Πως αντιμετώπισε το ζήτημα της λειτουργίας θερινών προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Στη Βουλή μεταφέρθηκε το ζήτημα της λειτουργίας θερινών προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σε δήμους της περιοχής μας μέσω ιδιωτικών εταιρειών.
Όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατα ρεπορτάζ, έχουν υπάρξει αντιδράσεις από φορείς και δημοτικές παρατάξεις για τη ανάθεση των προγραμμάτων αυτών, που αφορούν μαθητές του Δημοτικού, σε ιδιώτες. Μάλιστα έχουν υπάρξει έντονες αντιπαραθέσεις για το θέμα αυτό στα Δημοτικά Συμβούλια της Νέας Ιωνίας, της Μεταμόρφωσης και της Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Το θέμα λοιπόν έφτασε στο ελληνικό κοινοβούλιο όπου οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιάννης Πρωτούλης και Γιάννης Γκιόκας κατέθεσαν αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών στην οποία παρατίθεται έγγραφη καταγγελία-αναφορά του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας “Γιώργος Σεφέρης”. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος καταγγέλλει την παραχώρηση κτιρίων δημοτικών σχολείων σε ιδιωτική εταιρεία για το πρόγραμμα σε κάποιους δήμους της περιοχής αλλά και την επιβάρυνση των γονέων για τη λειτουργία του (σ.σ. είχαμε παραθέσει την ανακοίνωση σε προηγούμενο φύλλο).
Ακολούθως το Υπουργείο Εσωτερικών, δια μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, έχει ζητήσει να υπάρξει ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους δήμους προκειμένου να απαντήσει ο Υπουργός στην αναφορά των Βουλευτών του ΚΚΕ.
Ο. Κατημερτζή: “Εδώ και 3 χρόνια λειτουργούσε με παράτυπο τρόπο πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης”
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας είναι ένας από τους Δήμους που υλοποιεί φέτος το πρόγραμμα μέσω ιδιωτικής εταιρείας. Απαντώντας επί του αιτήματος του Υπουργείου για ενημέρωση η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Όλγα Κατημερτζή, δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις και περνάει στην αντεπίθεση επισημαίνοντας τις ευθύνες του κράτους για την υποχρηματοδότηση των δήμων και τους περιορισμούς στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
Αναλυτικά στην απάντηση της κας Κατημερτζή αναφέρονται τα εξής: “- Συμφωνούμε με το έγγραφο του Συλλόγου Δασκάλων “Γ. Σεφέρης” ότι προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών καθώς και άλλα όπως ενισχυτική διδασκαλία, πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις κλπ δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο οικονομικής επιβάρυνσης των γονιών αλλά έπρεπε και πρέπει να είναι δικαίωμα τους και να προσφέρονται από την πολιτεία (κράτος ή Τ.Α.) δωρεάν σαν ανταπόδοση των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες και κυρίως χωρίς την παρέμβαση ιδιωτικών εταιρειών.
• Στο Δήμο Νέας Ιωνίας, του οποίου τη διοίκηση αναλάβαμε την 1 – 1 – 2011 ως νέα δημοτική αρχή, εδώ και 3 χρόνια λειτουργούσε με παράτυπο τρόπο πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης από τους συλλόγους γονέων (με τη βοήθεια του Δήμου). Σ’ αυτό το πρόγραμμα απασχολούνταν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και ανασφάλιστα παιδιά Οι σύλλογοι γονέων που διοργάνωναν το πρόγραμμα δήλωσαν στο Δήμο ότι δεν μπορούν να το αναλάβουν για ακόμα μια χρονιά. Επιπλέον, εμείς ως δημοτική αρχή δεν ήταν δυνατόν να αναλάβουμε τέτοια ευθύνη με παράτυπα προγράμματα.
• Διαπιστώσαμε πως ο χρόνος που είχαμε ως νέα Δημοτική Αρχή μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στις 31 – 3 – 2011, λόγω Καλλικράτη και τη σύσταση των νέων σχολικών επιτροπών ήταν ελάχιστος και δεν επαρκούσε ώστε να ζητήσουμε και να έχουμε έγκριση από το Υπουργείο σας, για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου μετά και τις αποφάσεις σας για μείωση θέσεων, που σας είχαμε ζητήσει πολύ πριν για άλλες ανάγκες του Δήμου (προσωπικό παιδικών σταθμών, γυμναστές κλπ) λόγω μνημονίου.
• Στο δίλημμα λοιπόν να μην λειτουργήσει καθόλου το πρόγραμμα, αλλά και μετά τις πιέσεις εκατοντάδων εργαζόμενων γονέων, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση, με ανάθεση μετά από ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία την εκτέλεση του έργου της καλοκαιρινής απασχόλησης για το καλοκαίρι του 2011 μόνο.
• Αυτό γίνεται για πρώτη και τελευταία φορά λόγω χρόνου. Ήδη προχωρήσαμε σε τροποποίηση της συστατικής πράξης της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης, προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό με σύμβασης ορισμένου χρόνου (2μηνης διάρκειας) το οποίο όταν σας το ζητήσουμε παρακαλούμε να μας το εγκρίνετε χωρίς περικοπές.
• Τέλος για την επιβάρυνση των γονέων. Σας τονίσαμε πως θέση μας είναι ότι όλες αυτές οι δράσεις πρέπει να είναι δωρεάν. Όπως όμως ξέρετε εσείς καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, τα οικονομικά των δήμων, μετά τις περικοπές λόγω μνημονίου, είναι σε άθλια κατάσταση παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν είναι από τους υπερχρεωμένους δήμους. Ακόμα περιμένουμε απάντηση στο υπ. Αριθμόν 116715/19-5-2011 έγγραφο μας, όπου σας αναλύουμε το κόστος των επιπλέον αρμοδιοτήτων λόγω Καλλικράτη όπως καθαρίστριες, ενοίκια, μεταφορές, σχολικοί φύλακες, το οποίο ανέρχεται για το δήμο μας στο ύψος του 1.636.864,00 ευρώ περίπου και για το οποίο δεν έχει έρθει ούτε ευρώ από 1-1-2011. Αλλά και η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών ήταν μειωμένη κατά 50% το 2010 σε σχέση με το 2009 και κανείς δεν ξέρει τι ποσό θα πάρουμε το 2011. Για επισκευή και συντήρηση (ΣΑΤΑ σχολείων) το κονδύλι το 2009 ήταν 240.000 ευρώ και το 2010 70.000 ευρώ και κανείς από το Υπουργείο σας δεν ξέρει πόσο θα είναι το 2011. Κανονικά τώρα θα έπρεπε να ξεκινούν τα έργα συντήρησης και ακόμα δεν ξέρουμε το ύψος των χρημάτων. Έτσι λοιπόν, συμφωνώντας στην ουσία με την αναφορά των Βουλευτών του ΚΚΕ, ζητάμε από εσάς να καλύψετε τις απαιτούμενες δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τη σχολική χρονιά 2011-2012 και να απαντάτε στα έγγραφα μας ώστε να γνωρίζουμε και εμείς την κατάσταση”.
Ψήφισε την τροποποίηση το Δημοτικό Συμβούλιο
Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας ψήφισε σε πρόσφατη συνεδρίαση την τροποποίηση της συστατικής απόφασης του Νομικού Προσώπου “Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης” ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στους σκοπούς και η υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία. Όπως σημείωσε η κα Κατημερτζή στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αυτήν την αλλαγή θα είναι σε θέση ο Δήμος να ζητήσει το αντίστοιχο προσωπικό από το Υπουργείο από 1 – 1 – 2012, ώστε να λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς ιδιώτες το επόμενο καλοκαίρι.