Παρακολούθησα το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που έγινε στην Αθήνα την Δευτέρα 3/12/2012.
Συμπεράσματα πολλά. Το κυρίαρχο πως δεν διαφέρουν οι Δήμαρχοι από το διεφθαρμένο κεντρικό πολιτικό προσωπικό, που έφτασε την πατρίδα μας στην παρούσα δεινή κατάσταση. Η ΚΕΔΕ είναι το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της Τ.Α. που «διεκδικεί» την αυτοτέλεια του από την κεντρική διοίκηση, χωρίς το ίδιο να σχεδιάζει, να προτείνει, να διαπραγματευθεί και να δράσει, για την εξασφάλισή της οικονομικής του αυτοδυναμίας, που είναι προϋπόθεση της αυτοτέλειας του.
Επαιτεί κατά συνέπεια χρήματα από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και διάφορους Υπουργούς, αντί να τα εξασφαλίζει πριν πάνε στο κεντρικό κράτος, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και πρέπει να εξειδικευθεί, να συνδιαμορφωθεί περαιτέρω με το κεντρικό πολιτικό σύστημα, σε ρόλο κρατικής αυτοτελούς οντότητας που λειτουργεί και δρα με οικονομική αυτοδυναμία.
Το πελατειακό μοντέλο, η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η διαφθορά, η κακοδιαχείριση, η ανοργανωσιά, η συγκάλυψη, η παράβαση των νόμων είναι φαινόμενα που καθημερινά κυριαρχούν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβεβαιώνονται και καταγράφονται στα γκάλοπ με οκτώ στους δέκα πολίτες να πιστεύουν ότι η διαφθορά ενδημεί στους δήμους και επτά στους δέκα ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων.
Ποιοι ευθύνονται για τούτη την εικόνα και ποιοι μπορούν να την αλλάξουν εκτός από αυτούς που την «υπηρετούν» αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι για το θεαθήναι; Αυτοκάθαρση δεν μπορεί να γίνει. Μπορούν βεβαίως οι υγιείς υπάρχουσες δυνάμεις να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Αναμφίβολα καθοριστική προϋπόθεση για αλλαγή πορείας είναι η ενασχόληση σοβαρών ανιδιοτελών ανθρώπων της προσφοράς προγραμματικά, με τα κοινά της Αυτοδιοίκησης και οι ψηφοφόροι να εκλέγουν με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία.
Η κρίση που βιώνουν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση τον λαό, μειώνει τις αντιστάσεις για την μεθοδευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Η κρίση δίνει και ευκαιρίες για την ανατροπή αυτής της πορείας με την αποκάλυψη, απομόνωση του πολιτικού συστήματος που μας έφερε εδώ.
Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός άμεσης επαφής με τους πολίτες καλείται να παίξει ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, θέτοντας κατά την άποψή μας, επιτακτικά τις παρακάτω προτεραιότητες.
1) Οικονομική αυτοδυναμία με συνδιαμόρφωση θεσμικού πλαισίου ώστε τα έσοδα που δικαιούνται οι Δήμοι, χωρίς νέους φόρους, να καταβάλλονται και να εισπράττονται από αυτούς και τα υπόλοιπα να προωθούνται στο κεντρικό κράτος.
2) Αξιοποίηση της Δημοτικής και δημόσιας περιουσίας που παραμένει ανεκμετάλλευτη.
3) Αύξηση της παραγωγικότητας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, του μηχανολογικού εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού.
4) Πλήρη ανακύκλωση των σκουπιδιών στην πηγή, για αξιοποίηση των πρώτων υλών, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της απασχόλησης στην μορφή της κοινωνικής εργασίας και αποκλεισμού των διαπλεκομένων συμφερόντων του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.
5) Δημοκρατία και Διαφάνεια παντού σε όλες τις λειτουργίες με διαπαραταξιακές επιτροπές χωρίς αποκλεισμούς.
6) Κατάργηση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την τοπική ανάπτυξη και ανάληψη πρωτοβουλιών για ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
7) Αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση και τις Εθνικές εκλογές, με πρωταρχικό γνώμονα την κατάργηση της διαπλοκής και την διεύρυνση της δημοκρατίας.
Αν οι Δήμαρχοι δεν αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και συνεχίσουν την ίδια πολιτική θα είναι μαριονέτες του κάθε υπουργού.
Η αρχή έγινε με την τελευταία πράξη Νομοθετικού περιεχομένου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης της «Κυβερνώσας Αριστεράς» κ. Μανιτάκη που κατάργησε τους Δημάρχους.
Αριστείδης(Άρης) Χατζησαββίδης Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ http://pakneasionias.blogspot.gr/
Μέλος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης – ΠΡΑΤΤΩ http://pratto.gr/