Χάρης Σαπουντζάκης 1938-2024: Μία ζωή γεμάτη τιμές
Ο Χάρης Σαπουντζάκης γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία από γονείς Μικρασιάτες. Ο πατέρας του Δαμιανός ήταν δάσκαλος από τη Σπάρτη της Πισιδίας, ενώ η μητέρα του Κυριακή, είχε γεννηθεί στην Αττάλεια.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ιδιωτική Σχολή του Αντώνη Σαπουντζάκη (βρίσκονταν στη οδό Π. Μελά) και το 8/τάξιο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας (πρώην Αναξαγόρειο), σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, από όπου αποφοίτησε με «Άριστα». Λίγο μετά το διορισμό του στο Δημόσιο, ως δασκάλου και μετά από εξετάσεις παρακολούθησε για 2 χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές αποφοιτήσας πάλι με «Άριστα». Στη συνέχεια επέτυχε σε διαγωνισμό και διορίσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στις Αχαρνές. Εκεί εφάρμοσε πρωτοποριακά συστήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από Ελληνοπόντιους μαθητές και τσιγγάνους, ενώ είχε την ευθύνη σε πανελλήνιο επίπεδο για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.
Από το 1985 έως το 2019 εκλέγονταν συνεχώς Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας. 35 χρόνια Πρόεδρος στην Ένωση Σπάρτης. Έχει εκλεγεί και διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.
Υπήρξε ως εκπρόσωπος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας μέλος της πρώτης διοίκησης της Ο.Π.Σ.Ε και ένας εκ των εισηγητών του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, το 1985, που οδήγησε τελικά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.
Έχει γράψει βιβλία παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου. Παράλληλα έχει συγγράψει ή έχει εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό γενικότερα της Μικρασίας και ειδικότερα της Πισιδίας και της Σπάρτης, αλλά βέβαια και της Ν. Ιωνίας.
Ο Χάρης Σαπουντζάκης, έχει συγγράψει τα βιβλία:
– Η Ελληνική Παιδεία στη Σπάρτη της Πισιδίας (στα τελευταία 200 χρόνια)
– Ανθολόγιο Πισιδίας
– Η Νέα Ιωνία του χθες και του σήμερα
– Αλ. Δελμούζος – Μ. Φιλήντας
– Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο 1923-1944 (με τον Λουκά Χριστοδούλου)
– Η Νέα Ιωνία από την Κατοχή στη Μεταπολίτευση (με τον Λουκά Χριστοδούλου)
– Τα πρώτα σχολεία των προσφύγων στη Ν. Ιωνία (με τον Μάκη Λυκούδη).
ενώ έχει επιμεληθεί τα Λευκώματα:
– 1923 – 2023: 80 Χρόνια Ν. Ιωνία (Έκδοση Δήμος Ν. Ιωνίας)
– Οι Σπαρταλήδες στην παλαιά και νέα τους Πατρίδα (Έκδοση Ένωση Σπάρτης
Μικράς Ασίας).
Ο Γιάννης Χαραλάμπους, γράφει στο Περιοδικό «Λυχνάρι» του Ιωνικού Συνδέσμου το 2008, σε ένα αφιέρωμα για τον Χάρη Σαπουντζάκη:
…Όμως νομίζω ότι το αποκορύφωμα της δημιουργικής παρουσίας του Χάρη, είμαι απόλυτα βέβαιος πως είναι η Προεδρική του θητεία στο «Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού». Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ήταν ένα όνειρό μου που υλοποίησα αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα του Δημάρχου. Οφείλω όμως να πω αν δεν είχα στο ριψοκίνδυνο αυτό βήμα τη συνεργασία του Χάρη Σαπουντζάκη, ο οργανισμός αυτός δεν θα είχε την ανάπτυξη που είχε σήμερα. Ο Χάρης ήταν «κομμένος και ραμμένος» για το πόστο που του ανέθεσα. Με τεράστια εμπειρία και δράση στα Μικρασιατικά θέματα, με πλούσια κουλτούρα, με ήθος και σεμνότητα, είναι ο άνθρωπος που υλοποίησε, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, το όραμα μιας κιβωτού πολιτισμού και παράδοσης στην πόλη μας. Και θα είμαι απόλυτα υποχρεωμένος αλλά και η πόλη μας, γι’ αυτό το δημιούργημα με το τεράστιο μέλλον και προοπτικές. Μπορώ να πω ότι ο Χάρης είναι ο άνθρωπος για τα μεγάλα και οραματικά. Γι’ αυτό έχει κερδίσει τον σεβασμό μας, γι’ αυτό έχει χαράξει το δικό του βήμα στην ιστορία της πόλης….
Στην πολύχρονη πορεία του κατά καιρούς έχει τιμηθεί από συλλόγους και φορείς, ενώ το 1993 παρέλαβε, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιτελούμενο έργο στο σωματείο του.
Το 2002 υποδέχθηκε στη Ν. Ιωνία ως πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο απονεμήθηκαν τιμές, ενώ παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος και ο Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κυρός Κωνσταντίνος.
Μεταξύ των ετών 2003-2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Ν. Ιωνίας.
Από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις ξεχωρίζουμε, χρονολογικά:
Το 2011, επί δημαρχίας Ηρ. Γκότση ανακηρύσσεται επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και το 2023 επί προεδρίας Λουκά Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας
Το 2016 τιμήθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με το μετάλλιο Α΄ τάξεως για την «πολύτιμον προσφοράν του εις την διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παραδόσεως».
Το 2018 τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).
Το 2020 τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ με το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας του πολιούχου αυτής Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου.
Ήταν νυμφευμένος με την Χαρίκλεια Λυρή και έχει αποκτήσει 3 παιδιά: την Κυριακή, τον Δαμιανό και την Ιωάννα.
Αιωνία η μνήμη του!
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, στις 12 μ. από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου Ν. Φιλαδέλφειας.