Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024) για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι υπουργοί: Κωστής Χατζηδάκης (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), Τάκης Θεοδωρικάκος (Ανάπτυξης), Κώστας Τσιάρας (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και Νίκος Παπαθανάσης (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών). Τη διαδικασία συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι το μέτρο θα περιλαμβάνει κούρεμα οφειλών και επαναχρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα, όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.
Σήμερα, τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα φτάνουν συνολικά τα 3,8 δισ. ευρώ, με τα βάρη να αφορούν 28.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 850 Συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες, όπως επισήμανε ο υπουργός. «Καταβάλλεται μια προσπάθεια να αποδεσμευτούν τα βάρη του παρελθόντος μέσω μιας σημαντικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο κ. Τσιάρας.
Επιπλέον, ανέφερε ότι πρόκειται για δάνεια της πρώην ΑΤΕ, καθώς και για εκείνα που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς και έχουν καταστεί κόκκινα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύει να προχωρήσει σε διαγραφή των οφειλών, καθώς και σε νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
Υπάρχουν συνεταιρισμοί με σημαντική ακίνητη περιουσία που δεν είχαν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε ευκαιρίες επαγγελματικής και οικονομικής επιβίωσης σε χιλιάδες αγρότες και πολλούς συνεταιρισμούς.
Κατά την ανάλυση του μηχανισμού που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει:
– Ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και συμβιβαστικών εξοφλήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντική διαγραφή οφειλών βάσει του λογιστικού υπολοίπου.
– Μια συνδυαστική λύση για παλαιές απαιτήσεις, που θα περιλαμβάνει διαγραφές οφειλών και ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
– Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών.
– Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωσή τους για την αύξηση των ταμειακών ροών.
– Υποστήριξη συγχωνεύσεων, αποσχίσεων και γενικότερα εταιρικών μετασχηματισμών μη βιώσιμων οργανισμών.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο υπουργός, θα υπάρχουν και επιπλέον εργαλεία, όπως η σύνδεση του σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα, όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού.
Το πλαίσιο υλοποίησης περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή χαρτογράφηση των Συνεταιρισμών και σχεδιασμό λύσεων με στόχο την επαναφορά τους σε βιωσιμότητα.