Θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Αττικής
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττική στο Πρόγραμμα με τίτλο: «Κατάρτιση και τεκμηρίωση δείκτη παιδικής φτώχειας, ως εργαλείου αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού και εφαρμογής του για τον προσδιορισμό της παιδικής φτώχειας στην Περιφέρεια Αττικής».
Το Πρόγραμμα εντάσσεται στη θεματική ενότητα: «Τοπικές και Περιφερειακές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εθνικών ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης» και θα έχει διάρκεια 12 μήνες. Το θέμα εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, κα Κατερίνα Θανοπούλου.
Κατά του Προγράμματος τάχθηκαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ελληνική Αυγή», ενώ λευκό ψήφισε η παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο». Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατήγγειλαν τη διοίκηση της Περιφέρειας και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου «γιατί απλόχερα δίνει 200.000 € σε κάποιον, που θα κάνει μια θεωρητική μελέτη χωρίς πρακτική αξία και από αυτά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ, γι’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη».
Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, κα Κατερίνα Θανοπούλου εισηγούμενη το θέμα εξήγησε: «Η πρόταση που καταθέτουμε αφορά στην κατάρτιση και τεκμηρίωση δείκτη παιδικής φτώχειας ως εργαλείο αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού και εφαρμογή του για τον προσδιορισμό της παιδικής φτώχειας στην Περιφέρεια Αττικής. Το έργο συντονίζει το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ συμμετέχει τόσο η Περιφέρεια Αττικής, όσο και η Ομάδα Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο και δεν θα επιβαρύνει την Περιφέρεια, με προϋπολογισμό μέχρι 200.000 Ευρώ και διάρκεια 12 μηνών». Θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:
Α Φάση: Προσδιορισμός ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων για τη συγκρότηση του δείκτη παιδικής φτώχειας. Περιλαμβάνει επισκόπηση της βιβλιογραφίας για τις σύγχρονες μεθόδους μέτρησης της παιδικής φτώχειας σε διεθνές επίπεδο και ποιοτική έρευνα με την οργάνωση focus groups για τη διερεύνηση διαστάσεων, χαρακτηριστικών και προσλήψεων της παιδικής φτώχειας στον αστικό και περιαστικό χώρο της Αττικής, με τη συμμετοχή μελών διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, φορέων δράσης με αντικείμενο την παιδική φτώχεια, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης κτλ.
Β Φάση: Διερεύνηση της φύσης και έντασης και χαρτογράφηση του γεωγραφικού καταμερισμού της παιδικής φτώχειας στην Αττική και μελέτη περιπτώσεων δράσεων ή κοινωνικών πρακτικών που αντιμετωπίζουν με θετικά αποτελέσματα την παιδική φτώχεια (τοπικές πρωτοβουλίες, δράσεις φορέων, κοινωνικά δίκτυα κτλ.
Γ Φάση: Μελέτη ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής δράσης σε επίπεδο Περιφέρειας για την παρακολούθηση, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.
Θεωρούμε ότι η πρόταση που καταθέτουμε είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί γιατί:
Απουσιάζει εξ ολοκλήρου από την παγκόσμια επιστημονική έρευνα και τις διεθνείς μελέτες.
Δεν αποτελεί μία τυπική και μόνο έρευνα, αλλά ένα ολοκληρωμένο εργαλείο, ένα αθροιστικό δείκτη και ένα διαρκώς ανατροφοδοτούμενο διαδραστικό χάρτη παιδικής φτώχειας για την Περιφέρεια Αττικής, άρα και ένα εργαλείο τακτικού ελέγχου της αποτελεσματικότητας των πολιτικών μας και των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου, στο βαθμό που οι πολιτικές της Περιφέρειας επιδρούν, καθώς υπάρχουν και οι επιπτώσεις των γενικότερων πολιτικών
Μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για την ανάδειξη του ζητήματος της παιδικής φτώχειας όσο, κυρίως, για τη χάραξη έγκαιρων δράσεων και παρεμβάσεων ανάσχεσης και τη διαμόρφωση στοχευμένων μέτρων από την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Μπορεί να λειτουργήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες και ως στοιχείο αιρεσιμότητας για την υπαγωγή της Περιφέρειας σε ευρύτερα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής».
Τέλος, κλείνοντας την εισήγησή της η κ. Θανοπούλου σημείωσε: «Η Περιφέρεια Αττικής ως συμμετέχοντας φορέας θα συνεισφέρει, μέσω των υπηρεσιών της, τόσο στην κατάθεση των σχετικών στοιχείων που ήδη έχουν καταγραφεί, στην αποτύπωση της χωρικής εικόνας και των ιδιαιτεροτήτων ανά χωρικό τομέα, στις έρευνες που θα υλοποιηθούν και στις τελικές προτάσεις ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής δράσης σε επίπεδο Περιφέρειας για την παρακολούθηση, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας».