Από το πρωί της Τρίτης οι χώροι εστίασης κατέβασαν ρολά με την αγωνία των ιδιοκτητών, αλλά και των εργαζομένων να χτυπάει κόκκινο. Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο που θα κληθούν να επιβιώσουν υπό δύσκολες συνθήκες και με κρατικό επίδομα, ενώ μπορεί η περίοδος που θα παραμείνουν κλειστά να ορίζεται αρχικά στο διάστημα του ενός μηνός, όμως με νωπές τις μνήμες από το καθολικό lockdown της άνοιξης, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση λόγω των χριστουγεννιάτικων εορτών που έπονται.
Τα μέτρα στήριξης
Η κυβέρνηση -που προχώρησε στο συγκεκριμένο σκληρό μέτρο καθ’ υπόδειξη των ειδικών προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η διασπορά του ιού- δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε δέσμη εννέα μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν ξανά λόγω της πανδημίας, μεταξύ αυτών η συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών delivery και take away, δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, την επέκταση του επιδόματος των 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας και την υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Οι σωρευτικές απώλειες
Οι επιχειρηματίες πάντως κάνουν λόγο για στοχοποίηση του κλάδου και θεωρούν ανεπαρκή τα υφιστάμενα μέτρα. Δεδομένα το πλήγμα για τον κλάδο το 8μηνο της πανδημίας ήταν και παραμένει βαρύτατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο υποχώρησε σωρευτικά 70%, 10,3% το α’ τρίμηνο και 59% το δεύτερο, ενώ για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, οι απώλειες τον Απρίλιο ξεπέρασαν το 70%, τον Μάιο ανήλθαν σε 57,2%, τον Ιούνιο σε 42,2%, τον Ιούλιο σε 40,2% και τον Αύγουστο σε 33,6%.
Φόβοι για επιδημία «λουκέτων»
Οι επιχειρηματίες μετά την επαναλειτουργία τους από το πρώτο lockdown βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σημαντική πτώση του τζίρου που έφτανε στο 40%, ενώ από τον Αύγουστο επιβλήθηκαν σταδιακά νέοι περιορισμοί στο ωράριο και την χωρητικότητα λόγω των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις τους, κάτι που σήμαινε ότι πριν ακόμη εφαρμοστεί το δεύτερο lockdown υπήρχε άμεσος κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να χαθούν θέσεις εργασίας.
Ο κίνδυνος λοιπόν για μια επιδημία «λουκέτων» στην εστίαση γίνεται πλέον άμεσος καθώς το νέο κλείσιμο των καταστημάτων, τουλάχιστον για ένα μήνα θα προκαλέσει νέες μεγάλες απώλειες εσόδων, οι οποίες δεν καλύπτονται επαρκώς από τα κρατικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ενώ ο κλάδος έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες.
Για στοχοποίηση κάνουν λόγο επιχειρηματίες και υπάλληλοι – Τι ζητούν
Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, πλην υπηρεσιών delivery και take away, σχολιάζεται ως χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν τους έξι τελευταίους μήνες, δηλαδή μετά το γενικό lockdown της περασμένης άνοιξης, με τους επιχειρηματίες να θεωρούν ότι ο κλάδος στοχοποιείται αν και έχει επενδύσει σε υγειονομικά πρωτόκολλα και τήρησε τις δεσμεύσεις απέναντι στο καταναλωτικό κοινό.
Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΒΕΕ ζητά χρηματοδότηση μέσω προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής, «κούρεμα» οφειλών και δυνατότητα αποπληρωμής χρεών σε πολλές δόσεις, υποχρεωτική μείωση των ενοικίων 40% με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών, αλλά και πλήρη κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους.
Επιπλέον, με κεντρικό σύνθημα «κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά», τα συνδικάτα Επισιτισμού – Τουρισμού πραγματοποίησαν την Δευτέρα (2/11) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, με βασικά αιτήματα τους την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων τους, την κάλυψη των εργαζομένων που δουλεύουν χωρίς ένσημα, καθώς και να παραμείνει άθικτο το δώρο Χριστουγέννων αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.
Τι δήλωσαν στον Χ-Τύπο καταστηματάρχες που είδαν ξανά τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν
Κ. Σεβαστιάδης: «Ζητάμε στήριξη με έμπρακτες αποδείξεις»
Ο ιδιοκτήτης χώρου εστίασης στην Ν. Ιωνία κ. Κύριλλος Σεβαστιάδης μίλησε στον Χ-Τύπο για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η επιχείρηση του, ζητώντας παράλληλα ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία. “Σαν επιχειρηματίας, αν και βάλλομαι από το συγκεκριμένο μέτρο, νομίζω ότι είναι σωστό καθώς τα μαγαζιά εστίασης θεωρούνται χώροι υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πώς θα προστατέψει η πολιτεία τους πληττόμενους κλάδους με έμπρακτες αποδείξεις, γιατί το να μας δίνει επιστρεπτέες προκαταβολές δεν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Εμείς ουσιαστικά αυτή την στιγμή καταφέραμε να επιβιώσουμε μέχρι σήμερα από κάποια πακέτα επιστρεπτέων προκαταβολών, τα οποία όμως είναι χρήματα που χρωστάμε και πρέπει να επιστρέψουμε. Επίσης ότι πηγαίνουν οι δόσεις πιο πίσω είναι μεν θετικό αλλά ήδη για τον Απρίλιο έχει μαζευτεί ένα μεγάλο ποσό. Επιπλέον το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο υποτίθεται ότι αφορά 250.000 επιχειρήσεις και έχουν καταθέσει αιτήσεις όλοι για να το λάβουν τελικά δεν θα το λάβει ουσιαστικά κανείς, καθώς θα το πάρουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν βαθμολογία 85 και άνω και φυσικά έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από την πανδημία. Η κυβέρνηση παίρνει ένα σωστό μέτρο με το lockdown στους χώρους εστίασης που θεωρούνται εστίες υπερματάδοσης και δεν κάνει τίποτα άλλο πέραν αυτού. Πλέον τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων” ενώ για το take away σημείωσε: “Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν μας συμφέρει οικονομικά να λειτουργήσουμε, περιμένουμε σχετικές διευκρινίσεις για να δούμε πώς θα κινηθούμε τελικά το επόμενο διάστημα”.
Κ. Γεωργιάδης: “Είμαστε στον αέρα – Τεράστια ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης”
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιδιοκτήτης χώρου εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης που ζητά επιπλέον μέτρα στήριξης ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την επιχείρηση του ανοικτή και ταυτόχρονα διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα βοηθήσει η λειτουργία των delivery. «Εδώ και μήνες, η εστίαση και ο τουρισμός είναι στο έλεος της υγειονομικής κρίσης. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ελάχιστα. Είναι ουσιαστικά τα ίδια που είχαν ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, σε ένα περιβάλλον βέβαια σήμερα, εντελώς διαφορετικό. Ταυτόχρονα αισθανόμαστε ότι «τιμωρείται» όλη η εστίαση για 10-15 καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Δεν ξέρουμε πότε και αν θα ξανανοίξουμε, είμαστε κυριολεκτικά στο αέρα, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δράσει επιτέλους και με ουσιαστικά μέτρα θα δώσει μία κάποια λύση, προκείμενου να μην υπάρξει οριστικό λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις της χώρας. Δεν είμαστε αντίθετοι στο μέτρο αναγνωρίζοντας την κρίσιμη κατάσταση που βιώνει η χώρα αλλά ζητάμε πραγματική στήριξη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειες μας» ανέφερε ενώ για τα delivery σημείωσε ότι πρόκειται για μία απέλπιδα κίνηση «καθώς με τις προμήθειες που θα δίνουν οι επαγγελματίες στις διάφορες εφαρμογές, χάνουν όλο το περιθώριο του κέρδους».