ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης”, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Νέας Ιωνίας προχώρησε στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για την περίοδο 2011 – 2012.
Θυμίζουμε πως πρόκειται για ένα νέο δημοτικό όργανο που αποτελείται από εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας και έχει σαν κυριότερη αποστολή τη γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν το Δήμο, όπως είναι ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά και τη διατύπωση γνώμης επί τοπικών θεμάτων.
Επίσης, εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
Ο Δήμος είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε συλλόγους και σωματεία από τα τέλη Ιανουαρίου με δηλώσεις συμμετοχής να υποβάλλονται τελικά από 46 φορείς. Ωστόσο, επειδή το νούμερο των συλλόγων που θα συμμετέχουν στο όργανο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 37, το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να κάνει μια επιλογή.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, είπε πως η διοίκηση κρίνει φρόνιμο να μην ψηφιστούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων με το σκεπτικό πως θα συμμετέχει στην Επιτροπή η Ένωση Γονέων της πόλης (που τους εκπροσωπεί) ούτως ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν περισσότεροι φορείς. Επίσης, ο Δήμαρχος είπε πως είναι προτιμότερο να ψηφιστούν οι σύλλογοι της πόλης σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν άμεση σχέση με τη Νέα Ιωνία (σ.σ. είχαν γίνει κάποιες αιτήσεις από συλλόγους με έδρα εκτός πόλης).
Σχετικά με το θεσμό ο κ. Γκότσης είπε οτι κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς πρόκειται για ένα όργανο που θα αποτελείται από μέλη της τοπικής κοινωνίας και θα συμβουλεύει το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι πρέπει να κάνει σε ζητήματα μείζονος σημασίας.
Ποιες διαφωνίες υπήρξαν
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, αναφέρθηκε στο ρόλο του “Καλλικράτη” ως μέσο στήριξης των όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για να επιτευχθεί η ανάπτυξη. “Η τοπική διοίκηση θεωρείται ως ένας κρίκος για να υλοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη που δεν θα είναι προς όφελος των εργαζομένων” είπε ο κ. Τσουκαλάς για να προσθέσει για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης: “η συμμετοχή όλων αυτών των φορέων δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θολώνει την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα”.
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, έθεσε ζήτημα ουσιαστικής εφαρμογής του θεσμού με μια σειρά ερωτημάτων: “Ερχόμαστε εδώ απλά επειδή ο νόμος μας το επιβάλλει ή επειδή πιστεύουμε στο θεσμό. Ποιό είναι το περιεχόμενο της διαβούλευσης που θα κάνει η επιτροπή; Πως θα λειτουργήσει; Θα υπάρξει γνήσια εκπροσώπηση των παραγωγικών τάξεων;”. Ο κ. Χατζησαββίδης μίλησε για το μοντέλο τοπικής ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος με δημιουργία θέσεων εργασίας, ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και πρόσβαση σε πόρους. Κλείνοντας κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μην περιορίζεται στην απλή υλοποίηση του νόμου και στην επικοινωνιακή πολιτική (σ.σ. η παράταξη εξέδωσε και ανακοίνωση για το ζήτημα).
Η προτροπή του Δημάρχου
Έντονη ήταν η απάντηση του κ. Γκότση στον επικεφαλής της ΠΑΚ: “δεν μπορούμε να δεχόμαστε κριτική επειδή κάνουμε αυτό που πρέπει…διαβάσατε ένα κείμενο από το διαδίκτυο και έρχεστε να μας κάνετε σεμινάριο…αν δείτε ότι στην πράξη υποβαθμίζουμε το θεσμό να μας καταγγείλετε. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό γίνεται. Τι άλλο να κάνουμε; …Κουραστήκαμε να μαζέψουμε αυτούς τους φορείς”.
Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου ξεκίνησε η μακρά διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας του Σώματος επί των φορέων που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον.
Τελικά, μόνο 24 σύλλογοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 2/3 των ψήφων (27), όπως απαιτεί ο νόμος, και να εκπροσωπηθούν στην Επιτροπή. Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν των 24 εκπροσώπων των συλλόγων, θα συμμετέχουν σε αυτήν και 8 δημότες που επιλέχθηκαν έπειτα από κλήρωση και ο Πρόεδρος της Επιτροπής.