Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει η υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα
Η υποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας από την πόλη της Χερσώνας θεωρήθηκε σαν μια εξαιρετικά χαρμόσυνη είδηση από τον χειμαζόμενο ουκρανικό λαό, καθώς και τους απανταχού υποστηρικτές της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Μάλιστα, στο Twitter κυκλοφόρησε μια παραλλαγή της κόντρας επιβίωσης ανάμεσα σε πολιτικό και κάποιο ζαρζαβατικό ή φρούτο: Στο πρότυπο του διαβόητου στοιχήματος για το εάν η (τέως) Βρετανή πρωθυπουργός θα παραμείνει για περισσότερο χρόνο στη θέση της από ένα μαρούλι, στην περίπτωση της Χερσώνας ετέθη το αντίστοιχο «θα νικήσει ο Πούτιν το καρπούζι;» δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας είναι κατεξοχήν καρπουζοπαραγωγός.
Στο γεγονός αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι «η υποχώρηση αποτελεί απόδειξη ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν στ’ αλήθεια πρόβλημα. Βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι οι Ρώσοι περίμεναν να ανακοινώσουν την απόσυρσή τους από τη Χερσώνα μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική, ενώ εμείς εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζαμε πως αυτό θα έκαναν. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει απόφαση για το εάν η Ουκρανία είναι ή δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία».
Εντούτοις, αυτοσυγκράτηση συνέστησε με δηλώσεις του σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων καθώς και με μια δική του ανάρτηση στο Twitter ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά την άποψή του, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, παρά τη διαταγή εκκένωσης της Χερσώνας την οποίαν έδωσε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο Ποντόλιακ έγραψε ότι «τα έργα μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Δεν παρατηρούμε κανένα σημάδι ότι η Ρωσία εγκαταλείπει τη Χερσώνα αμαχητί. Τμήμα των ρωσικών δυνάμεων παραμένει στην πόλη και επιπλέον εφεδρείες ενισχύουν την περιοχή. Η Ουκρανία απελευθερώνει τμήματα της επικράτειάς της, κάτι που βασίζεται σε έγκυρα δεδομένα, όχι σε σκηνοθετημένες τηλεοπτικές δηλώσεις».
Ο Ποντόλιακ αναφέρεται στον τρόπο τον οποίον επέλεξαν οι Ρώσοι για να ανακοινώσουν την υποχώρηση από τη Χερσώνα, προφανώς για να προφυλάξουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν από το να χρεωθεί προσωπικά μια τεράστια αποτυχία. Την οποίαν αντ’ αυτού ανέλαβαν με μια μικρή τηλεοπτική παράσταση ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν. Ο πρώτος είπε «προχωρήστε με την απόσυρση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα επιβεβλημένα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι στρατιώτες, ο οπλισμός και τα εφόδια θα διασχίσουν σώα και αβλαβή στην αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου».
Στον Σοϊγκού απάντησε πειθήνια ο στρατηγός Σουροβίκιν ότι «έχοντας αναλύσει διεξοδικά την τρέχουσα κατάσταση, προτείναμε την μεταφορά της αμυντικής γραμμής μας στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου. Ο ανεφοδιασμός στην πόλη της Χερσώνας δεν είναι πλέον εφικτός. Ήδη περίπου 115.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομακρυνθεί από τη δυτική όχθη του Δνείπερου».
Η είδηση της υποχώρησης συνέπεσε με την κυκλοφορία εικόνων από τη Νταρίβκα, μια νευραλγικής σημασίας γέφυρα του ποταμού, η οποία εμφανίζεται κατεστραμμένη -αν και δεν είναι σαφές αν ανατινάχθηκε από τους Ρώσους ή τους Ουκρανούς, με ποιον ακριβώς τρόπο κ.λπ. Εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης, πάντως, εκπέμπονται επανειλημμένα σήματα προειδοποίησης για κατευθυνόμενα fake news, εν είδει παγίδας που έχουν στήσει οι Ρώσοι, στην προσπάθειά τους να παρασύρουν τους πιο ενθουσιώδεις Ουκρανούς σε ναρκοθετημένα τμήματα της Χερσώνας ή σε τυχόν ενέδρες.
Όπως και να ‘χει, η υποχώρηση των Ρώσων είναι γεγονός και κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να διασκεδάσει την εντύπωση ότι οι δυνάμεις του Πούτιν πασχίζουν να συγκρατήσουν την αντεπίθεση των Ουκρανών. Η Χερσώνα, δε, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, την οποίαν η Ρωσία ενσωμάτωσε αυθαίρετα και παράνομα το 2014, ανήκει σε μια περιοχή εξέχουσας στρατηγικής και συμβολικής σημασίας. Είναι ένα από τα σημεία της Ουκρανίας που προσεχώρησαν, αυτοβούλως υποτίθεται και κατόπιν δημοψηφίσματος, στη Ρωσία. Επίσης, η Χερσώνα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα περιφέρειας του ουκρανικού κράτους η οποία έπεσε στα χέρια των Ρώσων ύστερα από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.