Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής για τον Ισολογισμό του 2010
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2010, στον οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι αποτυπώνονται εμφανώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
Οι ορκωτοί λογιστές που παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου στο Σώμα ήταν ξεκάθαροι. Η μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων από το κράτος κατά 2 εκ. ευρώ, αλλά και μια μικρή αύξηση των λειτουργικών δαπανών διαμόρφωσαν μια ζημιά ύψους 810.000 ευρώ για το Δήμο. Αναφορικά με το σύνολο των οφειλών του Δήμου οι ορκωτοί ανέφεραν πως στο τέλος του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκαν στα 16.450.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
“Ήδη ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει δάνειο….μπορεί σήμερα να είναι στη μέση της κατάταξης των πιο χρεωμένων δήμων αλλά αν χειροτερέψουν τα έσοδα ο συντελεστής θα ανέβει” είπε ο κ. Ευαγγελινός, από την πλευρά των ελεγκτών, και πρόσθεσε πως η επιμήκυνση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων μπορεί να δώσει μια ανάσα και να επιτρέψει στο Δήμο να πάρει δάνειο.
Οι θέσεις της μειοψηφίας
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, ζήτησε να εξεταστεί από τη διοίκηση ποιες λειτουργίες του Δήμου πρέπει να διαφοροποιηθούν.
“Ο Δήμος είναι στην κόψη του ξυραφιού. Είναι μια προβληματική επιχείρηση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση” τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος που υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι παρατάξεις συναινετικά να οδηγηθούν σε μια λογική μείωσης δαπανών χωρίς να μειωθούν οι υπηρεσίες προς τους δημότες.
Ο πρώην Δήμαρχος και Σύμβουλος της μείζονος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, έδωσε έμφαση στην επόμενη ημέρα του Δήμου και γι’ αυτό ζήτησε να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις. “Εμείς ζήσαμε μια καλή εποχή για την αυτοδιοίκηση. Τώρα όμως έχουμε μπει σε περίοδο κρίσης. Θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στον τρόπο αντιμετώπισης της” επεσήμανε.
Ο επικεφαλής της παράταξης “ Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους το διαχρονικό φαινόμενο της αδυναμίας είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, κάτι που καταγράφεται και σε αυτόν τον Ισολογισμό. “Οι δήμοι έχουν καταντήσει τελικά να είναι οι φτωχοί συγγενείς…η παρακράτηση πόρων σε συνδυασμό με τις περισσότερες αρμοδιότητες οδηγούν τις δημοτικές αρχές έξω από το πρόγραμμα τους” δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος που συμπλήρωσε, όμως, πως ο Δήμος δεν πρέπει απλά να κάθεται και να κοιτάει, αλλά να αντιδράσει και να διεκδικήσει. “Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε πάντα έναν Δήμο σαν μεγάλη εταιρεία” ήταν το σχόλιο-καρφί του απέναντι στον κ. Σπυρόπουλο. Κλείνοντας, σημείωσε πως η παράταξή του θα δηλώσει παρών στη ψηφοφορία καθώς μπορεί να μην αμφισβητεί τα νούμερα αλλά είχε μια άλλη φιλοσοφία στη διοίκηση για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, είπε πως μπορεί λογιστικά τα νούμερα να βγαίνουν, αλλά τίθενται ζητήματα διαχείρισης και κατεύθυνσης. Η κα Κατσινοπούλου στάθηκε στη μεγάλη απόκλιση της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2009 (των 110 εκ. ευρώ!) αλλά και της διαφοράς μετΧωρίς τίτλο 1αξύ προϋπολογισθέντων και εισπραχθέντων χρημάτων από δημοτικά τέλη. Την υπόθεση της υλοποίησης των προγραμμάτων ψηφιακής σύγκλισης έθεσε το στέλεχος της παράταξης, κα Καλλιόπη Μέλιου.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, έθεσε ως πολιτικό ζήτημα την “ολομέτωπη επίθεση προς τις τοπικές διοικήσεις”. Όπως εξήγησε, μέσω του “Καλλικράτη” εξυπηρετείται η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης και να μεταφερθούν προς το λαό μέσω της αυτοδιοίκησης.
Τι δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος
Το 2010 ως γνωστόν στο τιμόνι του Δήμου ήταν ο κ. Σταύρος Γεωργόπουλος που τοποθετήθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση ως επικεφαλής πλέον της ελάσσονος μειοψηφίας.
Ο πρώην Δήμαρχος είπε αρχικά πως βάσει των παρατηρήσεων των ορκωτών και το 2010, όπως και το 2009, υπήρξε “χρηστή διαχείριση” στο Δήμο. Συνεχίζοντας σημείωσε πως τα χρέη υπήρχαν στο Δήμο από παλαιότερα με τη Δημοτική Αρχή εκείνης της περιόδου να μειώνει όσο μπορούσε τις δαπάνες, αλλά και να διαθέτει ποσά για ανταποδοτικούς σκοπούς και επενδύσεις. “Οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε σκουπιδοτενεκέδες της κεντρικής διοίκησης. Έρχονται ακόμα χειρότερες ημέρες…θα πρέπει τα συλλογικά όργανα να αντιδράσουν αλλιώς θα διαχειριζόμαστε τη μιζέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” προειδοποίησε τους συναδέλφους του ο κ. Γεωργόπουλος.
Την άποψη πως τα οικονομικά στοιχεία του 2010 δείχνουν μια σαφή καλυτέρευση της εικόνας του Δήμου αναφορικά με τα συνολικά έξοδα εξέφρασε ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, πρωτοκλασάτο στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Ναι μεν αλλά από την Δημοτική Αρχή
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής, παρατήρησε πως ο Προϋπολογισμός του 2009 φαντάζει ως προϋπολογισμός μιας άλλης εποχής, ο τελευταίος μια εποχής, όπως είπε χαρακτηριστικά. Για την είσπραξη λίγων χρημάτων από τις βεβαιωθέντες οφειλές ο κ. Βλαντής παρατήρησε πως πέρα από τη αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου υπήρχε διαχρονικά και ένα “χάϊδεμα” από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. “Πλέον τα πράγματα μας κάνουν να φερθούμε πολύ πιο διαφορετικά. Οι προϋπολογισμοί πλέον θα είναι πολύ πιο αυστηροί…πάμε σε πολύ χειρότερες καταστάσεις” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος που είπε πως η συμπολίτευση ψηφίζει τον απολογισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνεί με τη φιλοσοφία που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση.
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, είπε πως η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να μάθει από το παρελθόν για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για το Δήμο. “Δεν βγήκαμε να μιλήσουμε απαξιωτικά για το παρελθόν. Θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον” δήλωσε ο Δήμαρχος που στάθηκε σε κάποια ζητήματα όπως το γεγονός πως ο Δήμος έδωσε μόνο 40.000 ευρώ για εκδηλώσεις το 2011 αλλά και το 1,5 εκ. ευρώ που απαιτείται να καταβληθούν για απαλλοτριώσεις ακινήτων.
Πάντως, ο κ. Βλασσόπουλος υπογράμμισε πως οι ενέργειες της διοίκησης το επόμενο διάστημα θα είναι σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση και τον αν θα έχει ο Δήμος λεφτά.. Κλείνοντας είπε και αυτός πως η παράταξή του ψηφίζει υπέρ του ισολογισμού-απολογισμού αν και δεν συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθήθηκε.
Εν τέλει ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός του 2010 ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.