Το θύμα: Γυναίκα
Μέσα στους τελευταίους επτά μήνες είχαμε έξι αποτρόπαιες γυναικοκτονίες. Τρομακτικό και εξίσου θλιβερό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια δολοφονήθηκαν ενενήντα οκτώ γυναίκες από άνδρες, εκ των οποίων οι σαράντα εννέα από άνδρες στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία και τη στελέχωση υπηρεσίας αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, που εκ των πραγμάτων ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ωστόσο, για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι αρκετό ούτε αυτό. Θα πρέπει να εξεταστεί το φαινόμενο από κοινωνική και ψυχολογική άποψη, ώστε να αποτρέπονται τέτοιες ενέργειες. Όλοι μας οφείλουμε να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας προκειμένου να καταγγέλλουμε και να προλαμβάνουμε τέτοια φαινόμενα. Με άλλα λόγια η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη.
Στο σημείο αυτό είναι λογικό πολλοί να αναρωτηθούν αν λαμβάνονται υπόψη ή αγνοούνται τέτοιου τύπου καταγγελίες, έχοντας στο μυαλό μας το πρόσφατο περιστατικό στη Δάφνη, όπου δύο αστυνομικοί αγνόησαν τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, που είχαν γίνει από ένοικο της πολυκατοικίας της 31χρονης, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της. Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο τρόπος αντίδρασης των δύο ένστολων στο σήμα υψηλής προτεραιότητας που έλαβαν από την Υπηρεσία τους, θα ελεγχθεί από Εισαγγελικό λειτουργό προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες, για τις πράξεις και παραλείψεις τους. Σύμφωνα με ανάρτηση της γειτόνισσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 11 Ιουλίου, η ίδια είχε καλέσει την αστυνομία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με την αστυνομία να καταφθάνει μεν, αλλά να μην κάνει κάτι για το περιστατικό. Λίγες μέρες αργότερα είχαμε την τραγική κατάληξη της 31χρονης, να δολοφονείται από τα χέρια του συζύγου της. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών. Παρότι αυτές ακολουθήθηκαν από ένοικο της πολυκατοικίας, αγνοήθηκαν από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα το έγκλημα να μην αποτραπεί.
Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν.3500/2006, ενώ υπογραμμίζει ότι «διερευνά κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ενημερώνοντας τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης». Μετά το σχετικό περιστατικό οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας δέχθηκαν συνολικά 30 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια, το τελευταίο 24ωρο. Οι αστυνομικοί των αρμόδιων Υπηρεσιών συνέλαβαν 14 άτομα για ενδοοικογενειακή βία σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας.
Ελπίζουμε ότι μετά το περιστατικό της Δάφνης τόσο οι πολίτες, αλλά και οι αστυνομικοί να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στο να αντιδράσουν άμεσα και η 31 ετών γυναίκα, θύμα άγριας δολοφονίας από τον σύζυγό της να είναι η τελευταία και να σημαίνει την αρχή επαγρύπνησης, ώστε καμία άλλη γυναίκα που θα μπορούσε να σωθεί να μην προσμετράται στα θύματα.
*Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών