Άρθρο του κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της παράταξης “Ανθρώπινη Πολιτεία”, Δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης
Θέσεις και συστήματα που χθες θεωρούνταν αποδοτικά, λειτουργικά, αποτελεσματικά, ακόμη και αν εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες, σήμερα τα έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα και αποδεικνύονται όχι μόνο ανεπαρκή αλλά και επικίνδυνα.
Είναι γεγονός ότι το δημοκρατικό σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που είχαμε τα τελευταία 36 χρόνια στη χώρα μας, λειτούργησε στη λογική των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών. Το σύστημα αυτό, τόσο η κρατούσα πολιτική ηγεσία όσο και η πλειοψηφία των πολιτών, σε μια σχέση πελατειακής αλληλεξάρτησης το στήριξαν.
Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε καταστροφικό για τη χώρα. Κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση ή ο υπουργός ακόμη, στρατιές πραιτοριανών άλλαζαν φρουρά και το κράτος αποδείχθηκε το λάφυρο της νίκης του κάθε κόμματος. Στρατιές κομματικοδίαιτων μετακόμιζαν στην κυβέρνηση. Αυτό το σύστημα κατέρρευσε αλλά και κατέστρεψε τη χώρα. Ο ίδιος ο λαός, πιο μπροστά από τους πολιτικούς που φρόντισαν, εις μάτην με το μπόνους των 50 εδρών, να εξασφαλίσουν εικονικές μονοκομματικές πλειοψηφίες, το τελείωσε. Η πραγματική τελευταία καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα ήταν αυτή της 6ης Μαίου. Κανένα κόμμα δεν πήρε πάνω από 20%.
Σήμερα πλέον είναι επιτακτική ανάγκη για αλλαγές – τομές στην πολιτική ζωή της χώρας
Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει προς το αναλογικότερο σε όλα τα επίπεδα. Ούτε η χώρα μπορεί να κυβερνάται πλέον από ένα κόμμα ούτε μία Περιφέρεια ή ένας δήμος από μία παράταξη .Και προφανώς ο Μινώταυρος της Β΄ Αθηνών και όχι μόνο δεν μπορεί να αφεθεί να συνεχίσει να καταβροχθίζει κάθε νέο πολιτικό και να κρατά ζωντανούς όσους είναι προνομιακοί πελάτες των ΜΜΕ.
Ποιος μπορεί να αναλάβει μόνος του μέσα σε αυτή τη διεθνή λαίλαπα το βάρος να λύσει θέματα ΑΟΖ, διεθνών οικονομικών συμβάσεων, επενδύσεων αλλά και των μεγάλων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός σύγχρονου κράτους σε όλα τα επίπεδα;(οικονομία, φορολογία, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη κ.α; )
Αλλά και ποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση, που στερείται πλέον πόρων, ενώ της φορτώνουν αρμοδιότητες, μπορεί να χειρισθεί μόνος του στρεβλά θέματα που χρονίζουν και αλλά καινούργια που ανακύπτουν(πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά κ.α );
Είναι δυνατόν σήμερα με το μέγεθος των προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση μια παράταξη με 20 % την πρώτη Κυριακή να παίρνει στη δεύτερη το 63% των εδρών και να διοικεί μονοπαραταξιακά, το δε υπόλοιπο 80% να είναι θεατές σ’ ένα μονόπρακτο; Δεν μπορεί λ. χ. ο Δήμος Αθηναίων να εκλέγει Δήμαρχο και δημοτική αρχή από το 17% των δημοτών του.
Και για όσους έχουν την απορία γιατί αυτές οι θέσεις διατυπώνονται σήμερα και όχι χθες ή προχθές η απάντηση είναι απλή
Αν χθες ήταν δίκαιο σήμερα είναι υπεραναγκαίο. Είναι MUST.
Ο λαός ξεπέρασε τους πολιτικούς.
Πρόταση
Κύριοι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, κύριοι της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔΑ, και όλων των Περιφερειακών ενώσεων είναι ώρα για συνθέσεις και συναινέσεις πάντοτε σε προγραμματική βάση και όχι σε εκλογομαγειρευτική. Οι σωτήρες μας τελείωσαν. Γι’ αυτό βέβαια θα αποφασίσουν οι πολίτες αν τις θέλουν. Το εκλογικό σύστημα όμως πρέπει να αλλάξει. Σήμερα όχι απλώς δεν ευνοεί αλλά απαγορεύει τις συνεργασίες και αναδεικνύει αδύνατες μειοψηφίες σε παντοδύναμες πλειοψηφίες. Η εικονική δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο!
Το υπάρχον σύστημα πλέον βλάπτει σοβαρά την διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Βλάπτει και εμάς τους ίδιους.
Η εξουσία δεν είναι ούτε πρέπει να είναι αυτοσκοπός για την εκπλήρωση μύχιων πόθων αλλά μέσο προσφοράς για το κοινό καλό
Οι καιροί «ου μενετοί».
**Το άρθρο αυτό απεστάλη στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων