Σήμερα στη Συνείδηση: Οι κρυμμένες πηγές
Διαβάστε σήμερα στην καθημερινή εφημερίδα Συνείδηση:
Ο Δήμος Χαλανδρίου δημιουργεί με τους πολίτες το ψηφιακό αρχείο με την ιστορία και την κληρονομιά του Αδριάνειου Υδραγωγείου
Οι κρυμμένες πηγές
Η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του ευρωπαϊκού προγράμματος «CULTURAL H.ID.RA.N.T (Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού)», το καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου με τη συνεργασία επτά εταίρων και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 3,9 εκατ. ευρώ από τη διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA).
Το ψηφιακό αρχείο θα συγκεντρώσει τεκμήρια σχετικά με την ιστορία και την κληρονομιά του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ως πολιτιστικού και υδάτινου πόρου, αλλά και μαρτυρίες για την εμπειρία και τη σχέση των Χαλανδραίων με το (σχεδόν) αόρατο αυτό μνημείο και, ευρύτερα, με το στοιχείο του νερού στην περιοχή τους, στο παρελθόν και το παρόν.
Η συλλογή θα αποτελείται από ψηφιακά αντίγραφα τεκμηρίων που υπάρχουν διάσπαρτα σε δημόσια αρχεία και ιδιωτικές συλλογές αλλά και πρωτότυπα ψηφιακά έργα, κάθε είδους (π.χ. έγγραφα φορέων, άρθρα εφημερίδων, φυλλάδια συλλογικοτήτων, χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, βίντεο, καλλιτεχνικές δημιουργίες, επιστημονικές μελέτες, κ.ά.).
Ιστορική αναδρομή
Κατασκευάστηκε στους Ρωμαϊκούς χρόνους και ο κύριος λόγος της κατασκευής του ήταν η ανάγκη να υδροδοτηθεί η ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας η οποία περιελάμβανε τον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το πάρκο του Ζαππείου από την βουλή έως και το Καλλιμάρμαρο. Οι εργασίες για την κατασκευή του υδραγωγείου ξεκίνησαν το 134 μ.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 140 μ.Χ. Η σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων που κατασκευάσθηκε ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε το νερό με την βαρύτητα έως και τους πρόποδες του Λυκαβηττού όπου αποθηκευόταν σε λιθόκτιστη δεξαμενή χωρητικότητας 500 περίπου κυβικών μέτρων. Το υδραγωγείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε και καταστράφηκε από τον Χατζή-Aλή Χασεκή. Καθαρίστηκε και ξαναμπήκε σε λειτουργία στους νεώτερους χρόνους από τους δημάρχους Κυριακό και Σούτσο.
Επίσης:
– Πραγματική διαβούλευση από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου
– Αγία Βαρβάρα: Νέα εποχή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
– Στο επίκεντρο το νέο ΕΣΠΑ
– Εκδηλώσεις μνήμης στο Δήμο Αιγάλεω
– Δήμος Μαραθώνος: Ημερήσιο CAMP «Παιδί και Θάλασσα 2021»
– Δίκτυο Φορέων Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Περιστερίου: Πρόσκληση συμμετοχής
και πολλές ακόμα ειδήσεις στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας και βέβαια στο www.syneidisi.gr