Πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, συνάντηση εργασίας για τη Δημόσια Υγεία, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Αυγερινού και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
Η συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργου Πατούλη, είχε ως σκοπό της:
– Να οριστούν τα πρώτα βήματα υλοποίησης του προγράμματος.
– Να απεικονιστεί από κάθε Δήμο η υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα υγείας, δράσεις και προγράμματα που ήδη υλοποιούνται είτε μέσω του Δήμου είτε μέσω άλλων φορέων καθώς και αυτά που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν.
– Να καταγραφεί το ανθρώπινο δυναμικό, οι υπάρχουσες δομές και ηλεκτρονικά εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση του πληθυσμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης στον χαιρετισμό που απεύθυνε, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους στη συνάντηση, μεταξύ άλλων τόνισε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας καθώς η πρόληψη είναι το κλειδί για καλύτερη Δημόσια υγεία, για να σώζονται ανθρώπινες ζωές αλλά και για να υπάρχει θετικό οικονομικό αποτύπωμα αναφορικά με την Δημόσια Υγεία, τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Δήλωσε ότι κατανοεί ότι χρειάζεται ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων στους Δήμους ωστόσο το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και στην πορεία να γίνουν ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν. Ακόμη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Βασικές πτυχές παρουσίασε ο Συντονιστής του Προγράμματος Υγιών Πόλεων στη Περιφέρεια Αττικής κ. Παπασπυρόπουλος Σωτήρης, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπου στόχος είναι οι δημότες του κάθε Δήμου να ενταχθούν με τη χρήση απλώς username & password σε ένα λογισμικό σύστημα που ήδη υπάρχει στην κεντρική δομή των ΚΕΠ Υγείας, κάθε πολίτης να ειδοποιείται με μήνυμα για την προληπτική εξέταση που πρέπει να κάνει για την περίπτωσή του τη δεδομένη χρονική στιγμή, να υπάρχει καταγραφή των αποτελεσμάτων και τελικά να δημιουργούνται μετρήσιμα στοιχεία στο επίπεδο του κάθε Δήμου και συνολικά για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Νοσήματα που θα υπόκεινται σε προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο είναι : Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα, Κατάθλιψη κ. α. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό το πρόγραμμα να επικοινωνηθεί και να γίνει γνωστό στους πολίτες με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε αυτοί να ενταχθούν ενώ σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη. Οι πόροι για το πρόγραμμα μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω δανειοδότησης που έχουμε αιτηθεί ως Περιφέρεια Αττικής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και με δυνατότητα ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, ανάλογα με την ωριμότητα των αποτελεσμάτων που θα υπάρχουν έως τότε.
Στη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι, αιρετοί και υπηρεσιακοί, από τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, καθώς και επιστημονικό προσωπικό της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, πάρθηκε απόφαση για τακτικές μηνιαίες συναντήσεις με όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής σε εύρος τετραετίας. Η επόμενη τακτική συνάντηση ορίστηκε για τις 3/7/2020.
Τη συζήτηση οργάνωσε και συντόνισε ο Δ/ντής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ευαγγελόπουλος Κων/νος.