότυπο Διαχείρισης Ενέργειας ISO50001
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης αποτελεί πλέον ένα από τους πρωτοπόρους ΟΤΑ της χώρας στην εξοικονόμηση ενέργειας με άμεσα οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος, καθώς όπως μας ενημερώνει είναι ο πρώτος που έχει πιστοποιηθεί με το πρότυπο Διαχείρισης Ενέργειας ISO50001.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται ακόμα: “Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την περιστολή των δαπανών του, αλλά και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την εφαρμογή του διεθνούς προτύπου ISO50001/2011 διαχείρισης ενέργειας στις διαδικασίες του Δήμου.
Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2012 αλλά χρησιμοποιήθηκε υλικό και στοιχεία που είχαν ήδη συγκεντρωθεί στα πλαίσια μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει ήδη στο Δήμο για τον έλεγχο και την περιστολή δαπανών από τις αρχές του 2011.
Η Συνεργασία με το ΚΑΠΕ
Το ΚΑΠΕ που έχει αναλάβει την εφαρμογή του προτύπου ISO50001/2011 ,υπέβαλλε τη σχετική πρόταση στο Δήμο μας καθώς βασική κατεύθυνση ήταν και είναι ο περιορισμός δαπανών μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.
Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας υπεγράφη τριμερής σύμβαση με την εταιρία συμβούλων QPLAN, η οποία ανέλαβε την προετοιμασία του Δήμου για την εφαρμογή και τελική πιστοποίησή του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου. Η επιλογή και το κόστος προετοιμασίας αναλήφθηκαν από το ΚΑΠΕ. Το κόστος που ανέλαβε ο Δήμος είναι το κόστος της τελικής πιστοποίησης από ανεξάρτητο σώμα διαπιστευμένων επιθεωρητών. Ο φορέας που επελέγη μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν η TUV Rheinland.
Η πρώτη επιθεώρηση έγινε στις 19/6/2013 και η τελική επιθεώρηση έγινε στις 29/7/2013.
Τι είναι το ISO50001/2011
Είναι ένα διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση ενέργειας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Θέτει ένα πλαίσιο διαδικασιών που επιτρέπουν σε έναν οργανισμό:
Να κατανοήσει πώς και πόση ενέργεια καταναλώνεται σε κάθε δραστηριότητά του
Να θέσει σαφείς, ποσοτικούς και εφικτούς στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του
Να επιλέξει και να εφαρμόσει τεχνικές εξοικονόμησης, τις οποίες κυρίως μπορεί να αξιολογήσει ως προς την αποδοτικότητά τους και άρα να τις βελτιώσει/τροποποιήσει
Να αναπτύξει μια συνολική κουλτούρα «καλής» ενεργειακής συμπεριφοράς στον οργανισμό και σε όλα τα στάδια των λειτουργιών του
Να εναρμονίσει όλες τις διαδικασίες του προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς, π.χ. ενσωματώνοντας ως πάγια απαίτηση στις προμήθειες την εξοικονόμηση ενέργειας/ προστασία του περιβάλλοντος κτλ.
Ομάδα διαχείρισης ενέργειας
Γνωρίζοντας ότι οι βασικές καταναλώσεις σε ένα Δήμο είναι: Κτίρια – Οδοφωτισμός – Οχήματα, στελεχώθηκε μια ομάδα εργασίας που περιλαμβάνει από ένα εργαζόμενο από τις εξής λειτουργίες του Δήμου:
Οδοφωτισμός
Αυτοκίνητα/ Οχήματα
Αθλητισμός/ Πολιτισμός
Κοινωνική Πρόνοια
Σχολεία
Κεντρικά Δημοτικά Κτίρια
Το κάθε μέλος της ομάδας είναι υπεύθυνο για:
Την συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνται για την αρχική καταγραφή καταναλώσεων και χρήσεων (δηλ. κτίρια που χρησιμοποιεί/ οχήματα που χρησιμοποιεί/ ώρες χρήσης, αριθμός ωφελούμενων ατόμων κτλ.)
Είναι μέρος της διαδικασίας που παγιώνεται για τη διαρκή καταγραφή καταναλώσεων και χρήσεων καθώς και για την παρακολούθηση κάθε αλλαγής που προκύπτει σε εγκατεστημένο εξοπλισμό, σε χρήσεις κτλ.
Φροντίζει, σε συνεργασία με τη διοίκηση και με άλλους εργαζόμενους του οργανισμού, για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς
Φροντίζει, σε συνεργασία με τη διοίκηση, για τη διαμόρφωση κουλτούρας καλύτερης ενεργειακής συμπεριφοράς στον οργανισμό
Η ομάδα, από τη στιγμή που ξεκίνησε, υλοποίησε το έργο της καταγραφής των καταναλώσεων ενέργειας (δηλ. ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα θέρμανσης, καύσιμα κίνησης), με βάση τα στοιχεία που αναγράφονται στους αντίστοιχους λογαριασμούς, αφού έγινε η απαραίτητη ταυτοποίηση των μετρητών και καλύπτει το διάστημα από 1/1/2011, ώστε να υπάρχει μια περίοδος αναφοράς. Η καταγραφή όμως των καταναλώσεων είναι διαρκής. Επίσης έγινε η καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος, έτσι ώστε ο Δήμος να έχει μια καλή εικόνα των εγκαταστάσεών του ως «καταναλωτές» ενέργειας.
Βήμα 2 : Επιλογή της ημερομηνίας αναφοράς
Επελέγη η 1/1/2011 που ήταν και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Δήμου ως Καλλικρατικός
Το σχέδιο δράσης του Δήμου για το επόμενο έτος
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη στενότερη παρακολούθηση των ενεργειακών καταναλώσεων του Δήμου (καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και καυσίμων οχημάτων) και κυρίως την ενημέρωση του προσωπικού σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες, καθώς και των σχολικών μονάδων για την ορθολογικότερη χρήση της ενέργειας σε κάθε χώρο που ζούμε και κινούμαστε.
Για τον Δήμο, η προσπάθεια που ξεκίνησε δεν ολοκληρώθηκε με την έκδοση του πιστοποιητικού. Η προσπάθεια στο εξής θα πρέπει να είναι διαρκής και συστηματική.