Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Βύρωνα
Το Τμήμα Προαγωγής Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Βύρωνα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας των παιδιών και των ενηλίκων, σας ανακοινώνει την έναρξη Σεμιναρίου Συμβουλευτικής Γονέων για τη Διαχείριση Άγχους.
Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο 10 συναντήσεων, με εβδομαδιαία συχνότητα, κάθε Τετάρτη στις 11.30-13.00 στο Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας (Καλλιπόλεως 59 και Αγ. Σοφίας). Η έναρξη του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν συστηματικά και τις δέκα συναντήσεις καλούνται να επικοινωνήσουν και να δηλώσουν συμμετοχή πρωινές ώρες στην κα Νανούρη Ειρήνη, στο 210-7624403. Ανάλογα με το ενδιαφέρον για συμμετοχή θα δοθεί η δυνατότητα επανάληψης του σεμιναρίου και απογευματινές ώρες.
Στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότερης προσαρμογής σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις κυρίως δε, της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του άγχους που συνδέεται με τις απαιτήσεις του γονεϊκού ρόλου. Στις μέρες μας, το άγχος αποτελεί ένα κοινό φαινόμενο, καθώς όλοι μας πολύ συχνά καλούμαστε να διαχειριστούμε διάφορες πιεστικές και στρεσογόνες καταστάσεις. Τα υψηλά επίπεδα άγχους και στρες χρήζουν μεγάλης προσοχής, αφού προσδίδουν συχνά δυσλειτουργικό χαρακτήρα τόσο στην καθημερινότητα του ανθρώπου (δυσχέρειες στις επαγγελματικές υποχρεώσεις και τις διαπροσωπικές σχέσεις) όσο και στην ψυχική και σωματική του έκφραση (αίσθημα δυσφορίας, μειωμένη αυτοεικόνα, σωματικές ενοχλήσεις).
Η σύγχρονη βιβλιογραφία σε συνδυασμό με την κλινική εμπειρία από το συντονισμό σχολών γονέων κατά τα προηγούμενα έτη ανέδειξε, τη σωστή διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων ως μία από τις βασικές ανάγκες των γονέων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τεράστιες προκλήσεις κατά την άσκηση του γονεϊκού τους ρόλου.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται με λειτουργικό τρόπο το άγχος που βιώνουν, καθώς αυτό επιδρά άμεσα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο ψυχισμός του παιδιού αδυνατεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά το έντονο άγχος, με συνέπεια τις περισσότερες φορές την εκδήλωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών (νευρικότητας, επιθετικότητας, εσωστρέφεια, σωματοποιήσεις). Παράλληλα δε, πλήττεται η επικοινωνία και η σχέση γονέα-παιδιού, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα της οικογένειας σε μεγάλο βαθμό.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, με το συνδυασμό παράδοσης θεωρητικού υλικού, διεξαγωγής δραστηριοτήτων και ασκήσεων και με τρόπο βιωματικό και συνεργατικό, οι συμμετέχοντες:
• θα ενημερωθούν για τη φύση, τις διεργασίες και τις επιπτώσεις του άγχους
• θα εκπαιδευτούν σε μεθόδους και στρατηγικές για την αποτελεσματικότερη διαχείριση ψυχοπιεστικών καταστάσεων
• θα κατανοήσουν το αντίκτυπο που έχει το άγχος που βιώνουν οι ίδιοι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, κυρίως στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Το Σεμινάριο συντονίζουν οι ψυχολόγοι του Τμήματος Προαγωγής Υγείας, Μαριλίνα Μπαδικιάν και Λάουρα Κολάγκη.