Φοιτητής που ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Harvard και έχει αποκτήσει διδακτορικό στον μεταβολισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου από το University of Oxford, κατανάλωνε ένα αυγό κάθε ώρα της ημέρας (εκτός από τις ώρες του βραδινού ύπνου) για έναν ολόκληρο μήνα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε βίντεο που δημοσίευσε στα social media ο Nick Norwitz, κατανάλωνε 24 αυγά καθημερινά για 30 ημέρες, δοκιμάζοντας όλες τις δυνατές παρασκευές (τηγανητά, βραστά, ομελέτα κ.ά.). Συνολικά, κατανάλωσε 720 αυγά, τα οποία περιείχαν 133.200mg χοληστερόλης (κάθε αυγό έχει 186mg).
Γιατί το έκανε αυτό;
«Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι είμαι λίγο τρελός, αλλά πάντα με έναν σκοπό. Κατά 10% το έκανα γιατί μου αρέσουν τα αυγά, κατά 20% για όλα τα λογοπαίγνια που αφορούν τα αυγά και τον κρόκο που θα ακούσετε στο βίντεο, αλλά ο κύριος λόγος ήταν για να προκαλέσω διανοητικά τα ακραία μηνύματα που προκύπτουν για τη διατροφή στα social media.
Είχα προβλέψει πως δεν θα αυξηθεί η ‘κακή’ χοληστερόλη (η LDL μπορεί να συσσωρευτεί ως πλάκα στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών) στο τέλος του μήνα».
Επιβεβαιώθηκε;
«Τα επίπεδα έπεσαν την πρώτη εβδομάδα κατά 2%. Μετά άρχισα να τρώω και 60 γραμμάρια υδατανθράκων κάθε ημέρα και έως το τέλος του πειράματος η χοληστερόλη μειώθηκε συνολικά κατά 20%».
Όσον αφορά την κατανάλωση υδατανθράκων, επικεντρώθηκε σε φρούτα όπως οι μπανάνες, τα βατόμουρα και τα κατεψυγμένα κεράσια, τα οποία απολάμβανε βουτώντας τα σε βούτυρο από macadamia.
Στο τέλος της διαδικασίας, επιβεβαίωσε τα ευρήματα μιας μελέτης που έδειξε ότι η χοληστερόλη των αυγών δεν επηρεάζει την χοληστερόλη του οργανισμού μας.
Για ποιο λόγο;
«Η χοληστερόλη αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς στα εντερικά κύτταρα, γεγονός που προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται χολεσίνη.
Αυτή η ορμόνη κυκλοφορεί στο αίμα και φτάνει στο ήπαρ, όπου συνδέεται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται GPR146, στέλνοντας σήμα στο ήπαρ να μειώσει την παραγωγή LDL. Έτσι, συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο σώμα».
Ανάμεσα σε άλλα, η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Στο βίντεο εξηγείται λεπτομερώς ο μηχανισμός που το διέπει. Η βασική ιδέα είναι η εξής:
«Σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων LDL, καθώς το σώμα τους αρχίζει να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες.
Αντίθετα, όταν κάποιος καταναλώνει περισσότερους υδατάνθρακες, τα επίπεδα LDL μειώνονται, καθώς το άτομο αντλεί περισσότερη ενέργεια από τους υδατάνθρακες».
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, που καταναλώνουν 6-12 αυγά την εβδομάδα δεν παρουσιάζουν αρνητικές επιπτώσεις στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή στους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. Αντιθέτως, παρατηρείται αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστής ως ‘καλή’ χοληστερόλη.