Η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου αναφέρεται στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Με κείμενο της η κα Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Διευθύντρια της Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), στέκεται στα τρία πιο δυνατά σημεία της φετινής ΔΕΒΘ, τα οποία είναι τα εξής:
Τρία δυνατά σημεία στην 8η ΔΕΒΘ
1) Η 8η ΔΕΒΘ είναι ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός
Έρχονται στην 8η Έκθεση 190 συγγραφείς, έλληνες και ξένοι για να πάρουν μέρος σε μια πολύ μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων γιατί θεωρούμε τόσο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου όσο και οι εκδότες που μαζί οργανώσαμε το πολιτιστικό πρόγραμμα, ότι το βιβλίο πρέπει να είναι –και είναι!- υπόθεση όλων μας.
Στο γενικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν για την ακρίβεια, 110 έλληνες συγγραφείς, ανάμεσά τους οι Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Δαββέτας, Κώστας Ακρίβος, Γιάννης Ξανθούλης, Χρήστος Χωμενίδης, Δημήτρης Μπουραντάς, Λένα Μαντά, Αμάντα Μιχαλοπούλου, και…, αλλά και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος, ενώ από το εξωτερικό 18 συγγραφείς θα έρθουν (για το Φεστιβάλ της Μέσης Ανατολής Ταρίκ Αλί, Ντέιβιντ Γκρόσμαν, Γκάμαλ Γκιτάνι, όπως και από άλλες χώρες σαν τον Ρίτσαρντ Στόνμαν από την Αγγλία, που θα παρουσιάσει το βιβλίο του Αλέξανδρος ο Μέγας, ή και ο ο Βλάντισλαβ Μπάγιατς από τη Σερβία). [Έχετε το πλήρες πρόγραμμα στα χέρια σας]. Ακόμη, στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά θα λάβουν μέρος 60 συγγραφείς και εικονογράφοι ανάμεσά τους ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Αγγελική Βαρελά, η Λότη Πέτροβιτς, ο Φίλιππος Μανδηλαράς, Σόφη Ζαραμπούκα και, και …ο Ευγένιος Τριβιζάς.
Όπως βλέπετε η Έκθεση δεν είναι μόνον ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός, αλλά και το φιλολογικό ραντεβού number one της χρονιάς! Και είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα το γεγονός ότι το βιβλίο παραμένει μια σταθερή αξία σε μια χρονιά κρίσης.
Φέτος τιμώμενες χώρες είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ
2) Η 8η ΔΕΒΘ ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο στη Μεσόγειο, μια περιοχή όπου σήμερα οι ιδέες εξεγείρονται.
Μαζί με πολύ σημαντικά ονόματα συγγραφέων θα κάνουμε ταυτόχρονα το ταξίδι της Μέσης Ανατολής, που είχαμε προγραμματίσει από καιρό αλλά λόγω των γεγονότων θα κάνουμε επίσης ένα ταξίδι στην καρδιά της σημερινής καυτής επικαιρότητας.
Για να σας ανοίξω την όρεξη, θα σας πω μόνον ότι το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την ομιλία του Αλγερινού Μαλέκ Σεμπέλ, μια από τις σημαντικότερες φωνές της Αλγερίας ,για το Χίλιες και μια νύχτες· ένα αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, χωρίς αμφιβολία ένα κόσμημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έγινε το αντικείμενο ενός ερωτικού λεξικού στη Γαλλία που μόλις τελείωσε ο Μαλέκ Σεμπέλ: ένα ερωτικό λεξικό στο πρότυπο του ερωτικού λεξικού που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, από τον Ζακ Λακαριέρ για την Ελλάδα.
Θα συνεχίσουμε το φιλολογικό ταξίδι της Μέσης Ανατολής κάνοντας στάσεις στις εξεγέρσεις που γίνονται αυτόν τον καιρό στην περιοχή, με τον Ταρίκ Αλί, που θα μιλήσει για το έργο του αλλά και για την αμερικανική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή, με τη Σοφί Μπεσίς από την Τυνησία που θα μιλήσει για το θέμα «Η Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον Αραβικό κόσμο» η οποία θα λάβει επίσης μέρος σε ένα στρογγυλό τραπέζι «Γυναίκες της Μέσης Ανατολής και ελευθερία» (είναι η πιο γνωστή ιστορικός για το θέμα της γυναίκας στον αραβικό κόσμο).
Θα συνεχίσουμε με τον Ισραηλινό Νταβίντ Γκρόσμαν, με τους Αιγύπτιους Γκαμάλ Γκιτάνι, πολύ σημαντικό συγγραφέα και Μπάχα Ταχέρ, που πήρε το 2008 το Αραβικό Booker, με τον Αλγερινό Μπουαλέμ Σανσάλ, άλλος εξαιρετικός συγγραφέας, και τόσους άλλους που έχετε στο πρόγραμμα.
Βεβαίως δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτό το Φεστιβάλ χωρίς να οργανώσουμε ένα αφιέρωμα στον Ναγκίμπ Μαχφούζ, που μας άφησε το 2006, ο μόνος συγγραφέας του αραβικού κόσμου που έχει πάρει το βραβείο Νόμπελ, ένας συγγραφέας που έχει μεταφραστεί πολύ στα ελληνικά, σχεδόν 20 βιβλία του, κυρίως από την Πέρσα Κουμούτση, που μας βοήθησε πολύ στην προετοιμασία του Φεστιβάλ, ένα Φεστιβάλ ομολογώ που λόγω των συνθηκών δεν ήταν καθόλου εύκολο να οργανωθεί- πιστέψτε με.
Βιβλίο και εκπαίδευση. τι πρέπει να αλλάξει;
Η 8η ΔΕΒΘ είναι μια Έκθεση που ανοίγει ένα μεγάλο θέμα συζήτησης που μας αφορά όλους
Είναι ένα φλέγον ζήτημα για το μέλλον του βιβλίου και της ανάγνωσης. Όταν αποφασίσαμε, με τον κ. Θεοδωρόπουλο, να οργανώσουμε αυτό το διεθνές συνέδριο, γνωρίζαμε την ανάγκη να το οργανώσουμε, δεν ξέραμε ότι θα ήταν το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα.
Θα είναι ένα διεθνές συνέδριο που θα διαρκέσει τρεις μέρες, (από Παρασκευή απόγευμα έως Κυριακή μεσημέρι) και απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, σημαντικοί κρίκοι της φιλαναγνωσίας, σημαντικοί κρίκοι για την πολιτική βιβλίου που θέλει να ασκήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Σε μια πρώτη ενότητα, θα εξετάσουμε τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη (τι γίνεται στη Φινλανδία, γιατί στην Ευρώπη είναι η πρώτη της τάξης για το εκπαιδευτικό σύστημα, τι κάνει από την πλευρά της η Γαλλία και πιο γενικά, ποια είναι τα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη). Σε μια δεύτερη ενότητα, θα δούμε τι γίνεται σε μας (ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα, ποιες είναι οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες- και θα συζητήσουμε τι θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει). Στην τρίτη ενότητα θα μιλήσουμε για «το Βιβλίο, την Εκπαίδευση και την Ψηφιοποίηση», θα εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά, ειδικά τον κίνδυνο για τους εφήβους. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους είναι και ο Μάνος Σφακιανάκης, Επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για να μας μιλήσει για αυτό το θέμα.
Θα κλείσουμε το διεθνές συνέδριο –και χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄ αυτό- με ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα που θα μας έρθει από τον Αιθίοπα. Καλέσαμε τον κύριο Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο βιβλίο και στη μάχη κατά του αναλφαβητισμού. Εξαιρετική προσωπικότητα. Το 2008 το CNN τον έχρησε ως μία από τις 10 σημαντικότερες προσωπικότητες της χρονιάς. Η Αιθιοπία είναι μια πολύ φτωχή χώρα, φανταστείτε ότι ξεκίνησε τον αγώνα του πηγαίνοντας μια κινητή βιβλιοθήκη από χωριό σε χωριό με ένα γαϊδουράκι, μόνον από αγάπη για το βιβλίο, πίστευε και πιστεύει στην αξία του βιβλίου, απόδειξη ότι οι μάχες δεν κερδίζονται μόνον με χρήματα.
Παράλληλα με το συνέδριο, θα γίνουν πολλές άλλες δραστηριότητες στο περίπτερο της θεματικής, αφιερωμένη φέτος στο «Βιβλίο και Εκπαίδευση»:
θα παρουσιάσουμε μια έκθεση βιβλίων που έχουν σχέση με το θέμα καθώς επίσης 2 εξαιρετικές εκθέσεις
-τη συλλογή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών και του Ίδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη με τα αναγνωστικά του 19ου και 20ού αιώνα
– και μια έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη με φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη που εστιάζουν τον φακό σε σχολεία της Ελλάδας σε παλαιότερες δεκαετίες.
Παράλληλα επίσης θα γίνουν πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπα σεμινάρια όπως το εργαστήρι ορθογραφίας από το Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, στο περίπτερο της Θεματικής Έκθεσης, οι εκδότες περιμένουν το κοινό με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με περισσότερες από 25 εκδηλώσεις [έχετε το αναλυτικό πρόγραμμα].
… και 5 άλλες σημαντικές θεματικές εκθέσεις
Αν σας τόνισα τα 3 πιο δυνατά σημεία της ΄Εκθεσης, θέλω όμως να υπογραμμίσω άλλες 5 σημαντικές θεματικές που θα φιλοξενήσει η Έκθεση
-«Περίπτερο Οδυσσέας Ελύτης»
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη η ποίηση του Ελύτη θα βρίσκεται στην καρδιά της Έκθεσης με ένα ειδικό περίπτερο (με μεγάλη έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του και έκθεση βιβλίων).
-Η Γωνιά των Περιοδικών Λόγου και Στοχασμού
Όπως κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ θα διοργανώσει τη Γωνιά των περιοδικών λόγου και στοχασμού γιατί πιστεύουμε στον ρόλο των περιοδικών ως φυτώριο νέων ταλέντων. Εκεί, θα εκθέσουμε τα τρέχοντα τεύχη της χρονιάς αλλά και παλαιότερα, καθώς επίσης θα οργανώσουμε μια συζήτηση για τα περιοδικά και το νέο ψηφιακό περιβάλλον.
-Φόκους στις Νέες Τεχνολογίες
Αντικείμενο όλων των προστριβών και όλων των φαντασιώσεων το Ψηφιακό Βιβλίο θα έχει τη θέση που του ανήκει στην Έκθεση. Πέρα από τις δύο συζητήσεις που έχουμε ήδη αναφέρει στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Βιβλίο και Εκπαίδευση» και στο πλαίσιο της Γωνιάς των Περιοδικών, εκεί θα παρουσιάσουμε τις τελευταίες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, που έχουν ήδη αρχίσει από πέρυσι να γίνονται δημοφιλείς. Εκεί θα δώσουμε στους επισκέπτες της Έκθεσης τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις συσκευές αυτές (όπως το τελευταίο iPad που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τέλος Μαρτίου) να τις πάρουν στα χέρια τους, να ρωτήσουν για τις προδιαγραφές, τις τεχνολογικές δυνατότητες και για την ποιότητα ανάγνωσης που προσφέρουν, να ενημερωθούν για τιμές και δυνατότητες παραγγελίας.
– Η παραδοσιακή Παιδική Γωνιά
Βεβαίως θα έχουμε την παραδοσιακή Παιδική Γωνιά με ένα ωραίο πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων και δρώμενων, στο οποίο συμμετέχουν 60 συγγραφείς και εικονογράφοι. Π.χ. θα συζητηθεί το πολύ ανησυχητικό θέμα της βίας στο σχολείο που δυστυχώς εξαπλώνεται μέρα τη μέρα, -θα έχουμε μια εξαιρετική έκθεση εικονογράφησης «Μίλα μη φοβάσαι» οργανωμένη από το Φινλανδικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοικοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). Θα οργανώσουμε διαγωνισμούς, θα παρουσιάσουμε τον www.mikrosanagnostis.gr κλπ
-Η νεαρή Γωνιά των Εφήβων
Θα συνεχίσουμε για δεύτερη χρονιά τη Γωνιά των Εφήβων με χορηγό το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως εργαστήρι Γκράφιτι από το The Box Gallery, Tο Εργαστήρι HIP HOP με τους Zoltan Tribe, ο Χαρά Ζήκα θα μιλήσει για τον Έρωτα είναι Χημεία. Έχει κληθεί ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Σερβετάς από το Ράδιο Αρβύλα, ενώ η Έλενα Χουζούρη και ο Νίκος Δαββέτας θα συζητήσουν με τους εφήβους γιατί να γράφουμε, γιατί να διαβάσουμε.. και πολλοί άλλοι για να συνομιλήσουν με τους έφηβους. (Έχετε το αναλυτικό πρόγραμμα)
— «Περίπατος Πολιτισμού» με τον δήμο Θεσσαλονίκης
Έχετε ακούσει για πολιτιστικό περίπατο στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Έκθεσης, όχι; Έχετε δίκιο είναι η φετινή έκπληξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος έχει οργανώσει μια πολιτιστική διαδρομή που ενώνει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης, (το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και καταλήγει στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας το κοινό σε λογοτεχνικές και εικαστικές περιηγήσεις, κατά τη διάρκεια του τετραημέρου. Και άλλες εκπλήξεις που έχετε στο πρόγραμμα.
Το βράδυ των εγκαινίων (Πέμπτη 5 Μαΐου) στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου θα μας περιμένει ένα ανοιχτό street party με Έλληνες συγγραφείς στο ρόλο του dj.
Ραντεβού λοιπόν στις 5 Μαΐου στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.