Περιήγηση στα Παλαιά Σανατόρια της Πεντέλης
Με μεγάλη συμμετοχή δημοτών και απόλυτη επιτυχία στέφθηκε και αυτή η Πολιτιστική Διαδρομή του Δήμου Αμαρουσίου, που περιελάμβανε μια Περιήγηση στα Παλαιά Σανατόρια της Πεντέλης και συγκεκριμένα, στη Νοσοκομειακή Μονάδα ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ (Πτέρυγες Τσαγκάρη και Μπόμπολα) και στο πρώην Νοσοκομείο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Η παρουσίαση έγινε από τον Ιστορικό κ. Γιάννη Στογιαννίδη, Επίκουρο Καθηγητή Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος αναφέρθηκε στο λοιμώδες νόσημα της φυματίωσης και τις κοινωνικές του διαστάσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς
κατά την ιστορική περίοδο εξάπλωσης της νόσου, στην καθημερινότητα των φυματικών και το κοινωνικό στίγμα, στις συνθήκες περίθαλψης των απόρων και ευπόρων φυματικών, στους «τόπους υγείας» – τόποι με κλίμα κατάλληλο για την ίαση των φυματικών – έναν από τους οποίους αποτελούσε το Μαρούσι, στην ιστορία των κτιριακών εγκαταστάσεων των σανατορίων μέχρι και την επανάχρησή τους, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Σισμανόγλειο ή την εγκατάλειψή τους («κελύφη» παλαιών σανατορίων Παπαδημητρίου, Πτέρυγας Μπόμπολα και Ναυτικού Νοσοκομείου).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής αυτής μνήμης, σημαντική για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ως «τόπου υγείας».
Παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Γ. Στογιαννίδη: «…Από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο ευκατάστατοι φυματικοί παραθέριζαν στο εξοχικό Μαρούσι, σε μία προσπάθεια να θεραπευτούν από το ευεργετικό φυσικό περιβάλλον. Αργότερα, αυτή η πρακτική θα επισύρει το ενδιαφέρον μεμονωμένων γιατρών, ευεργετών και επενδυτικών σχημάτων …».
«Το Μαρούσι στις εφημερίδες διαφημίζεται ως ένας ειδυλλιακός τόπος, ένα εξοχικό τοπίο της Αττικής γεμάτο πεύκα, ρυάκια, πορτοκαλεώνες… Βέβαια το Μαρούσι είναι γνωστό στην Αθήνα από το 1850, από όπου Μαρουσιώτες με στάμνες, μεταφέρουν και πωλούν νερό στα «καλά σπίτια» της πόλης…».
«…Από το 1880 κάποιοι ευκατάστατοι Αθηναίοι που έχουν χρήματα και δε βρίσκουν σανατόρια στην Ελλάδα, αλλά ούτε έχουν χρήματα για να πάνε στην Ελβετία, στο Νταβός, αρχίζουν και νοικιάζουν δωμάτια στο Μαρούσι, το οποίο μαζί με το Χαλάνδρι και την Κηφισιά αποτελούν τα τρία χωριά της Αττικής …»
Αξίζει πράγματι να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στα παλαιά Σανατόρια της Πεντέλης, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών για την κάλυψη σύγχρονων υγειονομικών αναγκών ή την απόδοσή τους σε νέες χρήσεις, όπως για παράδειγμα χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντώνται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με χαρακτηριστικότερη το εμβληματικό Νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης, που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο.
Για την πορεία του κτήματος «Παπαδημητρίου – Σανατόριο η Πεντέλη, Παπαδημητρίου ΑΕ», από την ημέρα δηλαδή που ο γιατρός Ιωάννης Παπαδημητρίου, το 1928, αποφάσισε να ιδρύσει μία ιδιωτική κλινική, που θα στέγαζε ανθρώπους οι οποίοι έπασχαν από φυματίωση,
μέχρι και το σημερινό όραμα της αναβάθμισης του κτιρίου, την ενημέρωση έκανε η κ. Ρένα Γιακουμάκη, Γραμματέας Προέδρου Ιδιοκτήτριας Εταιρίας Ακινήτου (Πρώην Νοσοκομείου «Παπαδημητρίου»).
Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Δημάρχου, τούς συμμετέχοντες καλωσόρισε ο κ. Νικόλαος Πέππας, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ), φορέα οργάνωσης του Προγράμματος «Πολιτιστικές διαδρομές».
Συμμετείχε η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού η κ. Άννα Βαγιωνά, υπεύθυνη Σχεδιασμού του Προγράμματος.
Επίσης συμμετείχαν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού Φανή Λέκκα και εκπρόσωποι πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης.