«Προκλήσεις Δικαίου στην Ευρώπη του Μέλλοντος»
Την πεποίθηση πως οι τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των Ευρωπαίων και των κοινών θεσμικών οργάνων τους, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην ομιλία του στο Συνέδριο «Προκλήσεις Δικαίου στην Ευρώπη του Μέλλοντος» στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), παρουσία υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων νομικών φορέων, επιχειρηματικών φορέων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο την προώθηση της αρχής του κράτους δικαίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, απεύθυναν χαιρετισμό εκτός από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Διευθυντής του EPLO, καθηγητής κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απεύθυνε ο Ιταλός Συνταγματικός Δικαστής και πρώην Πρωθυπουργός, κ. Giuliano Amato.
Γ. Πατούλης: « Κομβικός Ο ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος»
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και του Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητικό για την Περιφέρεια Αττικής τη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, «ως επιστέγασμα της συνεργασίας μας για την προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών, με την άμεση εμπλοκή των πολιτών της Ευρώπης στη συνδιαμόρφωση μιας βιώσιμης, δίκαιης και ευδαίμονος κοινωνίας» και επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Η Επιτροπή των Περιφερειών θα διαδραματίσει τον δικό της σημαντικό πολιτικό ρόλο στη Διάσκεψη, με τη 18μελή αντιπροσωπεία της, αλλά και με ποικίλες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η συμβολή της στο νομοθετικό έργο, μέσω της έγκρισης και της παρακολούθησης σχετικών γνωμοδοτήσεων και ψηφισμάτων. Στόχος μας είναι να προταθεί η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η αρχή της επικουρικότητας ως ραχοκοκαλιά για τη βελτίωση της νομοθεσίας στην ΕΕ, καθώς και να προωθηθεί ένας κεντρικός ρόλος για τους τοπικά εκλεγμένους αξιωματούχους εντός της ΕΕ”, ανέφερε.
Προς αυτή την κατεύθυνση και σχολιάζοντας τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε πως «αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα για το πέρασμα στην επόμενη μέρα της δημιουργίας του επιτελικού κράτους και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, βασικό συστατικό της οποίας είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση και αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο των Περιφερειών.
«Οι Περιφέρειες έβαλαν πλάτη στην πανδημία»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Περιφερειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, επισημαίνοντας πως βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την προστασία των πολιτών στην Ευρώπη.
«Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματικό και ανθρώπινο πόρο, ενισχύσαμε το σύστημα υγείας, περάσαμε σε χρόνο – ρεκόρ στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των λειτουργιών μας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, βρεθήκαμε κοντά στον κόσμο του επιχειρείν και στηρίξαμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα. Προσαρμόσαμε τις κοινωνικές μας υπηρεσίες στις ανάγκες της εποχής, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τη συστηματική αρωγή σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να επεκτείνουμε τη στήριξη – οικονομική, υγειονομική, ψυχολογική – σε όσους πολίτες επλήγησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την πανδημία. Και τώρα που η μεγάλη αυτή κρίση δείχνει να οδεύει προς το τέλος της, οι Περιφερειακές διοικήσεις δίνουν ξανά το δυναμικό «παρών», με οργανωμένο σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη, την επούλωση των πληγών στην πραγματική οικονομία. Είναι αυτονόητο, ότι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την παρακαταθήκη και να περάσουμε με γοργά βήματα στην επίτευξη ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, με δυνατές αυτοδιοικητικές αρχές, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής», υπογράμμισε.
«Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις ουσίας»
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως τώρα είναι η ώρα για μεταρρύθμιση ουσίας, τολμηρές και όχι επιφανειακές, με ισχυρές κι ανεξάρτητες οικονομικά Περιφέρειες, με επαρκείς και θεσμοθετημένους πόρους, για να εκτελούν τα αναγκαία έργα, αλλά και με αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, και όχι διεκπεραιωτές προειλημμένων αποφάσεων από το κεντρικό κράτος.
«Έχουμε θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και – το κυριότερο – γνωρίζουμε καλύτερα από καθέναν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών και ξέρουμε πώς να τις υπηρετήσουμε μέσα από στοχευμένες ενέργειες, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής», σημείωσε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, Γ. Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Π. Γεωργιάδης, η Γ. Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής Α. Καλύβα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος, του ΚΙΝΑΛ Ν. Κανελλόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Π. Χασάπης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης, ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μ. Πικραμένος, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ε. Βελώνη, η επί τιμή Πρόεδρος του ΣτΕ Ε. Σαρπ, οι Δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Ν. Λάμπρος, Πετρούπολης Σ. Βλάχος, Ιλίου Ν. Ζεννέτος, Χαιδαρίου Ε. Ντηνιακός, Αγ. Αναργύρων-Καματερού Σ. Τσίρμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ι. Σελίμης και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου.