Την εισαγωγή θέματος για “τον έλεγχο αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για ασφαλείς όρους ανοίγματος και λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών και τις ενέργειες του Δήμου στην κατεύθυνση αυτή” ζητά από το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας η Λαϊκή Συσπείρωση με την παρακάτω επιστολή που απέστειλε: “Βρισκόμαστε ήδη στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στα πρόθυρα ενός τρίτου σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους και ανακοινώνοντας τη συνέχιση του μέτρου της τηλε-εκπαίδευσης για τη Δευτεροβάθμια άγνωστο μέχρι πότε. Το γεγονός μάλιστα ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, χωρίς να εντάσσονται στο σχεδιασμό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αποτελεί ομολογία από την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα.
• Από τις ανακοινώσεις του υπουργείου το άνοιγμα γίνεται περίπου με τους ίδιους όρους του φθινοπώρου χωρίς να ικανοποιείται κανένα από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών οι οποίοι διεκδικούσαν: επιπλέον αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ουσιαστική ιχνηλάτηση και μέτρα εκεί που εντοπίζονται κρούσματα.
• Ακόμα και τα τεστ που ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μέσω πλατφόρμας μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με μια περιορισμένη τυχαία δειγματοληψία, δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την εικόνα διάδοσης του ιού στα σχολεία. Όσο για τα εμβόλια, με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν ικανοποιητική ανοσία, αφού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους γονείς σε δίλημμα και φόβο κατά πόσο τα παιδιά τους βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις για λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων πολλές από τις οποίες έχουν ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.
Αντίθετα η δημοτική αρχή για να δικαιολογήσει την αδράνειά της και τη συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική αντιτείνει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της να λύσει όλα τα αιτήματα που προβάλλουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές. Τα τάμπλετ π.χ που επαίρεται ότι έδωσε στα σχολεία και δεν ξεπερνούν τα 4 ανά σχολική μονάδα συμπυκνώνουν και την ουσία της πολιτικής της.
Ας μας απαντήσει όμως η δημοτική αρχή, πόσες από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει, έχει υλοποιήσει; Σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για την ομαλή επανέναρξη των μαθημάτων και ποιον προγραμματισμό έχει κάνει για την ασφαλή συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων;
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου υλοποιώντας τα αιτήματα των φορέων των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των γονιών ώστε η λειτουργία δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, να συνεχιστεί χωρίς διακοπές με τον ασφαλέστερο τρόπο.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ.
Η Δημοτική Αρχή να σταματήσει να δηλώνει αναρμόδια, επιβάλλεται να συνεργαστεί με τις Δ/νσεις Π.Ε και Δ.Ε της Β΄ Αθήνας και να ζητήσουν από τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ:
1. Να στείλουν αμέσως κλιμάκια για να πραγματοποιούν: δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
2. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
3. Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
Η Δημοτική αρχή να προχωρήσει:
1. Στην εύρεση νέων χώρων και στην αξιοποίηση αιθουσών που υπάρχουν όπως και τη λήψη όλων των αναγκαίων ενεργειών, (Υποβολή των κενών αιθουσών στο Υπουργείο Παιδείας) ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
2. Σε συνδυασμό με το παραπάνω να απαιτήσει από το ΥΠΑΙΘ με συγκεκριμένες ενέργειες που να αποτυπώνουν τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου:
α) Προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.
β) Αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και άμεσα γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
3. Στην καταγραφή και κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον αυτή απαιτηθεί ξανά.
4. Στην προμήθεια των σχολικών μονάδων με επαρκή ποσότητα υλικών προστασίας της υγείας όπως απολυμαντικά υγρά, καθώς η επάρκειά τους βρίσκεται σε οριακό σημείο, επιπλέον μάσκες κ. ά.”