Του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Στη συνάντηση – συζήτηση που διοργάνωσε το Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα για την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων, παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Κώστας Ασκούνης.
Στη συνάντηση εκ μέρους του Κινήματος Πολιτών ήταν ο πρόεδρος Δ. Μπέης, ο α΄ αντιπρόεδρος Ν. Σκουλάς, ο β΄ αντιπρόεδρος Γ. Καββαθάς και ο γενικός γραμματέας Κ. Μουτζούρης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να ενισχυθεί και να στηριχτεί το «Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», όπως και αντίστοιχα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, όπως είναι το «Κίνημα της Πατάτας» σημειώνοντας ότι η προώθηση και κατανάλωση των ελληνικών προϊόντων, σήμερα, θα πρέπει να εκληφθεί ως πατριωτικό καθήκον από όλους μας.
Βασική προϋπόθεση, σημείωσε, για να συμβούν τα παραπάνω και να μην καταλήξουμε σε ένα απλό «πυροτέχνημα» είναι πρώτον, να αφυπνιστεί και να το αγκαλιάσει ολόκληρη η κοινωνία, εμπεδώνοντας και μια άλλη καταναλωτική συμπεριφορά, και δεύτερον,να βρεθούν τρόποι ώστε να αποκτήσουν διάρκεια και συνέπεια τέτοιες πρωτοβουλίες.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στα οφέλη που αποκομίζει η χώρα από την προώθηση των ελληνικών προϊόντων τόνισε ότι, αυτά είναι πολυεπίπεδα και ευεργετικά για την πραγματική οικονομία και αφορούν στην καταπολέμηση και μείωση της ανεργίας, την αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας, τη μείωση του υπάρχοντος αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών –εξαγωγών.
«Την τελευταία δεκαετία, είπε ο Κ. Ασκούνης, γίναμε μάρτυρες μιας καταναλωτικής έξαρσης με επίκεντρο τη ξένη φίρμα, είτε αυτό ήταν ρούχο, είτε αυτό ήταν τρόφιμο, με αποτέλεσμα τα κέρδη για το δημόσιο να είναι σχεδόν μηδενικά τη στιγμή που τα υπερκέρδη αυτών των εταιρειών ήταν τεράστια. Των εταιρειών που επέλεξαν να μην επενδύσουν κάποια από τα κέρδη τους για να αναπτυχθεί η παραγωγική βάση στη χώρα μας, αλλά επέλεγαν να παράγουν με το φτηνό εργατικό δυναμικό άλλων χωρών. Και αυτό ήταν άδικο για τον έλληνα εργαζόμενο, που ενώ μπορούσε να παράγει αντίστοιχα προϊόντα με τα εισαγόμενα, δεν υπήρχε μια αντίστοιχη θέση εργασίας για αυτόν. Αυτό ίσως και να είναι η κρισιμότερη αφορμή ώστε να πραγματοποιηθεί η πλήρης μεταστροφή της καταναλωτικής μας αυτοδιάθεσης».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη οι ίδιες οι ελληνικές επιχειρήσεις να στοχεύσουν στην παραγωγή ποιοτικότερων και ανταγωνιστικότερων σε τιμές προϊόντων.
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε την πρόταση η προέλευση του ελληνικού προϊόντος να σηματοδοτείται στην ετικέτα του με την ελληνική σημαία, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.