Τον φόβο και τον τρόμο σε γονείς σε διάφορα σημεία της Ελλάδας έχουν σπείρει φήμες περί αρπαγής παιδιών από συμμορίες που κάνουν εμπόριο οργάνων. Μια τέτοια φήμη κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες και στην πόλη του Ηρακλείου Αττικής και ειδικά στην περιοχή του Ψαλιδίου όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει γίνει και διανομή φυλλαδίων που προειδοποιούν τους γονείς για ύποπτα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην περιοχή!
Το www.xtypos.gr επικοινώνησε με τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας του Ηρακλείου Αττικής, κ. Μιλτιάδη Κάνδια, ο οποίος είπε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό ενώ καταγγέλλει πως κάποιοι συνειδητά προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Εξάλλου ανάλογα περιστατικά έχουν ακουστεί και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά και της χώρας χωρίς να υπάρχει πραγματικό περιστατικό όπως στην Καβάλα όπου η τοπική αστυνομική διεύθυνση προχώρησε σε επίσημη διάψευση. Πάντως, μπορεί να πρόκειται για ανυπόστατες φήμες αλλά το σίγουρο είναι πως οι γονείς πρέπει να μην αφήνουν λεπτό από τα μάτια τους τα αγγελούδια τους.
Και η ΓΑΔΑ διαψεύδει
Σχετικά με αναρτήσεις σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) ανακοινώνεται ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
Επί του θέματος ανακοίνωση έχει βγάλει και η οργάνωση “Χαμόγελο του Παιδιού” στην οποία αναφέρονται τα εξής:
“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS 1056» και στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» λαμβάνουμε εκατοντάδες κλήσεις από αναστατωμένους γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σχετικά με τις πληροφορίες που αναδημοσιεύονται διαρκώς στο διαδίκτυο και αφορούν σε αρπαγές ανηλίκων ακόμη και σε παιδιά που τους έχουν αφαιρέσει ζωτικά όργανα καθώς πρόκειται για κύκλωμα εμπορίου οργάνων.
«Το Χαμόγελο Του Παιδιού» έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές των περιοχών όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα περιστατικά (ενδεικτικά αναφέρουμε Ζάκυνθο, Βόλο, Αχαρναί, Ίλιον κ.α) και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που αναπαράγονται.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για φημολογίες που αναπαράγονται χωρίς να έχει διασταυρωθεί η εγκυρότητα τους προκαλώντας αίσθημα πανικού και τρόμου στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» δεν έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες καμία καταγγελία αρπαγής ανηλίκου παρά μόνο κλήσεις που λαμβάνουμε από πολίτες, οι οποίοι αναφέρουν πληροφορίες από φήμες ή από δημοσιεύματα μέσω διαδικτύου.
Παρόλα αυτά εάν οποιοσδήποτε πολίτης γνωρίζει συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία για τέτοιου είδους περιστατικά παρακαλείται να καλέσει ακόμη και ανώνυμα στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS-1056» ή στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» (όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα) προκειμένου να συνομιλήσετε με Κοινωνικό Λειτουργό ή Ψυχολόγο και να κινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες μέσω των αρμόδιων αρχών”.