Τι χειμώνας έρχεται;
Η έξαρση της πανδημίας θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι υποχωρεί. Τώρα γνωρίζουμε, έχουμε εμβόλια, τεστ, μελέτες. Συνηθίσαμε τις μάσκες, όσο αυτό είναι εφικτό, δυσκολευόμαστε με τις αποστάσεις, αλλά γνωρίζουμε, δίνουμε και καμία χειραψία, αλλά σε ετοιμότητα έχουμε το αντισηπτικό για να απλωθεί στα χέρια μας. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως και να ελπίζουμε. Κι εκεί που ελπίζουμε ο Παγκόσμιος χάρτης έχει να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση, οικονομικής φύσεως αυτή τη φορά. Όλος ο πλανήτης αντιμέτωπος με τον πληθωρισμό, με την άνοδο των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και όλα τα είδη και οι υπηρεσίες που συμπαρασύρονται μαζί τους.
Η ανησυχία είναι λογικά διάχυτη για το πώς θα είναι ο χειμώνας που θα περάσουμε. Χωρίς καραντίνα και με άδειο πορτοφόλι, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες, όπως θέρμανση και διατροφή ή ένα χειμώνα που η κανονικότητα θα ανακτηθεί; Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη. Στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 σημαντικά προς τα πάνω, από το 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σε 6,1%. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία έχει ήδη καλύψει σημαντικό μέρος του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, παρότι κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας. Κι ενώ όλος ο κόσμος ανησυχεί για ύφεση, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται κατά 0,8% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στο ΜΠΔΣ 2022-2025. Η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,8% τον Ιούλιο του 2020, σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021 είναι από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης και ευχόμαστε να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, παρά τις εμφανείς πλέον πιέσεις της οικονομίας από τις ανατιμήσεις. Στην συγκράτηση της ανεργίας προστίθεται ο προγραμματισμός προσλήψεων του Δημόσιου Τομέα για το έτος 2022 που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, εμπίπτοντας στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση). Συνολικά προτείνεται για το έτος 2022 η έγκριση 15.836 προσλήψεων τακτικού προσωπικού για την κάλυψη θέσεων σε στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων τόσο της Κεντρικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι τα παραπάνω αποτελέσματα οφείλονται κατά ένα μεγάλο βαθμό στην οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 42 δις. ευρώ σε ταμειακή βάση την περίοδο 2020-2022 και ταυτόχρονα τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα.
Η περίοδος που έρχεται είναι σίγουρα δύσκολη. Για την χώρα μας υπάρχουν σημάδια ενθαρρυντικά και σε αυτά προστίθενται τα διαθέσιμα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελούν αιχμή του δόρατος εφόσον πετύχουμε να απορροφηθούν, ώστε οι επενδύσεις που προσδοκούμε να πραγματοποιηθούν.
*Αντιπρόεδρος Ε.Ο. & Κ. – Ζάππειο Μέγαρο
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών