“Όχι στην μετατροπή του 3ου Δημοτικού σε πειραματικό”
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24-05-2021 συζητήθηκε η απόφαση του Υπ. Παιδείας για την μετατροπή διάφορων σχολείων σε όλη την επικράτεια σε Πρότυπα ή Πειραματικά και συγκεκριμένα η μετατροπή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας σε Πειραματικό.
Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της, σε πλήρη σύμπνοια με το υπουργείο Παιδείας, στήριξε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες που:
1. Στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.
2. Στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π..
3. Συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και μαθήτρια.
4. Δίνουν νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας.
Αυτή η απόφαση του Υπουργείου δημιουργεί πολλά προβλήματα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Καταργεί στην ουσία την έννοια των σχολικών μονάδων της γειτονιάς ενώ παράλληλα καλλιεργεί την κουλτούρα του ανταγωνισμού μεταξύ γονιών και μαθητών για το ποιος θα πάει στο «καλό» σχολείο Θα οδηγήσει αναγκαστικά τους μαθητές που θα φοιτούσαν στο συγκεκριμένο σχολείο σε γειτονικά (αφού στο συγκεκριμένο σχολείο θα μπορούν να φοιτούν παιδία ανεξαρτήτως γεωγραφικών ορίων όπως ίσχυε μέχρι τώρα), χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη υποδομών και εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα στερεί την οργανική θέση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο συγκεκριμένο σχολείο, στην περίπτωση που αυτοί επιλέξουν να μείνουν σε αυτό, καταστρατηγώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα .
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πίσω από τις «ωραίες» αυτές λέξεις που διανθίζουν την απόφαση του Υπουργείου κρύβεται το δρεπάνι που υψώνεται ύπουλα πάνω από τη δημόσια δωρεάν παιδεία με ίσους και ίδιους όρους για όλα τα παιδιά. Για να δούμε, να συγκρίνουμε, να κρίνουμε και να καταλήξουμε τι μας υπόσχεται το υπουργείο της κυρά-Νίκης και της παρέας της και τι πραγματικά μας περιμένει.
1. «…καλλιέργεια και διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα…»
Όμως στην ουσία η αριστεία είναι μια έννοια κατηγοριοποίησης μαθητών και σχολικών μονάδων. Για τους μαθητές μπαίνουν ταξικοί φραγμοί (κόφτες) που τους αποκλείουν από τη συνέχιση των σπουδών τους και τους οδηγούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, στη μαθητεία , στη μαύρη εργασία. Για τις σχολικές μονάδες στις λαϊκές γειτονιές κατηγοριοποίηση σημαίνει ελλιπής χρηματοδότηση, εγκατάλειψη υποδομών, σχολεία των πολλών με λίγες απαιτήσεις που οδηγούν τους μαθητές στον εργασιακό καιάδα, αναλώσιμο υλικό για τα συμφέροντα των εργοδοτών και του κεφαλαίου.
Ας δούμε όμως και την πρακτική της αριστείας που τη ζούμε στο πετσί μας. Είναι η αριστεία του χρήματος και της οικονομικής δύναμης. Αρκεί να δούμε λίγο τους «άριστους» που μας κυβερνούν και τις πρακτικές τους. Πτυχία, μεταπτυχιακά, σεμινάρια, επιμορφώσεις. Όλα αγοράζονται, όλα πουλιούνται, όλα μοριοδοτούνται για τους επίδοξους κρατικοδίαιτους και όλα εξισώνονται με τα αντίστοιχα των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
2. «…ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.»
Νοιάζονται αληθινά για τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες αυτοί που εξαφάνισαν τα εικαστικά μαθήματα από τα δημόσια σχολεία. Φυσικά και ΟΧΙ. Αν πραγματικά ενδιαφερόντουσαν θα γέμιζαν τα σχολεία με εικαστικούς, μουσικούς, θεατρολόγους, θα φτιάχνανε θέατρα, γυμναστήρια και καλλιτεχνικά εργαστήρια κοκ μέσα στα σχολεία
3. «…στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα…»
Με τμήματα των 27 μαθητών; Με σχολεία που ακόμα και τώρα δεν έχουν εργαστήρια; Με τις κρατικές δαπάνες για την παιδεία να οδηγούν τα σχολεία στην επαιτεία των χορηγών; Τελικά μιλάνε για καινοτομία ή «κενοτομία»; Η μόνη καινοτομία που φαίνεται στον ορίζοντα είναι να αναγκάζονται τα σχολεία να «βγαίνουν στην πιάτσα» για να βρουν χρηματοδότες.
4. «…συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.».
Ντρέπονται να μιλήσουν για εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για απλήρωτες επιταγές της ΕΕ και του ΣΕΒ. Δεν τολμούν να αναφερθούν στον διακαή τους πόθο, που μετράει πάνω από τριάντα χρόνια, που δεν είναι άλλος από τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά, την κατάργηση στην ουσία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και την εισαγωγή, με πλάγιο τρόπο της στοιχειωμένης αξιολόγησης που πρόσφατα απέτυχαν και πάλι να την εφαρμόσουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
5. «…αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας, δίνουμε νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας.» .
Σκοπός τους δεν είναι η αναβάθμιση των σχολείων, όπως ισχυρίζονται οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου της μη παιδείας και της φουλ παπαδοκρατίας. Τα σχολεία δεν αναβαθμίζονται αγοράζοντας ραφάλ και φρεγάτες.. Αναβαθμίζονται με μείωση των μαθητών σε κάθε τμήμα, με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, με σύγχρονα βιβλία, με τις κοινωνικές επιστήμες μέσα στα σχολεία, με την εξάλειψη της φτώχιας που οδηγεί οικογένειες με τα παιδιά τους μακριά από τα σχολεία, με την κατάργηση των φραγμών προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και με συγγράμματα σύγχρονα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μαθησιακές ανάγκες και τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι να αναμασούν τη μουχλιασμένη πρακτική και ιδεολογία της διατήρησης των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων.
6. Τα εν λόγω σχολεία θα διοικούνται από μια πανίσχυρη διοικούσα επιτροπή προσωπικοτήτων. Αυτοί θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα από το πόσα παιδιά θα δέχεται μέχρι και το αν το σχολείο θα δέχεται ακόμη και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις. Καταργείται ο σύλλογος διδασκόντων , το κυρίαρχο όργανο των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Έτσι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για το παιδαγωγικό και διδακτικό έργο, παραμερίζονται και περιθωριοποιούνται μετατρεπόμενοι σε απλά εκτελεστικά όργανα . Το τελευταίο δημοκρατικό και συμμετοχικό όργανο απαλείφεται.
Αυτοί από την μεριά τους θέλουν τους νέους και τις νέες της χώρας χωρίς δικαιώματα και ζωή, με 10ωρη εργασία και ρεπό, ανασφάλιστους και απλήρωτους. Θέλουν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αν μετατρέψουν τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου στα αυριανά στρατιωτάκια – εργαλεία που δεν θα αμφισβητούν το υπάρχον σύστημα και την αδικία που το διακρίνει αλλά θα δουλεύει συνειδητά για τη διατήρησή του, ελπίζοντας σε ένα ξεροκόμματο του συστήματος, καβάλα στο καλάμι της «αριστείας».
Στόχος μας είναι η ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς ταξικούς φραγμούς, τράπεζες θεμάτων, μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ. Όχι στην παιδεία των λίγων και εκλεκτών, αλλά παιδεία που να ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων.
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία