Είχαν τα συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, τον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο και τον γενικό γραμματέα Α. Ξηρό είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στα γραφεία της Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν σοβαρά και επείγοντα θέματα που απασχολούν σήμερα τους δήμους της χώρας και τα οποία αφορούν σε οικονομικά, αναπτυξιακά και θεσμικά ζητήματα.
Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης κατά την ομιλία του, αφού υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει πλήρη συνείδηση των δύσκολων και κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να υπάρξει συμφωνία και συνεργασία για διορθωτικές παρεμβάσεις τέτοιες που θα άρουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2011 ξεπέρασαν το 50% και ζήτησε από τον κ. Γιαννίτση να καταστήσει σαφές από ποιους κωδικούς θα αντληθούν τα 450 εκ. ευρώ που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι θα αποδοθούν στους δήμους για το 2012 πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Αναφερόμενος δε στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις των δήμων, ο κ. Ασκούνης ζήτησε να αποδοθούν στους δήμους οι προβλεπόμενοι για το 2011 πόροι εντός του Δεκέμβρη, να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων επιμήκυνσης των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ειδικού προγράμματος εξυγίανσης.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει για την κοινωνία και τους δήμους και ότι πρέπει αμέσως να βρεθεί λύση χρηματοδότησής του για να μην κινδυνεύσει ένα από τα πιο πετυχημένα κοινωνικά προγράμματα, που συμβάλλει όχι μόνο στην κοινωνική συνοχή, αλλά και σε σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
Σε ότι αφορά το θέμα της μεταφοράς των μαθητών – αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν οι δήμοι από 1η Γενάρη 2012 – υπογράμμισε ότι μετά τους άκαρπους διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου, είναι ορατός ο κίνδυνος να «σκάσει ωρολογιακή βόμβα» στις 8 Γενάρη, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση τώρα και προτείνοντας να παραταθούν οι ισχύουσες συμβάσεις μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
Για το πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α., ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να προσδιοριστούν δύο πράγματα: πρώτον, οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης δεσμεύτηκε:
Πρώτον, ότι άμεσα και πριν το τέλος του Δεκέμβρη θα είναι στη διάθεση των δήμων το ποσό των περίπου 350 εκ. ευρώ, που θα αφορούν ΚΑΠ Δεκεμβρίου, τη δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων και – ίσως – μία ακόμη δόση της ΣΑΤΑ.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική δέσμευση για τα 450 εκ. ευρώ, επιπλέον του προϋπολογισμού, είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση που αναλήφθηκε στη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
Τρίτον, ότι μόνο εφόσον δεν γεφυρωθεί η διάσταση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των συμβάσεων των Δήμων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ενώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Δήμων παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 με ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης ανέφερε ότι είναι προς δημοσίευση η απόφαση για το νέο καθεστώς του ΦΟΔΣΑ Αττικής, που μεταξύ άλλων προβλέπει την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων και την αντικατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
Τέταρτον, για το «Βοήθεια στο Σπίτι», υπογράμμισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει το πρόγραμμα, ότι έχουν διασφαλιστεί τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και ότι γίνονται εντατικότατες προσπάθειες για να λυθούν διαδικαστικά θέματα που αφορούν κυρίως τον φορέα διαχείρισης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν 840 θέσεις για παιδικούς σταθμούς και ωδεία.
Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών διευκρίνισε τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος – αρμόδιος για το θέμα – ότι γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού των δαπανών, ότι δεν θα υπάρξει παράταση ισχύος των σημερινών συμβάσεων και ζήτησαν από τους δήμους να καλέσουν σε διαπραγμάτευση όσους φορείς έχουν πιστοποιημένη επάρκεια, διαφορετικά θα διανεμηθούν τα ατομικά επιδόματα στους μαθητές.
Έκτο, για το πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α. διευκρινίστηκε ότι με χρήματα από το ΕΣΠΑ θα εξοφληθούν όλα τα ανεξόφλητα έργα του ΘΗΣΕΑ, ότι η Αυτοδιοίκηση εξασφαλίζει αμιγώς δικό της πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ, ότι διασφαλίζονται πόροι για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ και ότι για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας οι δήμοι θα διαθέσουν τον μηχανικό εξοπλισμό και τα υλικά και οι δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων (40.000 κατ΄ έτος και για μια τριετία) θα καταβληθούν από το υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα θα ρυθμιστεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Έβδομο, ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Γενάρη, θα δοθεί προτεραιότητα για βελτίωση των αρρυθμιών και προβλημάτων του Καλλικράτη και ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτό προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, πέραν αυτών που έχουν εισαχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Όγδοο, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την Αυτοδιοίκηση στις σημερινές συνθήκες έκτακτης ανάγκης, να εργαστεί υπερβατικά και με καινοτομικότητα, παροτρύνοντάς τους να ρίξουν το βάρος στους εξής τρεις άξονες:
Κοινωνικό, για την εξυπηρέτηση των κοινωνικά αδύναμων,
Επενδυτικό- αναπτυξιακό με στήριξη επενδύσεων τοπικής κλίμακας Περιβάλλον – ενέργεια με διεθνείς συνεργασίες για εξοικονόμηση ενέργειας.