Και η επιχορήγηση των 265.000 ευρώ απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης
Το ζήτημα της κατεδάφισης του παλαιού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος απασχόλησε για περισσότερες από τρεις ώρες την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς παρέμεινε η προηγούμενη απόφαση της πλειοψηφίας του Σώματος για το γκρέμισμα της εκκλησίας.
Μάλιστα, από τις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης το θέμα της κατεδάφισης πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς επικεντρώθηκαν στο τι έγιναν οι 265.000 ευρώ που είχε επιχορηγήσει το Υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια Αττικής για την αναστήλωση του σεισμόπληκτου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μέσω της Μητρόπολης Κηφισιάς – Αμαρουσίου και Ωρωπού.
Δικηγόρος Συπαλητού: «Δεν ανταλλάσσονται ναοί»
Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Το θέμα επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα του συλλόγου της Μεταμόρφωσης «Συπαλητός» και για αυτό πρώτα τοποθετήθηκε η δικηγόρος του συλλόγου, κα Αγγελική Διονυσοπούλου – Τούμπα, η οποία αναφέρθηκε σε νομολογία σύμφωνα με την οποία “Οι ναοί αφού έχουν εγκαινιαστεί δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή, άρα το συμβόλαιο που έχει γίνει για την ανταλλαγή του με άλλο ακίνητο δεν ισχύει.»
Μετά τη δικηγόρο ακολούθησαν και άνθρωποι του συλλόγου αλλά και απλοί πολίτες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την κατεδάφιση, αναπτύσσοντας μία σειρά από επιχειρήματά τα οποία είχαν ως βάση τα θρησκευτικά τους πιστεύω.
Δήμαρχος: «αναγνωρίζω εγκληματική αμέλεια για 4 χρόνια»
Αφού άκουσε τους ομιλητές ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, έκανε μία πρώτη παρέμβαση, όπου στάθηκε στο θέμα ασφάλειας λέγοντας: «Αισθάνομαι και αναγνωρίζω εγκληματική αμέλεια για 4 χρόνια. Γιατί καλά είναι τα λόγια και οι συναισθηματισμοί αλλά εκείνο που πρώτα πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η ασφάλεια του κόσμου.
Το αν θα πάω φυλακή είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι να μην έχουμε κάποιο τραγικό περιστατικό.
Δεν μπορώ να αποδεχτώ τη συνέχιση αυτής της κατάστασης.»
Ενώ αναφερόμενος στη δυνατότητα αναστήλωσης του ναού ανέφερε ότι «ο δήμος δεν έχει ούτε κατά διάνοια τη δυνατότητα να διαθέσει τις 400.000 ευρώ που χρειάζονται».
Η επιστολή του Μητροπολίτη
Οι δημοτικοί σύμβουλοι πριν περάσουν στις τοποθετήσεις τους κατέθεσαν τα ερωτήματά τους και ένα από αυτά αφορούσε στο αν έχει τοποθετηθεί η Μητρόπολη.
Τότε διαβάστηκε από το προεδρείο η παρακάτω επιστολή του Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλου: «Κύριε δήμαρχε έλαβα την επιστολή σας με την οποία με ενημερώνετε για τη συζήτηση που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση πίστωσης 265.000 ευρώ από τη Γ.Γ. Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για επισκευές και ανακατασκευές σεισμόπληκτων κτιρίων και το συσχετισμό της με την αποκατάσταση του παλαιού σεισμόπληκτου ιερού ναού Μεταμορφώσεως και ζητάτε ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη για το ζήτημα την οποία και προθύμως θα σας παράσχω.
Κύριε δήμαρχε,
γνωρίζετε και εσείς προσωπικά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ότι ο σεισμόπληκτος παλαιός ιερός ναός Μεταμορφώσεως δεν ανήκει στην κυριότητα της εκκλησίας και κατ’ επέκταση του ΝΠΔΔ της Μητροπόλεως. Μεταβιβάστηκε το έτος 1988 κατόπιν εγκρίσεως του τότε Μητροπολίτη Αττικής κ.κ. Δωροθέου με το συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών κας Μαρίας Νικηφοράκη, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των πρώην δημάρχου Ιωάννη Χριστονάκη και του πρώην Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αιδεσιμότατου πρωτοπρεσβυτέρου, κ. Σταύρου Τσιάβα, στην κυριότητα του δήμου Μεταμόρφωσης, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του οικοπέδου, για την ανέγερση νέου ιερού ναού για τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών της περιοχής, στην οποία μέχρι σήμερα ανήκει.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι δεν ήταν δυνατό να λάβουμε επιχορήγηση για την επισκευή οποιουδήποτε κτιρίου που δεν ανήκει στην κυριότητά μας.
Η επιχορήγηση χορηγήθηκε στη Μητρόπολη με σκοπό την εκτέλεση έργων επισκευής και συντήρησης του ιερού ναού Μεταμορφώσεως, του οποίου έχουμε την κυριότητα και μάλιστα για τη συντήρηση και την επισκευή του πνευματικού κέντρου του ιερού ναού του σεισμόπληκτου υπογείου χώρου εκτάσεως περίπου 1.000 τ.μ. στο οποίο θα φιλοξενούνται διάφορες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες για τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, δηλαδή, τράπεζες αγάπης, κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να διοργανωθούν από κοινού με το δήμο και την εκκλησία.
Δυστυχώς, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών η επιχορήγηση δεν ολοκληρώθηκε. Διατέθηκε μόνο το ποσό των 140.000 ευρώ. Ελπίζουμε σύντομα να λάβουμε και το υπόλοιπο για την ολοκλήρωση του έργου και να το παραδώσουμε στην χρήση του λαού.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να έχω την γνώμη ότι για την προσπάθειά μας αυτή, η οποία σημειωτέον ήταν υποχρέωση των εκκλησιαστικών συμβουλίων που τόσα χρόνια διοίκησαν τον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης μέχρι το 2010 που εξελέγην Μητροπολίτης της περιοχής, πρέπει μάλλον να επαινεθούμε, όχι να κατηγορηθούμε κιόλας γιατί η λογική και η φυσική πορεία των πραγμάτων λέει ότι οι εκκλησίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω.
Εύχομαι δύναμη, υγεία σε εσάς προσωπικά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης σας και προσβλέπουμε στην αγαστή συνεργασία μας για το καλό και την πρόοδο του λαού.
Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού
Κύριλλος.»
Δ. Τζίτζιφας: «Ναοί θεμελιώνονται, ναοί δεν κατεδαφίζονται»
Τον κύκλο των τοποθετήσεων άνοιξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήταν επιεικώς απαράδεκτη η ενέργεια του Μητροπολίτη, αν έχει γίνει έτσι, και ένα τμήμα του ποσού έχει εκταμιευθεί για τον νέο ναό αντί να επισκευαστεί ο παλιός. Γιατί για εκεί ήταν η έγκριση. Δε συμφωνώ με την κατεδάφιση. Ναοί θεμελιώνονται, ναοί δεν κατεδαφίζονται»
Σ. Σαραούδας: «Να αξιοποιήσουμε το ακίνητο της Αγίας Παρασκευής»
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Ελπίδας», κ. Στράτος Σαραούδας, αναφέρθηκε αρχικά στα όσα είχαν γίνει στο δημοτικό συμβούλιο του 2002 όπου είχε παρθεί η απόφαση να αναστηλωθεί ο ναός. Ο κ. Σαραούδας, (Αντιδήμαρχος τότε της διοίκησης Παπαχρυσάνθου) είπε ότι είχε παρθεί η απόφαση εξουσιοδότησης της εκκλησίας από το δήμο να πάρει δωρεάν κρατική επιχορήγηση για επισκευές και ανακατασκευές από το σεισμό του 1999 και οι 265.000 ευρώ είναι αποτέλεσμα εκείνης της απόφασης. Για τα χρήματα αυτά είπε ότι οι πληροφορίες του λένε πως δεν έχουν εκταμιευθεί.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαραούδας θύμισε ότι τότε ήταν ο μόνος που είχε ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης και τόνισε ότι επειδή ήταν προεκλογική περίοδος οι υπόλοιποι στο Σώμα είχαν ταχθεί κατά της κατεδάφισης.
Ερχόμενος στο σήμερα ο αρχηγός της «Ελπίδας» δήλωσε ότι τάσσεται κατά της κατεδάφισης και πρότεινε ο δήμος να αξιοποιήσει το ακίνητο που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Με τις γνώσεις του και ως Πολιτικός Μηχανικός είπε χαρακτηριστικά: «Ο χώρος του οικοπέδου της Αγίας Παρασκευής μπορεί να μεταφερθεί σε ακτίνα 500 μ. και με την ενοποίηση του χώρου να γίνει π.χ. το δημαρχείο στην πλατεία. Και όχι μόνο το δημαρχείο αλλά και καταστήματα κ.α.» και συμπλήρωσε: «Είμαι κατά στο να γκρεμιστεί η εκκλησία. Είμαι υπέρ στο να γίνει μελέτη. Να κάνουμε κάτι μελετημένο μία φορά. Να ενώσουμε τις δύο πλατείες, να ενώσουμε τους χώρους, να ενώσουμε την πόλη μας.»
Μ. Χαρίσης: «Έχουμε σαφής παράβαση του Μητροπολίτη Κύριλλου»
Ο κ. Χαρίσης, επικεφαλής των «Νέων Οριζόντων» ανέφερε ότι «ήταν λάθος η εξουσιοδότηση της εκκλησίας για ένα ακίνητο που ανήκει στο δήμο» και τόνισε ότι τα 265.000 ευρώ επιχορηγήθηκαν για τον παλαιό ναό και όχι για τον νέο όπως εννοεί η Μητρόπολη στην επιστολή της.
Χαρακτηριστικά είπε: «Αυτά τα χρήματα δόθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών στην Περιφέρεια για τον παλαιό ναό που είναι περιουσία του δήμου. Άρα αν εκταμιεύτηκαν τα χρήματα έχουμε σαφώς μία παράβαση. Στα δημοτικά πεπραγμένα, θα λέγαμε, έχουμε μία μεταφορά κωδικού. Έχουμε σαφής παράβαση του Μητροπολίτη Κύριλλου. Παρενέβη για 265.000 ευρώ που εγκρίθηκαν για τον παλαιό ναό και εκταμίευσε τα 160.000 για το νέο. Έχουμε παράβαση και μία αφαίρεση από την περιουσία του δήμου των 160.000 ευρώ.»
Κλείνοντας ο κ. Χαρίσης είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο θρησκευτικό αλλά και το πώς θα μπορέσει ο δήμος να αξιοποιήσει καλύτερα τους χώρους του και επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία πολιτιστικού κέντρου.
Δ. Περιβολαράκης: «Αιδώς αργείοι»
«Καταρχάς, θέλω να δώσω κάποιες πληροφορίες», είπε παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της «Ανατροπής και Αλληλεγγύης», κ. Δημήτρης Περιβολαράκης και είπε: «Από έρευνα που έκανα στην περιφέρεια Αττικής, εδώ και ένα μήνα ο Μητροπολίτης Κύριλλος, έχει κάνει προσπάθειες ακύρωσης της απόφασης έγκρισης των 265.000 ευρώ. Τα χρήματα υπάρχουν ακέραια σε κωδικό, υπέρ της αναστήλωσης του παλαιού ναού. Μίλησα με το γραφείο του αν. υπουργού Υποδομών, κ. Σπίρτζη και μου είπαν ότι έχει δεχτεί πιέσεις να μεταφέρει τα χρήματα στο υπόγειο και δεν υπογράφει. Τα 140.000 ευρώ που λέει ο Μητροπολίτης δεν προέρχονται από τις 265.000 ευρώ, είναι άλλο ποσό. Έχω ζητήσει να μάθουμε από πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα και δεν έχουμε μάθει ακόμα.»
Για το θέμα της κατεδάφισης του παλαιού ναού ο κ. Περιβολαράκης επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ μίας συνολικής ανάπλασης της περιοχής και της μετατροπής του ναού σε πνευματικό κέντρο.
Με την φράση «αιδώς αργείοι» έκανε επίλογο στην παρέμβασή του κ. Περιβολαράκης, έχοντας περιγράψει μία σειρά από δράσεις της τοπικής εκκλησίας που τον έβρισκαν αντίθετο.
Β. Καραβάκος: «Καραμπινάτη πολιτική – θρησκευτική διαπλοκή»
Ο κ. Βασίλης Καραβάκος, επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» συνέχισε τον κύκλο των παρεμβάσεων και έκανε την παρακάτω αναδρομή προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή του ότι από όσα έγιναν ωφελημένοι ήταν ο εκάστοτε Μητροπολίτης και ο πρώην δήμαρχος, κ. Χριστονάκης. Συγκεκριμένα, είπε: «Το 1987 υπεγράφη συμβόλαιο ανάμεσα στον δήμαρχο Χριστονάκη και την εκκλησία. Το 1992 άνοιξε η νέα εκκλησία. Ο δήμος με αυτήν την ανταλλαγή έχει απολέσει το κεντρικό οικόπεδο που μπορούσε να κτίσει δημαρχείο και περιορίζεται σε αυτό. Κτίζεται το κτίριο δίπλα στο δημαρχείο, ιδιοκτησίας ενός εκ των δύο αντισυμβαλλομένων της παραχώρησης. Ο δήμος ζημιώνεται με την παραχώρηση του οικοπέδου, ωφελείται η εκκλησία και εκ των γεγονότων ωφελείται και ο έτερος αντισυμβαλλόμενος, ο οποίος κτίζει κτίριο και το νοικιάζει στο δήμο, έχοντας αποκομίσει μέχρι σήμερα πάνω από 1,3 εκ. ευρώ σε ενοίκια. Άρα από αυτήν την πράξη βρίσκουμε ότι ωφελείται ο εκάστοτε Μητροπολίτης και ο δεύτερος αντισυμβαλλόμενος.»
Στη συνέχεια της αναδρομής του ο κ. Καραβάκος, θέλησε να δείξει όπως είπε ότι «υπήρξε μεθόδευση, καραμπινάτη πολιτική – θρησκευτική διαπλοκή και βαρύτατη αμέλεια του δημάρχου και της δημοτικής αρχής στο να προστατέψει 265.000 ευρώ δημοτικής περιουσίας» λέγοντας: « Το 2002 ο δήμος εξουσιοδοτεί ρητώς την εκκλησία να λειτουργήσει για λογαριασμό του. Πράγματι ενεργεί το 2013 και διεκδικεί ο Μητροπολίτης επιχορήγηση, η οποία εγκρίθηκε το Γενάρη του 2014, τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές. Η εκκλησία σύμφωνα με καταγγελίες του κ. Τζίτζιφα και δικές μας διαπιστώσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην εκλογική μάχη. Ρίχνει το βάρος υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων ή υποψηφίου. Ο δήμος φέρνει το Φλεβάρη του 2015 την κατεδάφιση του παλαιού ναού και άρα εκλείπει ο λόγος της επιχορήγησης των 265.000 ευρώ.
Είναι τέτοια η διάσταση που έχει πάρει το θέμα που θα αναζητηθούν ευθύνες όσων έχουν υπογράψει να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα.»
Τέλος, δήλωσε ότι η αναστολή της κατεδάφισης είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η διοίκηση και η δημοτική αρχή να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποσαφηνίσει τι έγιναν τα χρήματα και να προχωρήσει σε μελέτη για το τι πρέπει να γίνει ο παλαιός ναός.
Μ. Πετάσης: «Εμμένουμε στη θέση μας»
«Είναι πολύ λογικό το αστικό κράτος να είναι πάντα γαλαντόμο με την εκκλησία γιατί αυτή του ανταποδίδει την ιδεολογική κυριαρχία στους καταπιεσμένους. Για αυτό ακούμε σήμερα εδώ σε πολλές εκδοχές το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να διατεθούν στην αναστήλωση ενός κατεστραμμένου από το σεισμό ναού, Την στιγμή που όταν έβρεξε την τελευταία φορά κινδύνεψε να γίνει ποτάμι η Φ. Γκινοσάτη. Ο αποπροσανατολισμός ξεκινά από την εισήγηση του δημάρχου που ανέφερε ότι βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η κατεδάφιση του ναού. Για εμάς βασικό θέμα έπρεπε να είναι το επόμενο οι παιδικοί σταθμοί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξοργίζεται δια του κ. Περιβολαράκη για την φτώχεια αλλά θέλει να χρηματοδοτηθεί η αναστήλωση του παλαιού ναού, αν αυτά δεν είναι σημάδια οπισθοδρόμησης και ανορθολογισμού για να ικανοποιηθεί η όποια πολιτική σκοπιμότητα και η αλίευση ψήφων, εμένα να με συγχωρείτε.»
Ολοκληρώνοντας ο κ. Πετάσης δήλωσε ότι η παράταξη εμμένει στη θέση της για κατεδάφιση, καθώς από την στιγμή που δεν είναι μνημείο δεν συντρέχει λόγος αναστήλωσής του.
Οι απαντήσεις του δημάρχου
Στην επικινδυνότητα του κτιρίου του παλαιού ναού στάθηκε ο δήμαρχος στην έναρξη της δεύτερης τοποθέτησής του διαβάζοντας έγγραφα που το αποδείκνυαν αυτό αν και όπως είπε αυτό φαίνεται αμέσως και δεν υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα ανακατασκευής του, ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό θα κόστιζε περίπου στις 400.000 ευρώ και όπως είπε δεν προτίθεται να δώσει ο δήμος αυτό το ποσό γιατί σε απόσταση 150 μ. υπάρχουν ακόμα δύο ναοί, η Αγία Παρασκευή, που καλύπτει τις «ρίζες» και την ιστορία και ο νέος υπέροχος ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πρόταση μερίδας της αντιπολίτευσης να γίνει ο παλαιός ναός πνευματικό – πολιτιστικό κέντρο, αποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητος.
Τι θα γίνει ο χώρος αν κατεδαφιστεί η εκκλησία
Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα γίνει ο χώρος αν κατεδαφιστεί η εκκλησία» ο κ. Καρπέτας είπε: «Θα αναπλαστεί συνολικά και θα αποκτήσει κέντρο η πόλη. Αν διευρύνουμε τα όρια της πλατείας με τους τρεις περιμετρικούς δρόμους, δώσουμε μέτωπο και άνοιγμα στην οδό Φ. Γκινοσάτη και βρούμε έναν τρόπο σύνδεσης με την πάνω πλατεία και ενδεχομένως με τον άξονα Παπανδρέου, μπορούμε να φτιάξουμε κέντρο πόλης, γιατί υστερεί σε αυτό το σημείο σημαντικά. Αν σε αυτό προστεθεί το πράγματι διατηρητέο «κτίριο Κουτσουμπέλη», μπορούμε να αναδείξουμε στοιχεία πάρα πολύ σημαντικά για την πόλη και αυτή είναι η πρόκληση του μέλλοντος.»
Ο κ. Καρπέτας, αναφέρθηκε και στο εναλλακτικό σενάριο για την περιοχή ενημερώνοντας ότι: «Υπάρχει μία ιδέα του κ. Σαραούδα για κατασκευή δημαρχείου, θα σας την πω βελτιωμένη. Η κατασκευή ενός δημοτικού κτιρίου, που θα μπορούσε να γίνει με σύγχρονη αρχιτεκτονική και θα συνέδεε το νέο κτίριο με το παλαιό με μία γέφυρα. Θα είναι ζηλευτό.»
«Ευτελής πολιτικάντικη κερδοσκοπία»
Στα βέλη που εκτόξευσαν παρατάξεις της μειοψηφίας ο δήμαρχος απάντησε: «Η πολύ υποκρισία και η ευτελής πολιτικάντικη κερδοσκοπία που παρατηρείται δεν είναι αποδεκτή. Είμαι ξεκάθαρος, από την πρώτη στιγμή είπα ότι οι προσωπικές μου πεποιθήσεις είναι δικό μου ζήτημα. Οι σχέσεις μου με την εκκλησία είναι εκείνες που υπαγορεύει η κοινωνική πραγματικότητα. Η εκκλησία του δήμου και η Χριστιανορθόδοξη εκκλησία έχουν ένα τεράστιο κοινό πεδίο. Κατά 98 – 99% συμπίπτουν κατά τους ανθρώπους. Επομένως είναι υποχρέωση και ο σεβασμός και η συνεργασία με την εκκλησία και πραγματικά λυπάμαι που σήμερα εξαιτίας κάποιων είτε εσφαλμένων εκτιμήσεων είτε καιροσκοπικών πολιτικάντηδων διαθέσεων βάλλεται η Μητρόπολη, εν απουσία της μάλιστα.
Αναφέρθηκε περί πολιτικό – εκκλησιαστικής διαπλοκής. Δηλαδή ότι εγώ διαπλέκομαι με την εκκλησία. Εξαπολύθηκαν βέλη για ένα έργο που δεν μπορεί να βρεθεί άνθρωπος και να πει ότι είναι λάθος, κακό ή ότι δεν είναι πρόσφορο για την κοινωνία και την πόλη. Όποιος έχει αμφιβολία να πάει να δει το υπόγειο της εκκλησίας, ένα στρέμμα χώρος. Υποψιάζεστε συνωμοσία δική μου με τον Μητροπολίτη. Βλέπω εδώ ότι προσπαθούν να αποκομίσουν εκλογική πελατεία κάποιοι, αυτό δεν είναι διαπλοκή;
Όσοι θέλουν να ηγούνται δεν πρέπει να σέρνονται, πρέπει να εμφανίζουν σταθερότητα και συνέπεια στις απόψεις τους.
Από πλευράς Μητροπολίτη είναι ξεκάθαρο ότι τα 265.000 ευρώ αφορούν στο νέο ναό κι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάποια εκστρατεία να βρω το χρυσόμαλλο δέρας. Αν υπάρχουν ζητήματα, ας τα βρουν οι υπηρεσίες. Κύριε Καραβάκο, το «θα αναζητηθούν ευθύνες» σε ότι με αφορά η πρόκληση είναι ανοιχτή, θα σας ενθαρρύνω κιόλας να τις αναζητήσετε.
Το θέμα των 265.000 και η εξουσιοδότηση που είπατε πως δόθηκε μου φαίνεται εντελώς ανεπαρκής να θεμελιώσει τέτοια διαδικασία γιατί θα ζητούνταν τίτλοι ιδιοκτησίας κ.α. όσο και αν ο κ. Καραβάκος υποψιάζεται ότι κάτι σκοτεινό έγινε, διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ζητήθηκε, συζητήθηκε σχετικά με τέτοια χρηματοδότηση από την Μητρόπολη.»
Νέα ψηφοφορία – Ίδιο αποτέλεσμα
Αφού ολοκλήρωσαν όλοι οι ομιλητές ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έθεσε το θέμα προς ψηφοφορία. Η μία πρόταση ήταν του δημάρχου η οποία εκφράστηκε ως εξής «το θέμα τέθηκε ως επανεξέταση και η άποψη μου είναι ότι τα στοιχεία που ανέκυψαν δεν υπάρχει λόγος να μην εμμείνουμε στην προηγούμενη απόφασή μας.» Η άλλη πρόταση διατυπώθηκε από τον κ. Καραβάκο και ζητούσε την αναστολή της κατεδάφισης και την εκπόνηση μελέτης. Τέθηκε προς ψήφιση αρχικά η πρόταση του κ. Καραβάκου για την αναστολή της κατεδάφισης και εκπόνηση μελέτης, η οποία δε συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψήφων, καθώς υπερψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η πρόταση που «πέρασε» ήταν αυτή της διοίκησης με τις ψήφους των δημοτικών της συμβούλων και του κ. Πετάση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».