Άρθρο του Ευθύμιου Παπαμαργαρίτη*
Το Σκοπιανό ή το αποκαλούμενο Μακεδονικό, μολονότι είναι καίριο ζήτημα εθνικής σημασίας, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το ενέταξε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Φάνηκε καθαρά ότι μοναδικό της μέλημα ήταν να δημιουργήσει αναταράξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αντιμετωπίζοντας κοντόφθαλμα τις πολιτικές εξελίξεις, πίστευε ότι θα προκαλούσε ρήγματα στη ΝΔ. Είτε γιατί στον πυρήνα της συντηρητικής παράταξης υπάρχουν έντονα στοιχεία εθνικοφροσύνης. Είτε διότι υπολόγιζε πως οι εκλεγμένοι στη Μακεδονία βουλευτές της θα αντιδρούσαν στη συμφωνία. Οι προβλέψεις της διαψεύστηκαν. Την ίδια απροκάλυπτη επιδίωξη είχε και ως προς τα άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς στοιχειώδη προπαρασκευαστική διαδικασία και με απόλυτη περιφρόνηση στην απαιτούμενη συναίνεση και συνεννόηση, χρησιμοποίησε μια ιστορική εκκρεμότητα για να πλήξει τους αντιπάλους του. Για να δημιουργήσει προβλήματα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Για να θολώσει τα νερά.
Το χειρότερο όλων είναι ότι επένδυσε ξανά στον διχασμό και στη διαίρεση των πολιτών. Τη στιγμή που αποτελεί εθνική ανάγκη η δημιουργία αρραγούς εθνικού μετώπου για τα ευαίσθητα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Τρανή απόδειξη, η πρόσφατη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, κατά την οποία χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, «διαδηλώσεις ακροδεξιών και λαϊκιστών».
Η πρωθυπουργική θεωρία δεν προσβάλλει μόνο τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που αντιτίθενται στις κυβερνητικές επιλογές. Στην πραγματικότητα τρέφει τους ακραίους εθνικιστές. Η ταύτιση των εύλογων ενστάσεων και διαφωνιών με ακροδεξιές αντιλήψεις, ενισχύει τους πιο αντιδραστικούς και σκοτεινούς κύκλους. Το ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ενισχυμένη, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αναμφίβολα τεράστιες. Οι χειρισμοί της δεν είναι απλώς ανεπίτρεπτοι, αλλά άκρως επικίνδυνοι. Η διαχείριση του Μακεδονικού συνιστά μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού. Τα προβλήματα που προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντικότερα από εκείνα που επιδιώκει να επιλύσει.
Η σύνθετη ονομασία σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την αποδοχή της ιθαγένειας και της γλώσσας. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας. Ο κίνδυνος να ενισχυθεί ένα υπόστρωμα αλυτρωτισμού είναι υπαρκτός. Αρκεί να συνυπολογίσουμε τη ρευστότητα στη βαλκανική χερσόνησο και τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς. Στην ουσία οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο Μακεδονικό αποτελούν τη μαύρη τρύπα της εξωτερικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Υποψήφιος Βουλευτής Βορείου Τομέα Β’ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής