Τέρψη του εικαστικού και λογοτεχνικού κοινού
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση των ζωγραφικών έργων του Σπύρου Μουρατίδη «Το Χρέος» στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης (Αφροδίτης 4 και Μουστακλή, Α. Πεύκη) συνδυασμένη με την παρουσίαση του βιβλίου του «Προφορικές Μαρτυρίες Προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα».
Τα έργα του δημιουργού ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την έκθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, μετά στην Αθήνα στο Πολεμικό Μουσείο και την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 σε συνεργασία με την Σοφία Γουναροπούλου τακτικό μέλος του ΚΟΙΠΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης παρουσιάστηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μνήμης των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση ζωγραφικής είχε θέμα τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και με τα έργα ζωντάνεψαν παιδικές αναμνήσεις της προσφυγικής γειτονιάς οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποδίδοντας με το πινέλο το συναίσθημα, ένα συναίσθημα χρέους απέναντι στους ξεριζωμένους.
Την έκθεση συνόδεψε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Μουρατίδη με τίτλο «Προφορικές Μαρτυρίες Προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα». Πρόκειται για τις μαρτυρίες των Προσφύγων πρώτης γενιάς που κατέφυγαν ή διέλευσαν από το νησί των Φαιάκων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και αποτελεί το αποτέλεσμα της 30χρονης έρευνας του ιστορικού.
Την εκδήλωση προλόγισε με ευαισθησία ο Πρόεδρος του ΚΟΙ.Π.Α.Π κ. Παναγιώτης Μπόλλας, και την ανάλυση του βιβλίου παρουσίασε ο Βάϊος Βαϊόπουλος, καθηγητής τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ. Αποσπάσματά του διάβασαν η Δρ Φωτεινή Καρλάφτη, διδάσκουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου αναφερόμενη σε χαρακτηριστικά και συνθήκες των προσφύγων και η Σοφία Γουναροπούλου τακτικό μέλος του ΚΟΙ.Π.Α.Π. με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών «ΦΑΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΗ» σε περιστατικά που διαδραματίστηκαν κατά τη διαμονή των προσφύγων στο νησί. Ο ιστορικός Σπύρος Μουρατίδης αναφέρθηκε στο προσφυγικό τραύμα της Ελλάδας καθώς και στις δυσκολίες που προέκυψαν όταν το νησί παρά τις περιορισμένες του δυνατότητες αναδείχθηκε σε ένα από τα κυριότερα κέντρα προσωρινής εγκατάστασης. Τέλος η ηθοποιός Λίζυ Ξανθοπούλου καθήλωσε στην κυριολεξία το κοινό ερμηνεύοντας αισθαντικά μία από τις μαρτυρίες του βιβλίου, σε διδασκαλία του Πέτρου Γάλλια.
Ο συγγραφέας δώρισε βιβλία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης όπου διατίθενται προς δανεισμό.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Αντιδήμαρχοι μεταξύ των οποίων ο κ. Σταύρος Μονεμβασιώτης, η κα Μαρία Μουρατίδου, ο κ. Δημ. Κοκορόσκος, η κα Άννα Ασπραδάκη, η κα Παν. Σοκορέλη, η υποψήφια Δήμαρχος στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και Πρόεδρος της UNESCO Βορείων Προαστίων κα Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη, η κα Ξυνταράκη εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Πεύκης και της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», η κα Φωτεινή Βρύνα Αν. Διοικήτρια Γ.Ν.Δ.Α. «Αγία Βαρβάρα» και Επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας ΕΝ.ΠΕ., εκπρόσωπος του υποψήφιου βουλευτή κ. Φώτη Καρύδα, μέλη του Δ.Σ., Πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων όπως του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» και «Αριστοτέλης» καθώς και κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής όπως «Φαιάκων Ένωση» και «Κερκυραϊκή Εστία», ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και πλήθος επισκεπτών.