Το ζήτημα της απασχόλησης των τραπεζοκόμων στα ολοήμερα σχολεία της Νέας Ιωνίας τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έπειτα από αίτημα της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Είχαμε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη δυνατότητα πληρωμής των ανθρώπων που έχουν αναλάβει τη δουλειά αυτή στα σχολεία από το Δήμο, καθώς το Υπουργείο Παιδείας ορίζει πως τέτοιες θέσεις δεν προβλέπονται και αυτή η εργασία πρέπει να γίνεται από τους εκπαιδευτικούς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η Επίτροπος να μην εγκρίνει τα σχετικά εντάλματα. Μάλιστα έχει σταλεί και επιστολή από τη Δημοτική Αρχή προς το Υπουργείο Παιδείας με την οποία ζητείται να δοθεί έγκριση για τη δυνατότητα απασχόλησης τραπεζοκόμων στα σχολεία.
Ο Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης, σημείωσε αρχικά τα πολλά προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Περνώντας στο θέμα των τραπεζοκόμων είπε πως αυτές είτε είναι καθαρίστριες των σχολείων είτε άλλα άτομα που προσλαμβάνονται με το κόστος να επιβαρύνει τους γονείς.
Το αίτημά του ήταν να εξετάσει ο Δήμος πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και πως θα καλύψει αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. “Φαίνεται πως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά πρέπει σαν Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουμε ένα βήμα και να το αντιμετωπίσουμε” ήταν η έκκληση του κ. Χαμαλίδη.
Για “τρομακτικό πρόβλημα” το οποίο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα στο χώρο της παιδείας έκανε λόγο η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή, η οποία υπογράμμισε, αρχικά, πως οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου, παρά τις δυσκολίες, ανταποκρίνονται και καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους με πολύ λιγότερα χρήματα και χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Σχετικά με τα ολοήμερα σχολεία, η κα Κατημερτζή αναγνώρισε πως έχουν μεταβληθεί σε “πάρκινγκ παιδιών” καθώς δεν διαθέτουν καμία ειδικότητα από αυτές που προβλέπονταν αρχικά για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών (μουσικοί-θεατρολόγοι κλπ).
Για τις τραπεζοκόμους η κα Κατημερτζή είπε πως μέχρι πρότινος έπαιρναν μαύρα χρήματα χωρίς να έχουν ασφάλιση, χωρίς να φαίνονται δηλαδή πουθενά! “Εμείς λέμε ότι χρειάζονται και πως δεν είναι δουλειά του δασκάλου αλλά δεν υπάρχει νομότυπος τρόπος να πληρωθούν από τις Σχολικές Επιτροπές και κανένας δήμος δεν το κάνει” δήλωσε η κα Κατημερτζή που κάλεσε τους συλλόγους γονέων σε συστράτευση ώστε να πάνε όλοι μαζί στο Υπουργείο και να απαιτήσουν την πρόσληψη των ανθρώπων για δύο ώρες με βιβλιάρια.
Η τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης, θύμισε πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εθελοντικής εργασίας στα σχολεία που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε παγιωμένες έμμισθες θέσεις. Αφού λοιπόν σημείωσε τη βούληση της διοίκησης για τόνωση του εθελοντικού κινήματος, εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσαν οι τραπεζοκόμοι να είναι εθελοντές. Η θέση του ήταν πως όπου υπάρχει ζήτημα είναι αναγκαίο να λυθεί εκ των ενόντων με συνεννόηση εκπαιδευτικών και γονέων. “Ας λύσουμε το θέμα σε επίπεδο εθελοντών και να μην το σηκώνουμε σε τέτοιο εύρος” ήταν η σύστασή του.
Από την πλευρά της μείζονος παρεμβάσεις έγιναν και από άλλους Συμβούλους. Η πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Ρεγγίνα Ουσταμπασίδου, απαντώντας στις αιχμές της κας Κατημερτζή είπε πως ο Δήμος πάντα έλυνε τα προβλήματα που δημιουργούντο στο χώρο της παιδείας νόμιμα. Η άποψη της ήταν πως ο Δήμος μπορεί να απασχολεί τις σχολικές καθαρίστριες για ένα επιπλέον δίωρο ώστε να εκτελούν τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων. Την αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων προς την κατεύθυνση του εθελοντισμού ζήτησε και ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης. Ο κ. Μιλτιάδης Κανναβός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν για την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, ενώ τάχθηκε και αυτός υπέρ της αναζήτησης άλλων τρόπων για τη διευθέτηση του ζητήματος με τις τραπεζοκόμους, σημειώνοντας και την ύπαρξη κοινωφελών προγραμμάτων. “Το ολοήμερο σχολείο δεν πέτυχε σε ολόκληρο το φάσμα…πέτυχε στον κοινωνικό του ρόλο αλλά στο διδακτικό υπάρχει ακόμα έδαφος” ήταν η άποψη του.
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, υποστήριξε πως ένα πολύ σοβαρό θέμα έρχεται πολύ πρόχειρα και αναρωτήθηκε πως πληρώθηκαν οι τραπεζοκόμοι μέχρι το Νοέμβριο. “Αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα νομικά ας το κάνουμε μόνοι μας. Αυτές οι πρωτοβουλίες ανήκουν στη δημοτική αρχή” δήλωσε.
Η Σύμβουλος της “Ιωνία 21ος Αιώνας”, κα Γεωργία Τσοπανίδου, ενημέρωσε τους συναδέλφους της πως ήδη σε κάποια σχολεία κάποιοι γονείς ασκούν καθήκοντα τραπεζοκόμους εθελοντικά.
Παρέμβαση του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης, πήγε από το ειδικό στο γενικό τονίζοντας πως η “Λαϊκή Συσπείρωση” βάζει θέμα πως για ό,τι γίνεται πρέπει να υπάρχει και ανταμοιβή. “…βάζει το κράτος σε ρόλο μπαμπά” ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του. “Γονείς, σχολεία και Δήμος ας κόψουν το λαιμό τους και να δώσουν λύση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το κράτος να μας βάλει έναν υπάλληλο για δύο ώρες. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κράτος να μας λύνει όλα τα προβλήματα και εμείς να καθόμαστε” τόνισε ο κ. Κωστάκης που επέρριψε πάντως ευθύνες στο κράτος για το γεγονός πως λειτούργησε τα ολοήμερα χωρίς να δείξει μέριμνα για την επαρκή λειτουργία τους.
Δυσαρέσκεια για τον Σύλλογο “Γ. Σεφέρης” από την Δημοτική Αρχή
Εξαιρετικά ενοχλημένοι παρουσιάστηκαν οι άνθρωποι της διοίκησης του Δήμου με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών της περιοχής “Γιώργος Σεφέρης” που είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση για το ζήτημα των τραπεζοκόμων, έπειτα από μια επιστολή της Σχολικής Επιτροπής προς τα σχολεία, καταγγέλλοντας τη στάση της Δημοτικής Αρχής και κάνοντας σε αυτήν λόγο για “απολύσεις”.
Η κα Κατημερτζή τόνισε πως η συγκεκριμένη επιστολή της Σχολικής Επιτροπής είχε σταλεί εν αγνοία της Προέδρου και ανακλήθηκε. “Ο Σεφέρης βγαίνει και κατηγοράει το Δήμο όταν δεν γίνεται κάτι το διαφορετικό σε άλλους δήμους της περιοχής μας…το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Δήμο Νέας Ιωνίας. Ας μας υποδείξει κάποιος έναν νομότυπο τρόπο και θα το κάνουμε” σημείωσε η Αντιδήμαρχος. Σαφώς πιο αιχμηρός ήταν ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης: “Ο Σύλλογος έχει εργολαβία κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας….έχουμε συζητήσει μαζί τους και με εκπαιδευτικούς που αναγνωρίζουν τη δουλειά που γίνεται. Τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλους δήμους δεν λέγονται…είναι άδικο αυτό που γίνεται. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι μόνο αυτοί είναι αριστεροί και προστατεύουν τον κόσμο”.
Μια άλλη διάσταση έδωσε ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κολμανιώτης, που σχολιάζοντας την ανακοίνωση εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν κάποιοι που εργάζονται μέσα στο κράτος (όπως είναι οι εκπαιδευτικοί του “Σεφέρη”) να μην έχουν ευθύνη για ό,τι γίνεται σε αυτό.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Βασίλης Πατσάκος κατηγόρησε την παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ουσιαστικά έφερε στο Συμβούλιο τη γραμμή του Υπουργείου Παιδείας. “Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν και όποιος δουλεύει πληρώνεται” υπογράμμισε ο νεαρός Σύμβουλος της ΛΑΣ που ζήτησε να αναληφθεί πολιτική ευθύνη για την πρώτη επιστολή της Σχολικής Επιτροπής και για το γεγονός πως εστάλη χωρίς να έχει συνεδριάσει το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου. Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Χαμαλίδης που είπε πως το κύριο ζήτημα δεν είναι αυτό των τραπεζοκόμων, αλλά το πως ένας καλλικρατικός δήμος αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Η πρότασή του ήταν να προσπαθήσει ο Δήμος να συνεχίσουν οι υπάρχοντες τραπεζοκόμοι την εργασία για αυτή τη σχολική χρονιά βρίσκοντας τρόπο για να καλυφθεί η πληρωμή τους από το Δήμο. Όταν η κα Κατημερτζή τον κάλεσε να τους πει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό ο κ. Χαμαλίδης απέφυγε να προσδιορίσει κάτι συγκεκριμένο. Εν τέλει η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τέθηκε σε ψηφοφορία, όπου και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Σώματος.