Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία 5 χρόνια, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η προώθηση μέτρων με στόχο τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αποτέλεσαν ουσιαστική παράμετρο όλων των πολιτικών της.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπέγραψε τη Σύμβαση για την κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), συνολικής δαπάνης 456.469 ευρώ (με ΦΠΑ), προκειμένου, με βάση τις κλιματικές συνθήκες και την τρωτότητα της Περιφέρειας να καθοριστούν επακριβώς οι τομείς πολιτικής και οι γεωγραφικές ενότητες προτεραιότητας για λήψη μέτρων με ταυτόχρονη εξειδίκευση των μέτρων αυτών, καθώς επίσης τα οικονομικά μέσα για την υλοποίηση των μέτρων, τους φορείς υλοποίησης, τους εμπλεκόμενους φορείς, κ.λπ.
Η Ρένα Δούρου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κάποιο πολιτικό εφεύρημα. Είναι το “πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε”, σύμφωνα με τον γγ του ΟΗΕ, Γκουτιέρες – ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που ήρθε για να μείνει. Για τον λόγο αυτό και απαιτεί τη συντονισμένη αντιμετώπισή του σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό επίπεδο. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν ανακαλύπτει σήμερα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της ευθύνης της Περιφέρειας, ξεκινήσαμε, στηρίξαμε και οικοδομήσαμε, κάνοντας χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, περιβαλλοντικές πολιτικές είτε πρόκειται για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής είτε για το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που υπογράψαμε σήμερα. Από τις πρωτοβουλίες για έργα υποδομής για την προστασία του περιβάλλοντος ως σειρά συνεργειών με κορυφαίους φορείς της επιστημονικής κοινότητας, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής αφήνει πίσω της ένα κρίσιμης σημασίας οικολογικό κεφάλαιο, έχοντας ανοίξει νέους δρόμους και κάνοντας πράξη τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος».
Το ΠεΣΠΚΑ Αττικής θα αποτελέσει το κατεξοχήν εργαλείο που θα προσδιορίζει και θα ιεραρχεί τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία και παράλληλα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο άντλησης πληροφοριών για την εφαρμογή πολιτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων (ξηρασία, λειψυδρία), την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, την αντιπυρική προστασία, τη θωράκιση των υφιστάμενων υποδομών και το σχεδιασμό μελλοντικών, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος κ.ά.
Η διάρκεια εκπόνησης του ΠεΣΠΚΑ από τον ανάδοχο ορίζεται σε 18 μήνες.