Πως ο Δήμος Μεταμόρφωσης ανέβηκε επίπεδα στην εξυπηρέτηση των πολιτών
Με αφορμή την λειτουργία της νέας ιστοσελίδας του Δήμου Μεταμόρφωσης (metamorfossi.gov.gr) η εφημερίδα μας επιχείρησε να κάνει ένα ευρύτερο ρεπορτάζ σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τον Δήμο Μεταμόρφωσης και πραγματικά το έργο που έχει γίνει στο δήμο είναι χωρίς υπερβολή εντυπωσιακό.
Η ταχύτερη ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας ήταν κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί η νυν δημοτική αρχή, από το προεκλογικό της πρόγραμμα και όπως θα διαπιστώσετε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι ένα “στοίχημα” που το κερδίζει.
Εξυπηρέτηση χωρίς φυσική παρουσία
Για την πληρέστερη ενημέρωσή μας μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Στρογγυλούδη, αρμόδιο σύμβουλο για τα θέματα των νέων τεχνολογιών του δημάρχου Μεταμόρφωσης, κ. Στράτου Σαραούδα.
Ο κ. Στρογγυλούδης μας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είχαμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο εξυπηρέτησης του Δημότη με υπηρεσίες που στόχο είχαν, να φθάσουν στο Επίπεδο Εξυπηρέτησης 4, στο επίπεδο δηλαδή που ο Πολίτης / Δημότης να μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Δήμο χωρίς την απαίτηση της φυσικής του παρουσίας.
Αυτό που μας δυσκόλεψε ήταν η έλλειψη βάσεων, ήτοι γραμμές internet στα απομακρυσμένα σημεία, η προβληματική δικτύωση, καθώς και η απουσία υποδομών για απομακρυσμένη εργασία.
Προσπαθήσαμε σκληρά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, στις οποίες θα αναπτύσσονταν το νέο ψηφιακό μοντέλο που είχε οραματιστεί η ομάδα μας.
Καταφέραμε αρκετά και έχουμε να φτιάξουμε ακόμα περισσότερα, ώστε να πούμε με σιγουριά ότι η Μεταμόρφωση είναι – ολοένα και περισσότερο – μια ψηφιακή πόλη.”
Τι προσφέρει το νέο site του Δήμου Μεταμόρφωσης
Η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης, έχει κατασκευαστεί εξαρχής και συνοδεύεται από ειδικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (το οποίο επίσης κατασκευάστηκε από το «μηδέν») ώστε οι χειριστές να μην χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού προκειμένου να διενεργούν τροποποιήσεις περιεχομένου ή αναρτήσεις, όπως γίνεται με όλα τα CMS.
Ο Δήμος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω δημιουργώντας ειδικές φόρμες, ρόλους διαχείρισης ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής δημιουργώντας ένα υπερσύγχρονο CMS, το οποίο εκτός των άλλων αποτελεί Πνευματική Ιδιοκτησία του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Καίρια ήταν η συμμετοχή από την Δρ. Νάνσυ Αλωνιστιώτη και την ομάδα της από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ που με μηδενικό κόστος για τον Οργανισμό δημιούργησαν και παραχώρησαν αυτή την μοναδική ιστοσελίδα.
Όσο για τον Δημότη, τα οφέλη είναι ταχύτητα πλοήγησης, η φιλικότητα της, η εύρεση του αντικειμένου αναζήτησης πολύ εύκολα και βέβαια με εξελιγμένη ανθρωποκεντρική αρχιτεκτονική σχεδίασης.
Στις ενότητες «ΚΑΤΟΙΚΟΙ» και «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», οι κάτοικοι Μεταμόρφωσης βρίσκουν πολύ εύκολα κι αναλυτικά ό,τι χρειάζονται από το Δήμο.
Αντίστοιχα οι επιχειρηματίες θα βρουν εύκολα οδηγίες για εργασίες που τους αφορούν κι οι οποίες διεκπεραιώνονται μέσω του Οργανισμού.
Στην ενότητα «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» ο Δημότης μπορεί να βρει μεθόδους ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των υποθέσεων του τόσο μέσω εργαλείων που διαθέτει ο Δήμος Μετ/σης, όσο και από εργαλεία που διατίθενται από την ελληνική Κυβέρνηση.
Στην ενότητα «Ο ΔΗΜΟΣ» μπορεί ο Δημότης να βρει πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Οργανισμού, να δει τις αποφάσεις των Συλλογικών του Οργάνων και βρει στοιχεία επικοινωνίας με το κάθε Τμήμα, εύκολα και γρήγορα.
Σύντομα η νέα ιστοσελίδα θα εξοπλιστεί και με υπερσύγχρονο ψηφιακό βοηθό που σήμερα βρίσκεται σε στάδια εξέλιξης και δοκιμών. Πολύ πιθανό ο Δήμος Μεταμόρφωσης να είναι ο 1ος Δήμος στη χώρα που θα προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσία.
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Ο Δήμος ξεκίνησε με την πλατφόρμα Intelligent City, αφού έθεσε σε παραγωγική λειτουργία την εφαρμογή FixMyCity μέσω της οποίας η Υπηρεσία διαχειρίζεται το σύνολο των Αιτημάτων των Δημοτών.
Η εφαρμογή τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία την 1/7/2021 και μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί περίπου 256 αιτήματα που αφορούν κυρίως θέματα Ηλεκτροφωτισμού, Τεχνικά θέματα ή θέματα καθημερινότητας.
Πλέον ακόμη και τα αιτήματα που φθάνουν στο Δήμο τηλεφωνικά (μέσω της γραμμής δημότη 1509) καταχωρούνται κι αυτά στο σύστημα.
Συνεχίζει με την ενεργοποίηση των εφαρμογών έκδοσης με ψηφιακό τρόπο και απομακρυσμένα διοικητικών εγγράφων, για τα οποία μέχρι σήμερα ο Δημότης ή Επιχειρηματίας έπρεπε να επισκεφθεί το Δήμο ίσως και περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Ακόμα και για τα έγγραφα που είναι αδύνατον να εκδοθούν ψηφιακά, ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι Δημότες μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τις Υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα κι υπεύθυνα.
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η πλατφόρμα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και θα έχει παραδοθεί προς χρήση στους Δημότες της πόλης.
Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ
Παράλληλα προχώρησε ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, με πρωτοβουλία της θεματικής Αντιδημάρχου Δήμητρας Σκοπελίτη. Ο Δήμος Μεταμόρφωσης εντάχθηκε στο θεσμό MyKEPlive. Πρόσφατα, τοποθέτησε νέο υπερσύγχρονο σύστημα σειράς και βέβαια ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο μπορεί να εκδώσει ο Δημότης από το σπίτι του και να έρθει στο ΚΕΠ μόλις λάβει σχετική ειδοποίηση. Το ΚΕΠ Μεταμόρφωσης είναι το 3ο ΚΕΠ στην Ελλάδα που διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα.
Τέλος, ήδη βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» Ο Δήμος Μεταμόρφωσης διακινεί πλέον τα έγγραφά του ηλεκτρονικά, αποχαιρετά το χαρτί και περνά στη νέα, φιλικότερη προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονη πολιτική διεκπεραίωσης αλληλογραφίας.
Ενώ ενοποιήθηκε το τηλεφωνικό σύστημα του Δημαρχείου με τα απομακρυσμένα σημεία, με ταυτόχρονη διακοπή πληθώρας τηλεφωνικών συνδέσεων που δεν χρησιμοποιούνταν κι απλώς επιβάρυναν οικονομικά τον Οργανισμό.
Μελλοντικές παρεμβάσεις
Ο μελλοντικός σχεδιασμός έχει ως στόχο την κεντρικοποίηση των συστημάτων και μεταφορά του συνόλου του πληροφοριακού συστήματος στο Κυβερνητικό νέφος G-Cloud. Ο χειρισμός θα γίνεται εξ’ αποστάσεως (μέσω διαδικτύου) με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων διαχείρισης όπως το Citrix Virtual Desktop & Workspace. Έτσι ο Δήμος θα αποκτήσει επιχειρησιακή συνέχεια, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα διακοπής λειτουργίας του οργανισμού λόγω κάποιου ειδικού φαινομένου και βεβαίως θα υπάρχει δυνατότητα 100% εργασίας από απόσταση. Με απλά λόγια τα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου θα μπορούν να λειτουργούν από οπουδήποτε χωρίς πρόβλημα και με απόλυτη ασφάλεια. Ευελπιστούμε να είμαστε ο 2ος Δήμος της χώρας, μετά το Δήμο Κορυδαλλού, που θα εκτελέσει με επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα.
Επίσης, μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» ο δήμος προγραμματίζει να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων από κάθε σημείο της πόλης στο κέντρο επιχειρήσεων του Δημαρχείου. Πάνω σε αυτό θα χτίσει εφαρμογές Πολιτικής Προστασίας, δίκτυο χρήσιμων αισθητήρων και βέβαια ένα επίσης υπερσύγχρονο σύστημα τηλεχειρισμού κι ελέγχου του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.