Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής για τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους
Βρέθηκε τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του χρωστούμενου γάλακτος στους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όμως δεν έγινε το ίδιο και για τα είδη ατομικής προστασίας τους.
Πιο συγκεκριμένα, η απερχόμενη δημοτική αρχή αποφάσισε να κάνει χρήση της νέας νομοθετικής ρύθμισης, που δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο να καταβάλει σε χρήμα τα εν λόγω εφόδια, που χρωστά στους υπαλλήλους της εδώ και τρία χρόνια.
Όμως ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να εφαρμόσει την διάταξη και να πληρώσει μόνο το χρωστούμενο γάλα, αφού απαράκλητος όρος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να έχει κηρυχθεί άγονος σχετικός διαγωνισμός. Έτσι, ενώ για το γάλα οι προϋποθέσεις υπάρχουν, για τα ήδη ατομικής προστασίας ουδέποτε έγινε διαγωνισμός τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν πλέον να πάρουν αυτά που δικαιούνται ούτε σε χρήμα.
Το θέμα είχε προκαλέσει αναταράξεις και στις προεκλογικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης (όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας), όταν σύλλογος εργαζομένων και αντιπολίτευση είχαν καταγγείλει τη δημοτική αρχή πως δεν είχε παράσχει τα εν λόγω εφόδια στο προσωπικό, που το δικαιούται, από το 2012 και εξής. Η διοίκηση του Δήμου είχε απαντήσει τότε ότι, ενώ είχε προβεί στους απαραίτητους διαγωνισμούς για να προμηθευτεί γάλα και ρουχισμό, αυτοί είχαν κηρυχτεί άγονοι, εξ ου και η αδυναμία καταβολής των εφοδίων.
Λύση φάνηκε στον ορίζοντα όταν στις νομοθετικές ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου πέρασε και η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να αποπληρώνουν σε χρήμα το γάλα και τα ρούχα που δεν είχαν αποδώσει στους υπαλλήλους τους, ακριβώς ελέω άγονων διαγωνισμών ή αδυναμίας ανταπόκρισης του εκάστοτε προμηθευτή. Και ενώ στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου η νέα ρύθμιση φάνταζε σαν μάννα εξ ουρανού, αυτή βρίσκει τελικά πεδίο εφαρμογής μόνο για το γάλα.
Αυτό τουλάχιστον, έγινε γνωστό στην πρόσφατη, έκτακτη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου το σώμα κλήθηκε να πάρει την σχετική απόφαση.
Όπως αποφασίστηκε, το γάλα θα δοθεί κανονικά σε χρήματα και μάλιστα, όπως είπε ο απερχόμενος Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, θα γίνουν προσπάθειες ώστε το ποσό να καταβληθεί άμεσα και στο ακέραιο και όχι σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, δυνατότητα που δίνει ο νόμος.
Από την άλλη, μπερδεμένη είναι η κατάσταση για τα ρούχα: το 2012 ο Δήμος δεν έκανε καθόλου διαγωνισμό, άρα τα χρήματα για αυτό το έτος πρέπει να τα ξεχάσουν οι εργαζόμενοι. Για δε το 2013, ενώ ξεκίνησε ο διαγωνισμός και φάνηκε να βρίσκεται ανάδοχος, εκείνος στην πορεία απεδείχθη ανεπαρκής με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει τελικά η προμήθεια. Αυτό όμως που εμποδίζει την υπόθεση να προχωρήσει είναι ότι για τον εν λόγω διαγωνισμό του 2013 αναζητείται το σχετικό πρακτικό και μέχρι να βρεθεί η δημοπρασία είναι σαν να μην έγινε, άρα δεν μπορεί να κηρυχτεί άγονη, άρα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρωθούν την προμήθεια σε χρήμα.
Όπως ήταν φυσικό αυτή η προχειρότητα εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου, που στοιχίζει στην τσέπη των υπαλλήλων, προκάλεσε την αντίδραση του συλλόγου εργαζομένων και την ένταση ανάμεσα στο σύλλογο και τη δημοτική αρχή. Κριτική άσκησε και η αντιπολίτευση, ενώ ο νέος Δήμαρχος της πόλης κ. Νίκος Μπάμπαλος δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την απερχόμενη διοίκηση για να εξεταστεί εάν μπορεί να βρεθεί μια λύση έστω και αργά.