Παρουσιάστηκε το 1ο Ιστορικό Λεύκωμα της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς 1896 – 2023
Μια ιστορική βραδιά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Βασ. Γκατσόπουλος» την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 στο Δημαρχείο Κηφισιάς καθώς παρουσιάστηκε το 1ο Ιστορικό Λεύκωμα της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς 1896 – 2023.
Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας ενός Θεσμού της Κηφισιάς και της Ελληνικής Ανθοκομίας. Το λεύκωμα αυτό κατέγραψε σε πρώτη φάση τα δημοσιοποιημένα γεγονότα από την έναρξη του Θεσμού μέχρι σήμερα. Βασίστηκε σε μια εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποίησε ο ιστορικός κ. Νίκος Κουβής και αποτυπώθηκε με τη συγγραφική πένα της Κηφισιώτισσας συγγραφέως κας Βασιλικής Πιτούλη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους ήχους του πιάνου από τον Διευθυντή της Φιλαρμονικής Κηφισιάς κ. Στέφανου Χίου.
Στην εκδήλωση της παρουσίασης του λευκώματος παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, αιρετοί του Δήμου Κηφισιάς, μέλη του ΔΣ της Ανθοκομικής, πρώην Πρόεδροι του ΝΠΔΔ «Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς» και πλήθος κόσμου.
Στο πάνελ της παρουσίασης ήταν ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς» κ. Γιώργος Τρ. Παπαδόπουλος, ο ιστορικός κ Νίκος Κουβής, η συγγραφέας κα. Βασιλική Πιτούλη, η εκπρόσωπος των εκδόσεων Σταμούλη κα Δήμητρα Σταύρου και η κα Βάσω Τσαλαβούτα Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Κηφισιωτών η οποία είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος ο οποίος χαρακτήρισε το Ιστορικό Λεύκωμα ως μια εμβληματική ενέργεια η οποία διασώζει την ιστορία του τόπου. Αναφέρθηκε επίσης και στην ολοκλήρωση του λευκώματος παράλληλα με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Υδατόπυργου. Ο Δήμαρχος Κηφισιάς συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ανθοκομικής, το ΔΣ του ΝΠΔΔ «Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς» και τους εργαζόμενους, τον ιστορικό κ. Κουβή, τη συγγραφέα κα Βασιλική Πιτούλη που παρέδωσε το έργο του λευκώματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τον αρχιτέκτονα κ. Πάνο Ραυτόπουλο ο οποίος όπως είπε ο Δήμαρχος «είσαι και θα είσαι πάντα ένας πολύτιμος στυλοβάτης για οτιδήποτε ιστορικό και παραδοσιακό της πόλης μας» και το στέλεχος της Ανθοκομικής κ. Ηλία Τσουτσοπλίδη για την πολυετή προσφορά του στην Ανθοκομική. Ολοκληρώνοντας χαρακτήρισε λάθος την κατάργηση του Νομικού Προσώπου της Ανθοκομικής μαζί με εκατοντάδες άλλα στην Ελλάδα γιατί η Ανθοκομική Κηφισιάς συγκέντρωνε και συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν για να διατηρηθεί ως νομικό πρόσωπο, δηλαδή, την εξειδίκευση, την αναγνώριση του έργου και την απόδοση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν έχει χαθεί αυτή η υπόθεση και ότι θα γίνει αγώνας για να μη πραγματοποιηθεί η κατάργησή της από νομικό πρόσωπο και το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΜΜΕ (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας). Τελειώνοντας ο Δήμαρχος είπε το σύνθημα που ακούγεται στο τέλος κάθε Ανθοκομικής «Ανθοκομική Κηφισιάς για πάντα!».
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής κ. Γιώργος Τρ Παπαδόπουλος ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων του Δήμου Κηφισιάς και είπε ότι «τυχαίνει να κλείνω την πόρτα ως ιστορικός Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου που συστήθηκε το 1981». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχείριση του Άλσους την οποία είχε η Ανθοκομική και τις εργασίες υποδομής που έγιναν σε αυτό, ενδεικτικά, η υπογειοποίηση των καλωδίων που αναβάθμισε τις δυνατότητες εκδηλώσεων, η πυρασφάλεια, η ανάπλαση – συντήρη του Υδατόπυργου, η πινακίδα αφιερωμένη στον εκλιπόντα Περικλή Καραγιαννάκη, κ.α. Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πώς γεννήθηκε η ιδέα του ιστορικού Λευκώματος, συνεχάρη για τη συνεργασία του το ΔΣ και όλους τους συνεργάτες του καθώς και τον κ. Γιάννη Κιτάντζη για την προσφορά του στον στολισμό της εκδήλωσης και για την αναγνωρισμένη διαρκή προσφορά του στην Ανθοκομική. Με την ευκαιρία ότι αυτή ήταν η τελευταία εκδήλωση την οποία οργάνωνε στον Δήμο Κηφισιάς, ευχαρίστησε τη σύζυγό του κα Μαριάννα Λουκιδέλη για την υποστήριξή της όσο ο ίδιος απασχολείτο με τις εργασίες του Δήμου και της Ανθοκομικής, αλλά και τον γιό του Γιάννη που ήταν μεγάλος θιασώτης της Ανθοκομικής. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κα Βάσω Τσαλαβούτα για τη διαρκή προσφορά της στην Ανθοκομική. Ευχαρίστησε όλους που παρευρέθηκαν γιατί έτσι τιμούσαν το Θεσμό και επεσήμανε ότι σύντομα το Ιστορικό Λεύκωμα θα εμπλουτιστεί και με δεύτερο τόμο ή έκδοση που θα έχει εκτενέστερες αναφορές στους φυτοπαραγωγούς που διαχρονικά στήριξαν την Έκθεση.
Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας κα Πιτούλη η οποία αναφέρθηκε ειδικά στο δέος που αισθάνθηκε όταν ανέλαβε την συγγραφή του Ιστορικού Λευκώματος καλούμενη να διαχειριστεί ένα μεγάλο ερευνητικό υλικό, ξεκινώντας από τη διαδρομή της Κηφισιάς ανά τους αιώνες, στην γέννηση του Θεσμού από την ιστορική αδελφότητα των Ανθοκόμων και Κηπουρών Κηφισιάς, στην Έκθεση που απλώνεται σε τρείς αιώνες και εξέφρασε την ευχή ότι αυτός ο Θεσμός δεν πρόκειται να σταματήσει και θα συνεχίσει να ταξιδεύει στο μέλλον με τρόπο παραγωγικό και ελκυστικό όπως ακριβώς αξίζει στην Κηφισιά μας.
Τον λόγο μετά ανέλαβε ο κ. Νίκος Κουβής ο οποίος εξιστόρησε τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρει υλικό, καθώς πριν το 1965 δεν υπήρχε κάτι διαθέσιμο. Για τον λόγο αυτόν, ανέτρεξε στις παλιές εφημερίδες που βρίσκονταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη από το 1986.
Τον λόγο μετά έλαβε η κα Δήμητρα Σταύρου φιλόλογος και επιμελήτρια του Εκδοτικού οίκου Σταμούλης. Εξέφρασε τη χαρά της που βρισκόταν ανάμεσα στο πάνελ καθώς αισθανόταν ότι της εμπιστεύτηκαν τις μνήμες των τωρινών Κηφισιωτών, των πατεράδων και παππούδων τους. Για εμάς που ασχολούμαστε με τις αρχαιογνωστικές επιστήμες, είπε, πετάει η καρδιά μας όταν βλέπουμε όλη αυτή την παραπομπή στο παρελθόν γιατί το παρελθόν δεν φεύγει, υπάρχει δίπλα μας και ζει ανάμεσά μας, γι αυτό είδαμε με πολύ χαρά αυτό το βιβλίο. Παρατηρήσαμε επίσης με αυτή την ιστορική αναδρομή πως αυτή η έκθεση εξελίχθηκε με όλο και καλλιτεχνικότερη μορφή. «Νομίζω ότι βλέπω εγκαταστάσεις από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Πάντα υπάρχει κάτι που το προχωρεί παραπέρα σαν έργο τέχνης».
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι πρώην Πρόεδροι των Ανθοκομικών που παρευρίσκοντο.
Τον λόγο πήρε ο κ.Βασίλης Βάρσος (Πρόεδρος, 1995) ο οποίος λιτά είπε ότι η Κηφισιά είναι ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η μακροβιότερη Πρόεδρος της Ανθοκομικής κα Ελευθερία Λιαπάκη (Πρόεδρος, 2005 – 2014) η οποία με συγκίνηση αναφέρθηκε ότι μετά από τόσα χρόνια κλήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Τρ Παπαδόπουλο για να μιλήσει για την Ανθοκομική. Είπε, πόσο λυπάται που αυτή την εποχή τα πάντα αλλοτριώνονται, παραδόσεις, ήθη, έθιμα και τώρα άγγιξαν και την Ανθοκομική και εξέφρασε την ελπίδα της ότι αυτό θα ξεπεραστεί. Η Ανθοκομική είναι κάτι που αφορά όλη την Ελλάδα. Έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο για το Λεύκωμα και τον Δήμαρχο που στάθηκε αρωγός του.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα Κλεοπάτρα Χατζοπούλου (Πρόεδρος, 2016 – 2019) η οποία είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα τελειώσει ποτέ η Ανθοκομική Έκθεση γιατί την κρατάνε οι άνθρωποί της ζωντανή. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Έκθεση είναι οι εκθέτες της γιατί χωρίς φυτοριούχους δεν γίνεται έκθεση» και κάλεσε όλους τους φυτοριούχους να τη στηρίξουν. Επίσης είπε ότι ανεξαρτήτως αν πάψει να είναι Νομικό Πρόσωπο, ο κάθε Δήμαρχος πρέπει να κάνει τα πάντα για την Ανθοκομική γιατί Ανθοκομική ίσον Κηφισιά.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Παντελεάκης (Πρόεδρος 2019 – 2020) ο οποίος είπε ότι ήταν μεγάλη του τιμή που ήταν συνεχιστής του πιο ιστορικού Θεσμού της Κηφισιάς και της Ελλάδας για την Ανθοκομία και ευχαρίστησε τους φυτοπαραγωγους που στήριξαν και στηρίζουν την έκθεση όπως και τα εκατομμύρια επισκεπτών που ανά τα χρόνια στήριξαν την Ανθοκομική και που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτή και τόσο επιτυχημένη ως Θεσμός.
Τελευταίος εκ των Προέδρων μίλησε ο κ. Χρήστος Λαχανάς (Πρόεδρος, 2022 – 2023) ο οποίος φανερά συγκινημένος είπε ότι η εκδήλωση του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση καθώς η παρουσίαση ενός υπέροχου ιστορικού λευκώματος συμπίπτει χρονικά με την άστοχη επιλογή του Υπ. Εσωτερικών να εμείνει στην κατάργηση του Νομικού Προσώπου που συνέδεσε την ύπαρξή του με ένα μοναδικό Θεσμό της πόλης μας. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον απερχόμενο Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο για την ευκαιρία που του έδωσε να διατελέσει Πρόεδρος της Ανθοκομικής.
Στη συνέχεια ο κ. Πάνος Ραυτόπουλος επεσήμανε την ανάγκη το ερευνητικό έργο του κ. Κουβή να περάσει στο Αρχείο της Έκθεσης το οποίο πρέπει να ανασυσταθεί.
Στη συνέχει μίλησε η κα Ράνια Ντάλλη και ανακοίνωσε την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς το οποίο τελειώνει τη θητεία του 31/12/23, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρίαση, να εξετάσει όλους τους τρόπους αντίδρασης για την κατάργηση του ΝΠΔΔ «Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς» μέχρι και εξάντληση όλων των μέσων ακόμα και δικαστικώς. Έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε την Ανθοκομική Έκθεση να λείψει από την πόλη μας και θα τα καταφέρουμε.
Τέλος τον λόγο πήρε εκ μέρους των φυτοπαραγωγών ο κ. Απόστολος Ζερκούλης και επεσήμανε ότι η ψυχή της Έκθεσης είναι οι φυτοπαραγωγοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν για πάντα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το πάνελ πληροφορήθηκε από τον κ. Βασίλη Βάρσο για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Νέας Ερυθραίας Δημητρίου Μπουρίκα και κατόπιν προτροπής του Προέδρου της Ανθοκομικής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Στο τέλος της εκδήλωσης, διανεμήθηκε το λεύκωμα.