Από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας
Τις προτάσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας κλήθηκε να συζητήσει και να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε πρόσφατη ειδική συνεδρίασή του.
Την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης, που ενημέρωσε πως έπειτα από σύγκληση της Επιτροπής Σχεδίου Πόλης και μέσα από μια σύγκλιση απόψεων βγήκαν κάποιες προτάσεις τις οποίες και ακολούθως παρουσίασε (μπορείτε να τις δείτε στη συνέχεια). Οι προτάσεις αυτές χωρίζονται στα οδικά έργα, σε δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης, και σε παρεμβάσεις στο χώρο του πολιτισμού. Βέβαια αρκετές εξ αυτών (ιδιαίτερα στα οδικά έργα) αν και δεν είναι καινούργιες φαντάζουν εξωπραγματικές στη τωρινή συγκυρία, κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Κωστάκης που όμως είπε πως κρίθηκε σκόπιμο ούτως ή άλλως να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο που θα στείλει ο Δήμος. Πάντως ο Αντιδήμαρχος παρουσιάστηκε ανοιχτός για να συμπεριληφθούν προτάσεις των συναδέλφων του.
Η πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Για ένα πολύ απλοϊκό σχέδιο που ουσιαστικά είναι ένα ευχολόγιο μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Παναγιώτης Μανούρης, που υποστήριξε ότι οι περισσότερες εκ των προτάσεων είναι ανέφικτες και έρχονται από το παρελθόν. Ο κ. Μανούρης είπε η ιστορία του ΟΡΣΑ είναι πλέον ξεπερασμένη και είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας στο επίπεδο του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια σχολίασε τα έργα και τις παρεμβάσεις που υπήρχαν στην εισήγηση εκφράζοντας ερωτηματικά για έργα πολυδάπανα και ανέφικτα όπως υπογειοποίηση της Ελ Αλαμέιν και της Λ. Κύμης τη συμφωνία του με κάποια εξ αυτών όπως την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, την αναδάσωση και τη χωροθέτηση Αθλητικού Κέντρου, ενώ ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις για κάποιες άλλες παρεμβάσεις όπως το Αδριάνειο και τις προσφυγικές κατοικίες.
Την άποψη πως τίποτα δεν θα γίνει αν δεν μπουν κάποιοι συγκεκριμένοι άξονες και δεν έρθουν σε συνεννόηση οι δήμοι μεταξύ τους μέσω και του συλλογικού τους οργάνου στην Αττική (ΠΕΔΑ) εξέφρασε ο Σύμβουλος της παράταξης, κ. Νίκος Δακουτρός.
Τι είπε ο επικεφαλής της “ΛΑΣ”
Ο Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι οι προτάσεις του Δήμου αλλά η φιλοσοφία και οι στόχοι του ίδιου του Ρυθμιστικού Σχεδίου. “Το θέμα είναι τι προωθείται με αυτήν την τροποποίηση από την οποία επηρεάζεται όλη η Αττική. Που το πάνε;” αναρωτήθηκε για να απαντήσει ο ίδιος πως στόχος είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας του μεγάλου κεφαλαίου ενώ έθεσε και ζήτημα της στάσης του Δήμου. Δεν διαφωνούμε με τα έργα που προτείνονται. Τα συζητάμε άλλωστε στην πόλη εδώ και δεκαετίες. Διαφωνούμε τη γενική προοπτική του Ρυθμιστικού” τόνισε ο κ. Χαμαλίδης
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, διευκρίνισε πως η παράταξη θα καταψηφίσει το θέμα “γιατί δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Νέας Ιωνίας αλλά γνωστών κεφαλαιούχων που σχεδιάζουν την Αθήνα όπως θέλουν”.
Αδύναμη βρήκε την εισήγηση η ανεξάρτητη Σύμβουλος, κα Δέσποινα Θωμαίδου συμπληρώνοντας πως θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη τεκμηρίωση. Η πρόταση της ήταν να συμπεριληφθούν δράσεις για το χώρο που περικλείεται μεταξύ των οδών Ε. Βενιζέλου, ∆εκελείας και Ιφιγενείας αλλά και για το χώρο της Πλατείας Παλαιολόγου.
Για πολλές ασάφειες στις προτάσεις έκανε λόγο ο Σύμβουλος της “Ιωνία 21ος Αιώνας”, κ. Δημήτρης Κουκουλάρης. “Καλύτερα να ξέρουμε με περισσότερα στοιχεία για τι μιλάμε” ήταν το αίτημά του.
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει το θέμα με τις εξής παρατηρήσεις: πρώτον στα Τουρκοβούνια να μπορούν μόνο οι ∆ήμοι να εκμεταλλευτούν υπόγειο χώρο για βασικές λειτουργικές ανάγκες. Και δεύτερον να προωθηθεί η διαχείριση απορριμμάτων σε διαδημοτικό επίπεδο με πλήρη ανακύκλωση στην πηγή και σχεδιασμό διαδημοτικής αξιοποίησης των προϊόντων της ανακύκλωσης.
Τις επιφυλάξεις του σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου υπογειοποίησης της Ελ Αλαμέιν στο Άλσος εξέφρασε ο Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης. Επίσης ο κ. Αβακουμίδης ζήτησε να συμπεριληφθούν ενέργειες, που να ενισχύουν την εναλλακτική κυκλοφορία των πολιτών, όπως δίκτυα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων και να δημιουργηθεί ένας ανοικτός πολιτιστικός χώρος με τη δημιουργία ενός θερινού κινηματογράφου και άλλων τέτοιων ενεργειών.
Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής
Από την πλευρά της διοίκησης τόσο ο Πρόεδρος, κ. Πέτρος Μπουρδούκος, όσο και ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, είπαν πως συμπεριλήφθηκαν προτάσεις που βασίζονται σε μελέτες του παρελθόντος, όπως η υπογειοποίηση της Ελ Αλαμέιν. Ο Δήμαρχος υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα κάποιων από τα προτεινόμενα έργα, όπως την αποκατάσταση των μνημείων και υπογράμμισε πως ο Δήμος δεν μπορεί να μην κάνει προτάσεις αν και έδειξε να συμφωνεί με την άποψη πως εξυπηρετούνται μέσα από το Ρυθμιστικό συμφέροντα χωρίς να λύνονται τα προβλήματα της Αθήνας και των γειτονιών της.
Κλείνοντας ο κ. Κωστάκης τόνισε τα εξής: “θέλουμε να ενώσουμε τις γειτονιές, να αναδείξουμε αυτά τα στοιχεία που θεωρούμε ότι είναι πλούτος για την πόλη…είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε την άποψη μας για την πόλη. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο αλλά ας βάλουμε το δήμο στο πλαίσιο αυτού που ζούμε σήμερα. Ας πάμε με αυτές τις προτάσεις”.
Στη ψηφοφορία που ακολούθησε οι προτάσεις εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία με κάποιους Συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ με παρατηρήσεις (Χατζησαββίδης, Θωμαίδου Αβακουμίδης). Καταψήφισαν οι Σύμβουλοι της “Ιωνία 21ος Αιώνας”, ενώ λευκό ψήφισε η “Λαϊκή Συσπείρωση”
Οι προτάσεις που ψηφίστηκαν
Στον Οδικό Άξονα:
– Υπογειοποίηση της οδού Ελ. Αλαμέιν, με στόχο την σύνδεση προς δυσμάς του ∆ήμου με την Εθνική οδό και την Ν. Φιλαδέλφεια.
– Υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βεΐκου – Κύμης από Γαλάτσι έως Σπύρου Λούη, προκειμένου να ενοποιηθεί η πόλη, που σήμερα διχοτομείται (περιοχές Καλογρέζας – Αλσούπολης), και την ολοκλήρωση του έργου από Πλαπούτα προς την Εθνική Οδό.
– Υπογειοποίηση των γραμμών Η.Σ.Α.Π. από τον Περισσό έως τον σταθμό του Ηρακλείου, προκειμένου να ενοποιηθεί η πόλη, που σήμερα το πολεοδομικό – ιστορικό της κέντρο διχοτομείται με δραματικές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
– Χωροθέτηση υπόγειων χώρων στάθμευσης στους σταθμούς Η.Σ.Α.Π. Περισσού (Ο.Τ 445) και Ν. Ιωνίας (Ο.Τ 150).
– Την διαμόρφωση κόμβου στο χώρο που περικλείεται μεταξύ των οδών Ε. Βενιζέλου, ∆εκελείας και Ιφιγενείας, στα κοινά όρια των ∆ήμων Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου.
– Την επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό από Τράλλεων (∆ήμος Γαλατσίου) έως Ο.Α.Κ.Α.
2. Στον άξονα της περιβαλλοντικής αναβάθμισης:
– Αναδάσωση – ανάπλαση του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων, έργο και δράση διαδημοτικού χαρακτήρα.
– Διαχείριση των απορριμμάτων σε διαδημοτικό επίπεδο, με πλήρη ανακύκλωση στην πηγή και σχεδιασμό διαδημοτικής αξιοποίησης των προϊόντων της ανακύκλωσης.
Στον άξονα του πολιτισμού, της προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων αλλά και νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς:
– Την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου και του λόφου της δεξαμενής με την αποκατάσταση του μνημείου και την ανάπλαση των χώρων πρασίνου.
– Την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου στηλών της Αλσούπολης (Αδριάνειο Ι) και σύνδεσή του μέσω πεζογέφυρας με τον ορεινό όγκο των Τουρκοβουνίων (περιοχή Ομορφοκκλησιάς).
– Την αποκατάσταση, προστασία και διατήρηση προσφυγικών κατοικιών των οδών Π. Μελά και 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του νέου Ρ.Σ.Α.
– Την αποκατάσταση, προστασία και διατήρηση του συγκροτήματος των πέτρινων προσφυγικών κατοικιών της Νεάπολης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του νέου Ρ.Σ.Α. (Οικισμός Βασίλισσας).
Στο πλαίσιο της επανάχρησης του βιομηχανικού αποθέματος και του Πολιτισμού να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας στα ΒΙΟ.ΠΑ. προς εξυγίανση της Ελευθερούπολης και του Περισσού, που είναι εγκατεστημένα και θεσμοθετημένα.
Τα προς ίδρυση νέα εμπορικά κέντρα να μην υπερβαίνουν τα 5.000,00 τ.μ, προκειμένου να προστατευθεί η αγορά του Πολεοδομικού κέντρου αλλά και των τοπικών κέντρων επιπέδου γειτονιάς.
Την χωροθέτηση αθλητικού κέντρου στο Δημοτικό στάδιο Νέας Ιωνίας