Την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο χρονίζον επί τέσσερις δεκαετίες θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο επισήμανε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο ρ/σ RealFM 97.8, στην εκπομπή των Γ. Ψάλτη και Π. Χατζηδημητρίου, με αφορμή την καραντίνα που έχει επιβληθεί στον καταυλισμό από το Σάββατο 10 Απριλίου, μετά την ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό μετά την επιβολή της καραντίνας, σημειώνοντας ότι «ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουμε αναλάβει την τροφοδοσία των ανθρώπων γι’ αυτήν την εβδομάδα που υπάρχει καραντίνα, μετά την εξεύρεση των κρουσμάτων την προηγούμενη Παρασκευή και το αίτημα που έκανα στο υπουργό Πολιτικής Προστασίας για να τεθεί σε καραντίνα ο καταυλισμός για λόγους δημόσιας υγείας».
Επισήμανε ότι η καραντίνα ήταν επιβεβλημένη λόγω της ανεύρεσης 15 κρουσμάτων στα προληπτικά τεστ που διενήργησε ο Δήμος με ίδια μέσα και προέβλεψε ότι διαφαίνεται αποκλιμάκωση, δεδομένου ότι στα επαναληπτικά τεστ που διενήργησε αυτή τη φορά ο ΕΟΔΥ, την Τρίτη 13 Απριλίου, προέκυψαν μόνο 5 κρούσματα.
«Να τελειώσει η τριπλή ομηρία Ρομά, περιοίκων και ιδιοκτητών – Δεν πάει άλλο»
Η επιβολή καραντίνας στον καταυλισμό επαναφέρει όμως στο προσκήνιο την ανάγκη μιας μόνιμης λύσης για ένα θέμα που «θα έπρεπε η ελληνική Πολιτεία να είχε λύσει εδώ και 40 χρόνια», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιέγραψε την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Χαλανδρίου τα τελευταία χρόνια ώστε να υπάρξει πραγματική ένταξη των Ρομά στον αστικό ιστό και διάλυση του καταυλισμού.
«Έχουμε καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια να φύγουν από τον καταυλισμό 12 οικογένειες, πάνω από 100 άνθρωποι, με ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, το οποίο θα ήταν η συνέχεια του προγράμματος που έχει εγκρίνει η Περιφέρεια Αττικής από τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα συνεχίζεται με ίδιους πόρους του Δήμου, χωρίς καμία συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα -και λόγω του κορονοϊού- να έχουν μπλοκάρει οι εξελίξεις σε σχέση με την μετεγκατάσταση των ανθρώπων. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εκεί. Ο καταυλισμός βρίσκεται εκεί από τη δεκαετία του 70.΄Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί βρίσκεται στο σταθμό του μετρό σε μια εκτός Σχεδίου περιοχή, πάνω σε ιδιοκτησίες. Είναι μια άθλια κατάσταση για τους ίδιους, για τους περίοικους και βέβαια για τους ιδιοκτήτες που, παρόλο που η περιοχή είναι εκτός Σχεδίου, δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες στους. Επιτέλους αυτή η τριπλή ομηρία πρέπει να τελειώσει», εξήγησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
«Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου»
Από την πλευρά του Δήμου έχουν γίνει όσα μπορούσαν να γίνουν, αποσαφήνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, τονίζοντας: «Γι’ αυτό και ο Δήμος Χαλανδρίου με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου -πράγμα αρκετά σπάνιο στην Αυτοδιοίκηση- που δείχνουν το βάρος της ευθύνης που έχει ο Δήμος απέναντι στο πρόβλημα προσπαθεί με ίδια μέσα να λύσει ένα πρόβλημα που κανονικά θα έπρεπε να είχε λύσει εδώ και 40 χρόνια η ελληνική Πολιτεία».
«Δεν είναι λύση η μεταφορά του καταυλισμού»
Στο ερώτημα των δημοσιογράφων αν έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του καταυλισμού, ο κ. Σίμος Ρούσσος τόνισε: «Οι λύσεις μεταφοράς των καταυλισμών από την μια περιοχή στην άλλη έχουν αποδειχθεί τελείως αναποτελεσματικές, εντελώς λαθεμένες. Το ΣτΕ έχει αποφασίσει για την περίπτωση των Ρομά Χαλανδρίου το 2014, που επιχειρήθηκε η μεταφορά τους στο όρος Πατέρα. Ο Δήμος Ειδυλλίας προσέφυγε τότε και το κέρδισε και βεβαίως οι λύσεις για τους καταυλισμούς δεν μπορεί να είναι να παίρνουμε το πρόβλημα από μια περιοχή να το πηγαίνουμε σε άλλη και να συνεχίζουν οι άνθρωποι να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η λύση που προσπαθήσαμε στο Δήμο -και καταφέραμε να δείξουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική- είναι η οριστική διάλυση του καταυλισμού με τη μεταφορά των Ρομά στον αστικό ιστό».
«Το μεγαλύτερο μέρος των Ρομά ακολουθεί τη λύση της μεταστέγασης»
Στο ερώτημα αν οι ίδιοι οι Ρομά είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν μια τέτοια λύση, ο δήμαρχος Χαλανδρίου επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο μέρος τους ακολουθεί αυτή τη λύση. Και ήδη ένας από τους δυο καταυλισμούς στο Πάτημα έχει διαλυθεί. Οι άνθρωποι είναι σε σπίτια, τα παιδιά τους πηγαίνουνε σχολείο και έχουν πλήρως ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».
«Το θέμα είναι ότι τόσο οι Ρομά, όσο και οι περίοικοι, δημότες Χαλανδρίου, και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. 40 χρόνια είναι υπεραρκετά και δεν πάει άλλο, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας», κατέληξε ο Σίμος Ρούσσος.