H κυβέρνηση – κατόπιν της θετικής εισήγησης της Υγειονομικής Επιτροπής- αποφάσισε το άνοιγμα της εστίασης στις 25 Μαΐου. Καταστηματάρχες και υπάλληλοι μίλησαν στον Χ-Τύπο για τα νέα δεδομένα που καλούνται να αντιμετωπίσουν από Δευτέρα, όπως και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών της Ν. Ιωνίας κ. Χατζησαββίδης για τις ενέργειες που γίνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της στην οικονομία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στη χώρα και κατ’ επέκταση στον εργασιακό τομέα. Αναμφίβολα ένας κλάδος που κλυδωνίστηκε άγρια όλο αυτό το διάστημα είναι αυτός της εστίασης. Οι καταστηματάρχες υποχρεώθηκαν να κατεβάζουν ρολά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ οι υπάλληλοι μπορεί να δέχτηκαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ωστόσο κοιτάζουν με αβεβαιότητα την επόμενη μέρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποτελεί κομβικό ορόσημο για την επαναφορά της Ελλάδας σε μία νέα κανονικότητα. «Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οι νέοι κανόνες επιβάλουν αποστάσεις και μάσκες
Καταστηματάρχες και υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα στα μαγαζιά τους από την ερχόμενη Δευτέρα (25/5) όταν και θα επιτραπεί εκ νέου η λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα οι νέοι κανόνες για την εστίαση -πέραν φυσικά των αυστηρών κανόνων υγιεινής- επιβάλουν ότι η αναλογία που θα ισχύει στα μαγαζιά είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας, η οποία θα προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνεια του κυρίως χώρου. Παράλληλα, η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα πρέπει να είναι από 0,70 εκ έως 1,70 εκ. ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων είναι τα έξι άτομα, εκτός οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας και ισχύει σύσταση για τους πελάτες.
Η οικονομική ενίσχυση της εστίασης και τα πρόστιμα
Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης των χώρων εστίασης έχει αποφασισθεί η απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη για το διάστημα που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους. Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει επιπλέον εξωτερικό χώρο στα μαγαζιά για χρήση τραπεζοκαθισμάτων μέσω των δήμων -όπου αυτό είναι εφικτό, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει μείωση 50% στα δημοτικά τέλη- ώστε να μετριαστεί η «χασούρα» από τους εσωτερικούς χώρους που θα υπολειτουργούν το επόμενο διάστημα λόγω των αυστηρών μέτρων υγειονομικής προστασίας.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Τα παραπάνω θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως για παράδειγμα αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.
Α. Χατζησαββίδης: “Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μαγαζιά της Ν. Ιωνίας”
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Ν. Ιωνίας κ. Χατζησαββίδης ανέφερε στον Χ-Τύπο τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς δήμου για τον τομέα της εστίασης. «Συστάθηκε την Τετάρτη 19/5 μια τριμελής επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων που αποτελείται από την τεχνική υπηρεσία, τα έσοδα και από τη δημοτική αστυνομία και διερευνούν τι δυνατότητες υπάρχουν για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Η επιτροπή θα καταθέσει την έκθεση και θα την αξιολογήσουμε εμείς σαν δημοτική αρχή και σαν δημοτικό συμβούλιο. Στην Ν. Ιωνία δεν υπάρχει πολύς επιπλέον χώρος για διάθεση, ο κύριος όγκος μαγαζιών βρίσκεται στην πλατεία Σημηριώτη, στη Μεσολογγίου και στη Παλαιών Πατρών Γερμανού, για τα μαγαζιά που υπάρχουν σε περιφερειακό επίπεδο δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά δεν έχει ληφθεί μέχρι αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη απόφαση” σημείωσε ο κ. Χατζησαββίδης ενώ για την διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για τη στήριξη των μαγαζιών ανέφερε: “H επιτροπή αυτή λειτούργησε, έχουμε συζητήσει, περιμένουμε ένα πρόγραμμα από το τμήμα πληροφορικής να το προσαρμόσει στο site του δήμου ώστε να μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας που έχει πληγεί να αιτηθεί εκεί. Μέσα από αυτό το πληροφοριακό σύστημα θα δούμε το οικονομικό μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει. Ένα σημαντικό πρόβλημα της εστίασης στη Ν. Ιωνία είναι ότι δεν υπάρχει ένας σύλλογος με τον οποίο θα μπορούμε να κουβεντιάσουμε απευθείας”.
Κ. Σεβαστιάδης: “Ζητάμε ισονομία και τάξη από τον δήμο”
Ο κ. Σεβαστιάδης, ένας εκ των παλαιότερων ιδιοκτητών χώρου εστίασης στην Ν. Ιωνία, μίλησε στον Χ-Τύπο για την επαναλειτουργία των μαγαζιών, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την ορθή διάθεση επιπλέον χώρου τραπεζοκαθισμάτων, ζητώντας παράλληλα από τον δήμο ισονομία για όλες τις επιχειρήσεις.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μαγαζιά εστίασης ενόψει της επαναλειτουργίας τους είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα. Οι δήμοι είχαν δύο μήνες διορία να αποφασίσουν τι θα γίνει όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία διαβούλευση με τους σχετικούς φορείς ώστε να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Εγώ προσωπικά έχω καλέσει και τη δήμαρχο και την αντιπολίτευση και όλους τους φορείς ώστε να γίνει συνάντηση, καθώς μιλάμε για 80 περίπου μαγαζιά εστίασης στη περιοχή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στην απόφαση που θα καταλήξει ο δήμος να υπάρξει ισονομία απέναντι σε όλους, σε διαφορετική περίπτωση ο καθένας θα κάνει ότι θέλει. Θα πρέπει ο δήμος να ορίσει ακριβώς τα επιπλέον μέτρα που θα δοθούν και το βασικότερο να επιβάλλει κανόνες και τάξη, μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ομαλή λειτουργία των χώρων.
Σχετικά με τις περικοπές υπαλλήλων και μισθών που προχωρούν πολλές επιχειρήσεις τόνισε ότι “εμείς δεν θα διώξουμε κανέναν υπάλληλο, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στο προσωπικό” ενώ για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ανέφερε: «Σίγουρα βοήθησαν σημαντικά όσα μέτρα πάρθηκαν. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει και κάτι ακόμα που έχει να κάνει με την απόφαση για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται, να μην υπάρχουν κριτήρια, να μην εμπίπτει δηλαδή στην κρίση της κάθε τράπεζας για να εγκριθεί, αυτό ίσως είναι το μοναδικό κενό που υπάρχει στα μέτρα.»
Μεγάλες μειώσεις μισθών στους υπαλλήλους
Ο Κώστας Παπαδημητρίου, μπάρμαν σε γνωστό καφέ – μπαρ με πάνω από μία δεκαπενταετία στο χώρο της εστίασης, μίλησε στον Χ-Τύπο για την κατάσταση που βιώνει όλο αυτό το διάστημα αλλά και τη μείωση μισθού που δέχτηκε λόγω της κρίσης που περνά η επιχείρηση του.
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο χώρο καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα πάνε τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι και με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, ενώ όπως ακούγεται υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επαναληφθεί η συγκεκριμένη κατάσταση, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την εστίαση. Εγώ προσωπικά είχα σημαντική μείωση στο μισθό μου, περίπου 400 ευρώ, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς υπάρχουν ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν πλέον. Όλοι οι υπάλληλοι της επιχείρησης δέχτηκαν μειώσεις, ενώ αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά άλλα μαγαζιά. Πρόκειται για μία κατάσταση που δυστυχώς πρέπει να αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη περίοδο και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα το επόμενο διάστημα.”