Οι πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά άναψαν «φωτιές» σε πέντε μεγάλους δήμους των βορείων προαστίων, καθώς συγκαταλέγονται σε αυτούς με τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά, σύμφωνα με την σχετική λίστα που έδωσε στην δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης φάσης των 42 ημερών, που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοΐού στην Ελλάδα, παρουσίασε την Κυριακή (3/5) ο υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου.
Στην πρώτη δεκαεξάδα δήμων που είχαν κρούσματα, βρίσκονται πέντε δήμοι από τα Βόρεια Προάστια. Συγκεκριμένα, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Κηφισιάς (116), στην πέμπτη ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού (73), στην έβδομη ο Δήμος Χαλανδρίου (52), στην δέκατη τρίτη ο Δήμος Αμαρουσίου (36) και στη δέκατη τέταρτη ο Δήμος Νέας Ιωνίας (35).
O δήμος Κηφισιάς δεύτερος σε κρούσματα πανελλαδικά
Μάλιστα στις διευκρινίσεις του ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον δήμο Κηφισιάς, λέγοντας ότι από την αρχή της επιδημίας είχε τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά μετά τον δήμο Αθηναίων.
Αντίστοιχα «πυκνή» ήταν η παρουσία του κορωνοϊού στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, στον δήμο Νέας Ιωνίας και στον δήμο Χαλανδρίου, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι οι δήμοι αυτοί «παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω της ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον πραγματικό αριθμό του γενικού πληθυσμού».
Γ. Θωμάκος: «Οι νέοι με την στάση τους ακυρώνουν την προσπάθεια των γονιών τους και βάζουν σε κίνδυνο ζωές»
Ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Θωμάκος προέβη σε διάγγελμα προκειμένου να ενημερώσει τους δημότες για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπου έχει παρατηρηθεί χαλαρότητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις νεαρές ηλικίες που φαίνεται να μην λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό αλλά και στα «ασυλλόγιστα» πάρτι που γίνονται όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή, όπως τα χαρακτήρισε, παρά τις συνεχείς συστάσεις, καταλήγοντας στο ότι «Η Δημοτική Αστυνομία και ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της. Όμως δεν φθάνουν σε έναν Δήμο με τεράστια έκταση, τον τρίτο σε έκταση του λεκανοπεδίου, με τόσα πολυσύχναστα σημεία, με τόσους δρόμους που προσφέρονται για περίπατο και για συνωστισμό. Πρέπει εσείς να κάνετε την επισήμανση, την παρατήρηση, την αυστηρή παρατήρηση. Μην διστάζετε και εν ανάγκη να μας ειδοποιήσετε και εμάς».
Δ. Γαλάνης: «Είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση»
«Στις ανακοινώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού βρίσκεται υψηλά σε ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού. Η διαπίστωση αυτή μας υποχρεώνει να είμαστε σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση» ανέφερε αρχικά ο κ. Γαλάνης και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων: «Με αφορμή τη σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, θέλω να κάνω και πάλι έκκληση σε όλους τους κατοίκους τους δήμου μας, αλλά και σε όσους διέρχονται από αυτόν, να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες των επιστημόνων και να ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι υπηρεσίες του δήμου μας θα λειτουργούν και το επόμενο διάστημα με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος σε δημοτικά κτίρια σε οποιονδήποτε δεν φοράει μάσκα.Είναι ευθύνη όλων μας να περιφρουρήσουμε την δημόσια υγεία, να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τις οικογένειες και τους συμπολίτες μας, λειτουργώντας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή».
Επικοινωνία Ρούσσου – Χαρδαλιά για τα κρούσματα του κορονοϊού στο Χαλάνδρι – Τι απαντά ο δήμαρχος Χαλανδρίου στις επικρίσεις της μείζονος αντιπολίτευσης
Για ατυχή προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του φόβου των πολιτών κάνει λόγο ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος απαντώντας στην επιστολή της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι σε Δράση», με την οποία γίνεται προσπάθεια με επιρριφθεί ολιγωρία στη διοίκηση του Δήμου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, στις 3 Μαΐου 2020, για την καταγραφή 52 κρουσμάτων κορονοϊού στο Δήμο Χαλανδρίου.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου σημειώνει ότι «οι παρατάξεις ήταν πλήρως ενημερωμένες από την αρχή της κρίσης για κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να έχει ο Δήμος, μέσω τεσσάρων τηλεδιασκέψεων και δυο δημοτικών συμβουλίων που μεσολάβησαν από τις 10 Μαρτίου» και υπογραμμίζει ότι «καμία γραπτή η προφορική ενημέρωση δεν υπήρξε από την Πολιτική Προστασία για τα κρούσματα του κορονοϊού στο Δήμο, μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στις 3 Μαΐου.
Καθησυχάζει ωστόσο τους πολίτες τονίζοντας ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον πρωί με τον κ. Νίκο Χαρδαλιά πήρε ρητές διαβεβαιώσεις ότι από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Δεν προκύπτει επίσης ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα συνδεόμενα με κάποια συγκεκριμένη πηγή μετάδοσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως του τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα είχε ενημερωθεί αμέσως ο Δήμος.
Αυτό που προκύπτει, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε ο δήμαρχος Χαλανδρίου από τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, είναι ότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Δήμο είναι διάσπαρτα, εκτός από κάποια που συνδέονται με την οργάνωση κάποιων ιδιωτικών πάρτι.
Κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, ούτε μεταξύ των εργαζομένων στο Δήμο, διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Δηλώνει ωστόσο κατηγορηματικά ότι ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων στο Δήμο καταδεικνύει ότι «επιβάλλεται να συνεχισθεί η επαγρύπνηση, να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας και να υπάρχει περιορισμός άσκοπων μετακινήσεων».
Ο κ. Ρούσσος σημειώνει ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις γνώριζαν από την πρώτη στιγμή, αυτό που γνώριζε και η διοίκηση, για τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στο προσωπικό του ΙΚΑ Χαλανδρίου, όπου και διενεργήθηκε απολύμανση από το Δήμο.
«Η επιστολή της παράταξης “Χαλάνδρι σε Δράση», στην οποία επιχειρούν να προσάψουν στη διοίκηση ολιγωρία σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης, είναι μια ατυχής προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του φόβου των πολιτών που δσυνάδει με το αίσθημα ευθύνης που οφείλουν να επιδείξουν όλοι απέναντι στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου και
αναρωτιέται «ποια θα ήταν άραγε η αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο αν η διοίκηση δεν είχε προχωρήσει σε κλείσιμο αυλών σχολείων, αθλητικών κέντρων, παιδικών χαρών και πάρκων, αρκετές μέρες πριν παρθούν από την κυβέρνηση οι αντίστοιχες αποφάσεις, αν δεν είχε διακόψει τη δημοτική συγκοινωνία και δεν είχε κλείσει για το κοινό το Κοιμητήριο τις μέρες κοντά στο Πάσχα, απόφαση η οποία μάλιστα προκάλεσε αντιδράσεις», όπως υπογραμμίζει.
Δημιουργία Αλληλεγγύη: «Να ενταθούν τα μέτρα απολύμανσης και προστασίας στη Νέα Ιωνία»
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» για τα κρούσματα στην Νέα Ιωνία, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι 35 συμπολίτες μας εντοπίστηκαν με COVID 19 και αναζητήθηκαν οι επαφές τους, επιβάλλει να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Η αναφορά ότι ο Δήμος μας παρουσιάζει έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον «λόγω της ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον πραγματικό αριθμό του γενικού πληθυσμού» δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. ΕΟΔΥ, τοπικές Υγειονομικές Υπηρεσίες, Δήμος και Υπηρεσία Καθαριότητας οφείλουν να συνεργαστούν στενά και να εντείνουν τα μέτρα απολύμανσης και προστασίας στη Νέα Ιωνία ώστε να γίνουν επιτέλους σωστά.
Ως Δημοτική Παράταξη ζητάμε άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και ενημέρωση από την κ. Δήμαρχο για την κατάσταση στην πόλη μας, μετά και την χθεσινή της παράδοξη ανακοίνωση, που είναι ασύμβατη με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας και εμφανίζει μία δημοτική αρχή που βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα.»
Μέχρι αυτή την ώρα οι δημοτικές αρχές, Νέας Ιωνίας και Αμαρουσίου δεν έχουν κάνει κάποια σχετική αναφορά.